ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αναδάσωση στον ΧΑΔΑ Σχιστού από τον ΠΕΣΥΔΑΠ
Γρ. Γουρδομιχάλης: να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τη δημιουργία του ΧΑΔΑ
Με μεγάλη επιτυχία και εντατικούς ρυθμούς πραγματοποιείται η αναδάσωση του ΧΑΔΑ Σχιστού από τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ). Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία δράση με την οποία ολοκληρώνεται και αισθητικά η αποκατάσταση του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού.
Η δενδροφύτευση γίνεται σε έκταση περίπου 55 στρεμμάτων όπου και φυτεύονται 5.000 φυτά σύμφωνα με την εγκεκριμένη φυτοτεχνική μελέτη. Της δενδροφύτευσης είχε προηγηθεί συστηματική προετοιμασία του χώρου, καθώς ο ΠΕΣΥΔΑΠ με μηχανήματα είχε φροντίσει για τη διαμόρφωσή του (διάνοιξη λάκκων κλπ.).
Με σχετική δήλωση του ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, τονίζει ότι: “Μετά από επίπονη εργασία ετών – από το 2004 μέχρι σήμερα – μέσα από δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, ολοκληρώνουμε μια σημαντική προσπάθεια. Κλείνουμε μια πληγή στο σώμα του Λεκανοπεδίου που με τα ραδιενεργά απόβλητα απειλούσε τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών. Την πληγή αυτή δημιούργησε η ανευθυνότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (Λιπάσματα Δραπετσώνας, νυν ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας) και η αδιαφορία των κρατικών υπηρεσιών.
Η αυτοδιοίκηση Α βαθμού, με τον ΠΕΣΥΔΑΠ και τους 18 Δήμους μέλη του, ανέλαβε να κλείσει αυτήν την πληγή με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αμέτρητα ήταν τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσουμε. Τα καταφέραμε όμως. Χαιρετίζουμε όλους αυτούς που επί 12 χρόνια δούλεψαν μαζί μας στο έργο.
Δεσμευόμαστε να μην επιτρέψουμε στην περιοχή ευθύνης μας την εκτέλεση αλλού περιβαλλοντικού εγκλήματος.
Θα προσπαθήσουμε ώστε οι κληρονόμοι των Λιπασμάτων Δραπετσώνας να καταβάλλουν το τίμημα που προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής του Όρους Αιγάλεω προς όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών».
Λίγα λόγια για τον επικίνδυνο ΧΑΔΑ Σχιστού
1. Ο επικίνδυνος ΧΑΔΑ Σχιστού (ραδιενεργών αποβλήτων) αποτελεί προϊόν ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την ανοχή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, συνιστώντας σοβαρή εστία περιβαλλοντικής υποβάθμισης και απειλής για τη δημόσια υγεία. Ο χαρακτηρισμός επικίνδυνος αφορά στην ανεξέλεγκτη απόρριψη ποσοτήτων 10.000.000 τόνων ραδιενεργού φωσφογύψου στο διάστημα 1979 έως 1999. Οι ποσότητες του φωσφογύψου που είχαν εναποτεθεί στο ΧΑΔΑ, προέρχονται από το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, που είχε μισθώσει το χώρο από το Ταμείο Εθνικού Στόλου το 1979, για την εναπόθεση των αποβλήτων του χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από καμία κρατική υπηρεσία.
2. Στο πλαίσιο αυτό, ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΝΠΔΔ – ΟΤΑ) ήταν ο μοναδικός φορέας, ο οποίος ανέλαβε την μεγάλη ευθύνη αποκατάστασης αυτής του ΧΑΔΑ.
3. Η αποκατάσταση του έργου πραγματοποιείται σύμφωνα με την άδεια περιβαλλοντικής αποκατάστασης, που έχει εκδώσει η Περιφέρεια Αττικής (υπ’ αριθ. ΠΕΧΩ 8/03-01-2006/ΦΠΕΡ ΣΑ/11.01.2006).
—
Please consider the environment before printing this e-mail