Αλλαγές στην διανομή των κοινοβουλευτικών εδρών – Συν 2 στην Περιφέρειά μας

Ενίσχυση του «κέντρου», αποδυνάμωση της περιφέρειας. Αυτό είναι για μία ακόμη φορά το χαρακτηριστικό της προσαρμογής των βουλευτικών εδρών με βάση την τελευταία απογραφή που διενεργήθηκε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι νομοί της περιφέρειας (με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα) είτε μένουν σταθεροί στις έδρες τους, είτε χάνουν. Αντίθετα οι περιφέρειες της Αττικής αυξάνουν τις έδρες τους.

Πιο αναλυτικά στις περιφέρειες που χάνουν 2 έδρες περιλαμβάνονται οι Σέρρες και η Αιτωλοακαρνανία. Στις περιφέρειες που χάνουν μία έδρα περιλαμβάνονται η Αρκαδία, η Άρτα, η Αχαΐα, η Δράμα, η Ηλεία, η Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Καστοριά, το Κιλκίς, η Κοζάνη, οι Κυκλάδες, η Λακωνία, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Μεσσηνία, η Πέλλα η Πιερία, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα, η Φλώρινα και η Χίος. Επίσης οι μονοεδρικές περιφέρειες αυξάνονται στις 10 από 7 που ήταν έως σήμερα.

Σταθερές στις έδρες τους μένουν οι εξής νομοί: : Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Έβρος, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Ημαθία, Ηράκλειο, Β’ Θεσσαλονίκης, Καβάλα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κορινθία, Λασίθι, Λέσβος, Λευκάδα, Ξάνθη, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Σάμος, Φωκίδα, Χαλκιδική και Χανιά.

Τέλος ενισχυμένες είναι οι περιφέρειες της Αττικής. Συγκεκριμένα η Α’ Αθηνών με επιπλέον 3 έδρες (17), ο Βόρειος Τομέας που κερδίζει 4 έδρες (19), ο Δυτικός Τομέας θα έχει επιπλέον 2 έδρες (13), ο Νότιος Τομέας ενισχύεται με 4 έδρες (22), η Β’ Πειραιώς με 1 έδρα (9), η Ανατολική Αττική με 4 έδρες (14), η Δυτική Αττική με 1 έδρα (5), η Α’ Θεσσαλονίκης με πρόσθετες 4 έδρες (20). Επίσης 1 επιπλέον έδρα κερδίζουν και τα Δωδεκάνησα.

Οι παραπάνω αλλαγές οφείλονται στην μείωση του πληθυσμού κατά 400.000 που κατέδειξε η τελευταία απογραφή αλλά και στις αλλαγές στην κατανομή του πληθυσμού στην χώρα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το αν θα ισχύσουν αυτές οι αλλαγές από τις επόμενες εκλογές αυτό θα κριθεί από την ημερομηνία που θα γίνουν.

Οι νέες κατανομές θα βρεθούν σε ισχύ μόνον εφόσον οι εκλογές αποφασιστεί να γίνουν μετά την 1η Μαρτίου.

ΠΗΓΗ https://vouliwatch.gr
Άρθρο του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
https://vouliwatch.gr/author/livitsanos