Ανήσυχοι εμφανίζονται οι γιατροί σχετικά με την υγειονομική θωράκιση της χώρας έναντι της εποχικής γρίπης, καθώς τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 36 σοβαρά κρούσματα και 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει ότι είναι η πρώτη χρονιά φέτος που δεν υπήρξαν εκστρατείες ενημέρωσης, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Επιπλέον, κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι παρά το γεγονός ότι η επιδημία της γρίπης ήταν αναμενόμενη, δεν είχε πάρει εγκαίρως μέτρα, για την εξασφάλιση επιπλέον κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, «με αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα να αυξηθεί δραματικά η λίστα αναμονής -είχε φτάσει τους 70 ασθενείς την ημέρα- και κάποιοι συνάνθρωποί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι» όπως επισημαίνεται.
Τέλος, κάνει λόγο για κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο και εκτιμά ότι η εμφάνιση περιστατικών με βαριές επιπλοκές, θα επιβαρύνει σημαντικά τις υπάρχουσες δομές που λειτουργούν οριακά.
Ο ΙΣΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να δείξει την αρμόζουσα σοβαρότητα και να σταματήσει με τις παραλείψεις και τον κακό σχεδιασμό, να θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε χθεσινή ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει αυξημένη τη δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα και συστήνει τη λήψη τόσο προληπτικών μέτρων, όσο και τον αντιγριπικό εμβολιασμό για την καλύτερη προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι δηλαδή το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί 36 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 35 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ οι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη ανήλθαν σε πέντε. Επρόκειτο για τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ και έναν χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Αναφορικά με τα περιστατικά που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ επρόκειτο για άνδρες και γυναίκες, από 4 έως και 77 ετών, με μέση ηλικία τα 53,7 έτη.
Η πλειοψηφία των περιστατικών φέτος πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ