Απόφαση του ΣτΕ, φέρνει τα πάνω – κάτω στους Δήμους – Η άποψη του Δημ. Συμβούλου κ. Μιχάλη Φράγκου

Τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας των Δήμων προκύπτουν από πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αυτό, γιατί το Δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις που ψηφίστηκαν μετά τις Δημοτικές Εκλογές του έτους 2019, με βάση τις οποίες μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο στις Επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, την ίδια στιγμή που δεν εφαρμόστηκε, για τον καθορισμό της σύνθεσης των επιτροπών αυτών το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά διατήρησαν οι Δήμαρχοι την πλειοψηφία (3/5). Κατά την άποψη που επικράτησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η μεταφορά αυτή των αρμοδιοτήτων παραβιάζει τη λαϊκή βούληση, δίδοντας, διά της πλαγίας οδού, πλασματική πλειοψηφία στους Δημάρχους.

Θυμίζουμε, ότι, στην πόλη μας, ο έμπειρος Δικηγόρος και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Φράγκου, είχε επισημάνει, σε σχετική τοποθέτησή του σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι ο νόμος αυτός έχει ζητήματα αντισυνταγματικότητας, χαρακτηρίζοντάς τον ως “κακό νόμο”.

Σήμερα, μετά από ένα χρόνο, δικαιώνεται…

Ήλθαμε σε επικοινωνία με τον κ. Μιχάλη Φράγκου και σε σχετικές ερωτήσεις μας, απάντησε ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν κηρύσσονται άκυρες εξ’ αιτίας της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού η απόφαση του Δικαστηρίου δεν θα τύχει αναδρομικής εφαρμογής. Εξέφρασε όμως, τον προβληματισμό του, σχετικά με τη λειτουργία των Δήμων από εδώ και πέρα.

Θα περιμένουν να καταργηθεί και τυπικά ο νόμος;

Θα προχωρήσουν σε αλλαγή της σύνθεσης των επιτροπών, πριν την κατάργηση του νόμου Θεοδωρικάκου;

Μέχρι την επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν, ποιο όργανο θα λαμβάνει τις αποφάσεις; Το Δημοτικό Συμβούλιο ή οι “μη νόμιμες” επιτροπές;

Όλα αυτά αποκτούν πρακτική σημασία, από τη στιγμή που κάποιος Δημοτικός Σύμβουλος ή και πολίτης, θελήσει, με προσφυγή του, να ακυρώσει αποφάσεις οργάνων.

Πάνω σε αυτά τα ερωτήματα, ο κ. Φράγκου απάντησε, ότι, κατά το Σύνταγμα, η Διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις Δικαστικές αποφάσεις και μας θύμισε ότι κατά την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος, ο σεβασμός με το Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό, αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση των πολιτών.

Με απλά λόγια, καλά ξεμπερδέματα…