Εκδήλωση του ΚΚΕ με θέμα: “ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά”

Ζωντάνεψαν στιγμές της ιστορίας της ΑΕΚ, δεμένες με την πάλη του λαού και του Κόμματος του

Στιγμές της ιστορίας της ΑΕΚ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της από πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές του εστίες αλλά και αργότερα, στιγμές που είναι άρρηκτα δεμένες με τους αγώνες και την πάλη του λαού μας αλλά και του ΚΚΕ, ζωντάνεψαν στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά», που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής 20 Νοέμβρη στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία συγκινητική εκδήλωση, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της ΑΕΚ, όπου τοποθετήθηκε τιμητική πλακέτα από το Κομμουνιστικό Κόμμα για τον αγωνιστή της ΕΑΜικής αντίστασης και θρυλικό ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Σπύρο Κοντούλη Στο σημείο είχαν καταφτάσει φίλοι της ΑΕΚ από όλη την Αττική, και από την περιοχή μας φορώντας τις μπλούζες της αγαπημένης τους ομάδας, οικογένειες με μικρά παιδιά, εμφανώς συγκινημένοι για αυτή την πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

Ενδεικτικό του όμορφου και αγωνιστικού κλίματος που επικράτησε ήταν ότι από τον σταθμό του ηλεκτρικού στον Περισσό κατέβαινε κόσμος που φώναζε συνθήματα για την ΑΕΚ και το ΚΚΕ.

Την αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε τα εξής:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έξω από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια για να τιμήσουμε τον Σπύρο Κοντούλη, έναν πραγματικό θρύλο της ΑΕΚ, ένα μέλος του ΕΑΜ, αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που βασανίστηκε, διώχθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Θέλουμε οι νέες γενιές να θυμούνται τον Κοντούλη της ΑΕΚ, τον Γόδα του Ολυμπιακού, τον Μεσσάρη του Παναθηναϊκού και τόσους άλλους ποδοσφαιριστές, αθλητές, αγωνιστές που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για μεγάλα, για υψηλά ιδανικά.

Αποτελούν πρότυπα, σύμβολα, και για τις ομάδες τους αλλά και για τους φιλάθλους, παλαιότερους, νεότερους, τους σημερινούς φιλάθλους, για τον αγώνα τους και μέσα στα γήπεδα με την μπάλα, αλλά και μέσα στο μεγάλο γήπεδο της ζωής, παλεύοντας για το δίκιο του λαού και την προκοπή αυτού του τόπου.

Να έχετε καλή δύναμη και υγεία, όλοι και όλες, με νέους νικηφόρους αγώνες». 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Σερετάκης, στέλεχος του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχουν ορισμένες μορφές λαϊκών αγωνιστών που το πέρασμα τους από την ζωή χαράζεται βαθιά στην στη συλλογική μνήμη και χαρακτήρισε ως μια τέτοια μορφή τον Σπύρο Κοντούλη. «Στο πρόσωπο του τιμούμε όλους όσους μοιράστηκαν τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκε αλλά και τους αθλητές, φιλάθλους, τους νέους που βαδίζουν στα χνάρια τους για το δίκιο του λαού ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση», τόνισε.

Ιδιαίτερη η συμβολή του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι μετέβησαν στον χώρο του 1ου Γυμνασίου – 1ο Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ Αττικής με τίτλο «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά».

Χαρακτηριστικό της μεγάλης συμμετοχής είναι ότι η κλειστή αίθουσα εκδηλώσεων γέμισε ασφυκτικά από κόσμο, με αποτέλεσμα αρκετοί να καθίσουν σε καρέκλες στο προαύλιο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η κόρη του σπουδαίου ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Στέλιου Σεραφείδη που έφυγε φέτος από τη ζωή, Σοφία. Επίσης, το «παρών» έδωσαν τα μέλη του ΠΓ Γιάννης ΠρωτούληςΝίκος Σοφιανός και Θοδωρής Χιώνης (γραμματέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ). Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος της ΕΠ Αττικής και γραμματέας της ΤΕ Βορειοδυτικής Αθήνας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στο πιο λαοφιλές άθλημα, το ποδόσφαιρο.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο που ετοίμασε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Ο Σπύρος Τζόκας, πανεπιστημιακός – συγγραφέας, στην τοποθέτηση του έκανε μια σύντομη αναφορά στην διαδρομή του θρύλου της ΑΕΚ, Σπύρου Κοντούλη. Σε αυτή μεταξύ άλλων έδωσε συγχαρητήρια στην ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για την διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Όπως ανέφερε αυτό που πονά περισσότερο από τον κατατρεγμό και την απώλεια είναι η λησμοσύνη και τα πάθη μας οι νεκροί μας οι εκτελεσμένοι, οι ήρωες και πιθανώς τα πρότυπα μας λησμονούνται είτε από αδιαφορία είτε από σκοπιμότητα. Και επισήμανε πως με την συγκεκριμένη εκδήλωση το ΚΚΕ λέει πως δεν θα αφήσουμε να ξεχαστούν όλα αυτά αποτελώντας ένα τρόπο προκειμένου να μπει ένα λιθαράκι που σταδιακά γίνεται ογκόλιθος και ισχυρό ανάχωμα σε μια περίοδο που επιχειρείται όλο και πιο οργανωμένη αναθεώρηση της ιστορίας. Υπογράμμισε πως μέσω της εκδήλωσης τιμής για την ιστορία του Σπύρου Κοντούλη πέραν της «τιμής για όσους φυλάγουν Θερμοπύλες» κατανοείται ότι στην μακραίωνη και βασανιστική πορεία της ανθρώποτητας όλα τα επιτεύγματα κατακτήθηκαν με μια σειρά από αγώνες άλλοτε ειρηνικούς και άλλοτε αιματηρούς. Και πως κάποιοι δεν δίστασαν να θέσουν τα ιδανικά τους πάνω και απο την ζωή τους.

Ο Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος – συγγραφέας, από την πλευρά του μίλησε για την ίδρυση και την συμβολή των πρώτων σωματείων από πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αναφέροντας πως αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης για τρεις σημαντικούς λόγους. Γιατί συμπίπτει χρονικά με την έναρξη του ματωμένου Μουντιάλ στο Κατάρ, από του θανάτους χιλιάδων εργατών στα έργα υποδομής  για τους τους οποίους οι κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου και ειδικά της ΕΕ, αλλά και διεθνή ποδοσφαιρικά όργανα δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν μίλησαν.  Και εξήγησε πως μέσω της συγκεκριμένης εκδήλωσης αναδεικνύεται μια άλλη μορφή αθλητισμού που είναι ανθρώπινη ανάγκη και δικαίωμα και όχι εμπορευματοποιημένο και ανταλλάξιμο είδος. Παράλληλα όπως είπε η θεματική της ενότητα φέρνει στο προσκήνιο και τον σημαντικό ρόλο του Μικρασιατικού ελληνισμού στην επανεκκίνηση της αθλητικής ζωής στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Ενω συμβάλλει και στην διάσωση της ιστορικής μνήμης ειδικά για το ποια είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας που υπηρέτησε και ο ίδιος ο Σπύρος Κοντούλης με τον αγώνα του ενάντια στον ναζισμό σε μια περίοδο που εγκληματικές ομάδες επιχειρούν να ανασυγκροτηθούν υπό το μανδύα των οργανωμένων οπαδών μέσα σε κερκίδες γηπέδων.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης, μίλησε για την ίδρυση της ΑΕΚ και τα πρώτα δύσκολα χρόνια πιάνοντας το νήμα της ιστορίας από τους πρώτους αθλητικούς συλλόγους στην Κωνσταντινούπολη και συνεχίζοντας στα χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και στην ίδρυση αντίστοιχων αθλητικών συλλόγων στην  Ελλάδα. Ειδικά για την ιστορία της ΑΕΚ σημείωσε πως την δεκαετία του ’30  η  ισχυροποίηση του ΚΚΕ, σε όλα τα μέτωπα, αποτέλεσε και σημείο καμπής ώστε να αλλάξει και  το προφίλ της ΑΕΚ σε επίπεδο διοικητικό και οπαδικό. Η ΑΕΚ παύει να είναι πλέον μια κλειστή ομάδα επιφανών προσώπων και επιχειρηματιών από την Πόλη και ανοίγεται ταξικά στα λαϊκά κοινωνικά στρώματα. Αυτό δυναμώνει την ΑΕΚ και ανεβάζει κατακόρυφα τον αριθμό των υποστηρικτών της. Ενώ στάθηκε και στην περίοδο της κατοχής, όπου η ΑΕΚ αποτέλεσε φωλιά αντίστασης με δεκάδες αθλητές απ’ όλα τα τμήματα να οργανώνονται στην Αντίσταση με διάφορους τρόπους.