“Το δέντρο ειναι η φυλλωσιά του” (Θ. Ζάγκας, καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ)


– Να σταματήσει το παράλογο και αντιεπιστημονικό “κουτσούρεμα” των δέντρων!

– Να προστατευθούν οι κοινόχρηστοι χώροι!

Η πόλη μας μετά τις προηγούμενες επιχειρήσεις “κουτσουρέματος” της διοίκησης του δήμου, έχει μια από τις χειρότερες αναλογίες τετραγωνικών μέτρων πρασίνου (τμ) ανά κάτοικο.

Είναι λιγότερο από 2 τμ, όταν το κατώτατο διεθνώς αποδεκτό όριο είναι 10 τμ.

Η διοίκηση του δήμου όμως και πάλι δεν επιτρέπει στα δέντρα να “πάρουν ανάσα” μετά το “κλάδεμα” των προγούμενων χρόνων, αφού επαναλαμβάνει την δεντροκτόνα δράση της.

Ιδιαίτερη μανία μαλιστα δείχνει στις πολύτιμες δεντροστοιχίες νερατζιών που αποτελούν πολύτιμο χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης μας και αποκτήθηκαν με επίμονο αγώνα προηγούμενων δημοτικών διοικήσεων.

Η παράλογη αυτή επίθεση στα δέντρα μας είναι και εξαιρετικά αντιεπιστημονική!

Ο επίτιμος καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ, Θεοχάρης Ζάγκας, γνωστός για την γνώση του στα ζητήματα διαχείρισης αστικού πρασίνου, είναι κυριολεκτικά καταπέλτης καθώς, όπως λέει «η κλάδευση δέντρων στον αστικό χώρο ΔΕΝ ΣΥΣΤΉΝΕΤΑΙ επ’ ουδενί”.

Και συνεχίζει “επιτρέπονται μόνο παρεμβάσεις ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ χωριστά που παρουσιάζει πρόβλημα”.

Και τονίζει “η κλάδευση είναι βάναυση επέμβαση, η οποία θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση. Το ΔΕΝΤΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΛΛΩΣΙΑ του.

Η αρχιτεκτονική τους είναι ο πλούτος του κόσμου”.

(Εχει ενδιαφερον να μαθουμε τι λέει για αυτό η υπηρεσία Πρασίνου του δήμου, που θεωρητικά πρέπει είναι ο επιστημονικός σύμβουλος της διοίκησης η οποία, όπως είναι γνωστό, δεν περιλαμβάνει στις γραμμές της δημοτικό συμβουλο πτυχιούχο γεωπόνο).

Επιπλεον με τις ενέργειες της αυτές, η διοίκηση του δήμου αποδεικνύεται ότι δεν είναι ικανή να κατανοήσει, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει πολιτική αντιμετωπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης (καύσωνες, παρατατεμενη ξηρασία, ερημοποιηση κ.α) στη πόλη.

Γιατί αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που μεσο – μακροπρόθεσμα θα βρούμε όλοι μπροστά μας.

Αυτές οι επιπτώσεις θα πλήξουν ιδιαίτερα τους περισσότερο ευάλωτους οικονομικά συμπολίτες μας που λογω της εξωφρενικής ακριβειας της ηλεκτρικής ενέργειας θα αδυνατούν να κάνουν παρατεταμένη χρήση κλιματιστικών συσκευών ή διακοπών.

Στο ίδιο πλαίσιο βρίσκεται και εντυπωσιακή αδιαφορία της διοίκησης για τις αυθαίρετες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων (πλατειών κλπ) οι οποίοι πρέπει να αποτελούν καταφύγιο ανακούφιση των συμπολιτών μας.

Για όλα τα παραπάνω έχω την υποχρέωση ως υποψήφιος δήμαρχος να ξεκαθαρίσω τη θέση μου στο θέμα αυτό.

Είμαι υπέρ της μετατροπής του Κορυδαλλού σε πράσινο προάστιο!

Δεν δέχομαι οτι αυτό μπορεί είναι αποκλειστικό προνόμιο των “καλών” βορείων και νότιων περιοχών!

Θυμώνω όταν μας υπολογίζουν ως πολίτες β’ κατηγορίας!

Γιαυτό σε περίπτωση που οι συμπολίτες μας μας εμπιστευτούν στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ως δήμαρχος θα πάρω με αποφασιστικότητα όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για να πετύχουμε δραστική βελτίωση της ποιότητα ζωής μας.

Εξάλλου είναι γνωστή η ανυποχώρητη στάση μου στο παρελθόν ως αντιδήμαρχος, υπέρ της ανάπτυξης του αστικού πρασίνου, και την εφαρμογή της πολιτικής “εξετάζουμε καθε δεντρο ξεχωριστά, κλάδεμα μόνο αν κρίνει η υπηρεσία πρασίνου ότι χρειαζεται”.

Την ιδια ανυποχώρητη στάση είχα για τη προστασία του περιβάλλοντος και των κοινόχρηστων χώρων.

Στη προσπάθεια αυτή ας συσπειρωθούμε όσοι έχουμε την ίδια αντίληψη για τη πόλη μας, και μόνο!

Γρηγόρης Γουρδομιχάλης

Πολίτες Για Τον Κορυδαλλό