Ανοιχτά την Κυριακή 6 Νοεμβρίου τα καταστήματα


Εντονες αντιδράσεις από μικρομεσαίους εμπόρους για την τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης

Την έντονη αντίδραση των μικρομεσαίων εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών προκάλεσε η αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης και με την οποία επιτρέπεται την ερχόμενη Κυριακή 6 Νοεμβρίου να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα από τις 11 το πρωί έως τις 8 μ.μ. Την ίδια ώρα, από την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία φαίνεται πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, καθώς γίνεται λόγος στην ουσία για μεταβατική ρύθμιση «μέχρι την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων για προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που θα τεθούν σε διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα επιτρεπόταν να λειτουργήσουν την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου όσο ίσχυε ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Ωστόσο, με τον νόμο 4965/2022 ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνταν το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου και του Νοεμβρίου, καταργήθηκε και ως εκ τούτου όλοι ανέμεναν ότι δεν θα θεσμοθετηθεί ειδικό καθεστώς για τη φετινή πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την απόφαση, πάντως, φέρεται να έπαιξε το γεγονός ότι στις 9 Νοεμβρίου, λόγω της γενικής απεργίας, αναμένεται να είναι πολύ μειωμένος ο τζίρος στον κλάδο.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κάνουν λόγο για «απαράδεκτη, αιφνιδιαστική, όψιμη και παντελώς αδικαιολόγητη τροπολογία» και καλούν τον υπουργό Ανάπτυξης να την αποσύρει άμεσα. Χαρακτηρίζουν δε την ενέργεια του υπουργείου αυθαίρετη και τη ρύθμιση χωρίς καμία δικαιολογητική ή νομική βάση. «Είναι προφανές πως η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες επιδίωξαν αυτή την εξέλιξη διότι έχουν την οικονομική δυνατότητα αφενός να λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή, αφετέρου να διαφημίσουν άμεσα προς το καταναλωτικό κοινό ότι θα είναι ανοιχτές.

Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετές προωθητικές ενέργειες μεγάλων εμπορικών αλυσίδων για τις 6 Νοεμβρίου ξεκίνησαν ήδη σήμερα (σ.σ. εννοούν χθες), προτού καν ψηφιστεί από τη Βουλή η εν λόγω τροπολογία», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ. «Επιπλέον, η τροπολογία αυτή ανοίγει μία επικίνδυνη “κερκόπορτα” στο συμφωνημένο καθεστώς κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, η οποία θα μπορεί να “ρυθμίζεται” με αιφνιδιαστικές αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Ανάπτυξης, ακόμη και αν δεν απηχούν τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των εμπορικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές», προσθέτουν.

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ