ΦΠΑ: Σε εφαρμογή μπαίνουν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις – Τι αλλάζει για 1,2 εκατ. επαγγελματίες

Aλλάζει το φορολογικό τοπίο για περισσότερους από 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ. Πλέον τα δεδομένα που βρίσκονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή myDATA καθιστoύν εφικτό τον υπολογισμό του οφειλόμενου ΦΠΑ από τη φορολογική διοίκηση με βάση τα έσοδα και τα έξοδα κάθε επιχείρησης.

O προιστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τεχνολογιών Πληροφορικής της ΑΑΔΕ Ρένος Καραστάθης αποκάλυψε στο 2ο Law Forum Taxation ότι  άμεσα θα τεθεί σε εφαρμογή η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ ενώ θα ακολουθήσουν η προσυμπλήρωση του εντύπου Ε3 και του εντύπου Ν για τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων αλλά και το ψηφιακό δελτίο αποστολής.

Με βάση τα στοιχεία στο myDATA

Τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ θα μπορούν να υπολογίζουν με ακρίβεια τον οφειλόμενο ΦΠΑ των επιχειρήσεων, βασιζόμενες στα στοιχεία που βρίσκονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή myDATA.

Mέσω της πλατφόρμας MyData, η διαπίστωση των μεταβολών στον τζίρο είναι αυτόματη, αφού τα στοιχεία είναι άμεσα διαθέσιμα στους φορολογικούς ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα ελέγχεται η αυθεντικότητα των εγγραφών στα e-βιβλία, η τήρηση ασφαλούς αρχείου και η διασφάλιση της αποτροπής διορθώσεων στα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στη «μερίδα» του υπόχρεου που τηρείται στην εφαρμογή myData.

Θα μπορεί να τροποποιείται

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τροποποιούν την προσυμπληρωμένη δήλωση εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι η δήλωση ΦΠΑ δεν θα είναι κλειδωμένη, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να τη διαχειριστούν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων δεδομένου ότι έχουν την ευθύνη για την υποβολή της.

Επισπεύδονται οι επιστροφές ΦΠΑ

Εκτός από την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, το ελληνικό Δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και ότι αυτές είναι σύννομες, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο.

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η εφορία θα γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα.

Πηγή: Eurokinissi

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία περισσότερες από 1,09 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία. Έχουν εκδοθεί περισσότερα από 1,375 δισεκατομμύρια παραστατικά με τον τζίρο από την αρχή της χρήσης των MyDΑΤΑ να υπερβαίνει τα 815 δισ. ευρώ.

Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 217.380 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες στην εφαρμογή timologio εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα MyDΑΤΑ.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφής του ΦΠΑ αποτελεί έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022, η Αρχή θα απλουστεύσει τις διοικητικές διαδικασίες των επιστροφών ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, μέσω της εφαρμογής αυτοματοποιημένων διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, της ηλεκτρονικής υποβολής και της διευκόλυνσης της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής.

Πηγή: Eurokinissi

Ερχεται και το ψηφιακό δελτίο αποστολής

Μέσα στον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται και  το ψηφιακό δελτίο αποστολής.

Όπως υπογράμμισε   ο κ. Καραστάθης, πρόκειται για την ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών περιλαμβάνοντας τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.

Το έργο έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός συνεκτικού ελεγκτικού πλαισίου για τις διακινήσεις φορτίων στην Ελλάδα σε σχέση με τον τύπο και την πληροφορία των συνοδευτικών παραστατικών, τις διαδικασίες διαχείρισης των εγγράφων μεταφοράς, το σύστημα παρακολούθηση των διακινήσεων.

Το έργο θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φοροαποφυγής στις διακινήσεις των φορτίων, στον περιορισμό των πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού και στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων όσον αφορά το εμπορευματικό έργο. Το έργο θα εξετάσει την ένταξη της νέας δηλωτικής υποχρέωσης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, myDATA – ηλεκτρονικά βιβλία, για την υποβολή φορολογικών παραστατικών.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ