Τα ΕΛΤΑ, η ιστορία τους και η ιδιαίτερη σχέση τους με το Νοσοκομείο Λοιμωδών της πόλης μας (άρθρο του Νίκου Γκουβίτσα)

EΛΛΗΝΙΚΑ   ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ

Κείμενα : Νίκος Γκουβίτσας

Αφορμή , να γράψω κάτι  για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στην μακρόχρονη ενημερωτική  Εφημερίδα Προοδευτική, στάθηκε το γεγονός, που όταν βρέθηκα κάποια στιγμή στην Πλατεία Κοτζιά (νυν Εθνικής Αντίστασης) στην Αθήνα και παρατήρησα  το Μέγαρο Μελά όπως λέγεται (ιδιοκτησία του Έλληνα Μεγαλέμπορου Βασιλείου Μελά, με δραστηριότητες στην Οδησσό και Λονδίνο) και έργο του Γερμανού Αρχιτέκτονα Ερνεστ  Τσίλλερ, στο οποίο όμως το διάστημα ,  1900-1973, ήταν η έδρα του Κεντρικού Ταχυδρομείου Αθηνών, ενώ σήμερα στεγάζει την Εθνική Τράπεζα και εμπορικά Καταστήματα.

Για το πώς πετάξανε τα Ταχυδρομεία έξω από το Μέγαρο, ποτέ δεν δόθηκαν πειστικές εξηγήσεις, αφού επί 74 χρόνια, ήταν η έδρα εκεί του Κεντρικού Ταχυδρομείου της χώρας. Το Υπουργείο Πολιτισμού το κήρυξε διατηρητέο και έκτοτε άλλαξε ιδιοκτήτη.

 

  1. 1. ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ  ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

1.1. Εφέτος  κλείνουν 115 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα, κυρίως με την συνδρομή των Καταστημάτων ΕΛΤΑ, μαζί με τα 140 δικά του Καταστήματα (τα 48 στην Αττική), κυρίως στις Πρωτεύουσες των Νομών.

Υπήρξε ο μεγαλύτερος Τραπεζικός Οργανισμός στη Ελλάδα με καταθέτες κυρίως   απλούς Ανθρώπους ( Αγρότες, Δημοσίους υπαλλήλους, Εργάτες και φτωχικά Νοικοκυριά, Μικρομεσαίους), χρηματοδοτούσε το ίδιο το Κράτος στα μεγάλα έργα, έδινε  Στεγαστικά Δάνεια κυρίως σε Δημοσίους Υπαλλήλους, γι αυτό και τα κόκκινα Δάνεια, σε σύγκριση με τις Τράπεζες ήταν ελάχιστα.

1.2. Μετά το 2000, άλλαξαν σιγά σιγά όλα και το μετέτρεψαν σε Τράπεζα, ακολουθώντας οι Διοικήσεις τους, την λαίλαπα των χορηγήσεων επιχειρηματικών Δανείων, όπως οι  άλλες Τράπεζες, ενώ δεν υπήρχε λόγος, γιατί ο σκοπός ίδρυσης και λειτουργίας του Τ.Τ  ήταν άλλος, δεν ήταν Τράπεζα, αλλά ούτε και είχε την εμπειρία αυτή.

1.3.Σιγά σιγά , φόρτωσαν στο Τ.Τ, τράπεζες και εταιρίες που είχαν βουλιάξει και παρ’ ότι πέρασε όλα τα τεστ επάρκειας ρευστότητας ,στα ξαφνικά το σκότωσαν και το έδωσαν στην EUROBANK.

 

  1. 2. ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ

2.1.εκείνο που δεν γνωρίζει ο κόσμος, για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, είναι το γεγονός ,ότι είχε και έχει το μεγαλύτερο δίκτυο στον Ελλαδικό χώρο, με 1000 Καταστήματα ( έχουν βέβαια σήμερα μειωθεί), όπου μαζί με άλλους 1000 Αγροτικούς Διανομείς, που πέραν του κοινωνικού τους ρόλου, συνέβαλαν όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια, με τις καταθέσεις των απλών Ανθρώπων , να φέρνουν στην κορυφή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (από άποψης Κεφαλαίων) και έναν από τους μεγαλύτερους Τραπεζοοργανισμούς της  Ευρώπης, για να το ξεπουλήσουν τελικά και αυτό.

2.2.Οι ισολογισμοί και μόνο κάθε καταστήματος ΕΛΤΑ (Ημερολόγια καταθέσεων πληρωμών), αντιστοιχούσαν σε τζίρο, όσο μία Ανώνυμη Εταιρία μέσου βεληνεκούς και πάνω. Φανταστείτε τι τρομακτικά ποσά καταθέσεων υπήρχαν από όλα τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, μαζί με τα 140 υποκαταστήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε τι ύψος έφθαναν οι Συναλλαγές, μαζί με τις  καταθέσεις Αγροτών σε απομακρυσμένες περιοχές, μέσω των Αγροτικών Ταχυδρόμων.

2.3.Παρά το γεγονός ότι το δίκτυο των ΕΛΤΑ, που χρησιμοποιούσε το Ταχ.Ταμ/ριο, μαζί με το Ανθρώπινο Δυναμικό του ,δεν του στοίχιζε παρά ελάχιστα από οικονομικής άποψης, για τις προσφερόμενες υπηρεσίες που παρείχαν ,δεν ευνοήθηκαν οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ ,παρά ελάχιστα  και ας έδιναν την ψυχή τους για το Τ.Τ.  Σήμερα οι νέοι ιδιοκτήτες του Τ.Τ, λειτουργούν με όρους σκληρούς και σε πολλά Καταστήματα του Τ.Τ, άλλαξε η ξηλώθηκε το προσωπικό, οι δε νέοι επικεφαλείς λειτουργούν με Τραπεζική νοοτροπία.

2.4.Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια τα ΕΛΤΑ, είχαν την αποκλειστική διαχείριση επίδοσης σχεδόν όλων των συντάξεων , επιδομάτων Πρόνοιας και άλλων Υπηρεσιών του κράτους.

Το δίκτυο ήταν και είναι άρτιο, εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί και το τελευταίο χωριό της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς δεν άφησαν τον Οργανισμό να αναπτυχθεί , κυρίως οι Τράπεζες, γιατί πήραν όλο το φιλέτο και πέταξαν τα ΕΛΤΑ, έξω από την πίτα.

 

3.Ανάπτυξη της Χώρας μέσω ΕΛΤΑ (Συνάλλαγμα Μεταναστών)

3.1.Τα Ταχυδρομεία έπαιξαν  σημαντικό ρόλο στην εισροή Συναλλάγματος, από τις επιδόσεις επιταγών του εξωτερικού (των Μεταναστών από Ευρώπη-ΗΠΑ-Καναδά-Αυστραλία κ.τ.λ.) για το λόγο, ότι δεν είχε αναπτυχθεί, όπως είναι σήμερα το δίκτυο των Τραπεζών και σε τέτοια έκταση.

Συνέβαλε με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη της Χώρας, στην ανοικοδόμηση σπιτιών  της  επαρχίας , στα  απομακρυσμένα χωριά και στις μεγάλες πόλεις, από τα χρήματα που έστελναν οι μετανάστες στους συγγενείς τους και παράλληλα τα ΕΛΤΑ, χορηγούσαν Βεβαιώσεις στους ενδιαφερομένους, για εισαγωγή Συναλλάγματος, προκειμένου να έχουν απαλλαγή φόρου, από την Εφορία.

3.2.Τεράστια συνεισφορά και στην πρώτη γραμμή είχαν οι Ταχυδρόμοι, οι οποίοι τόνους αλληλογραφίας ,έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους και έχουν επιδώσει στους πολίτες , κάτω από δύσκολες συνθήκες δουλειάς, χωρίς να έχουν ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και αυτό ,είχε και έχει επίπτωση στην υγεία τους.  Γενικά το Κράτος και τα Υπουργεία, δεν έκαναν επενδύσεις όπως έπρεπε και στην ώρα τους, πάνω στο μεγαλύτερο δίκτυο Καταστημάτων της χώρας, αλλά φρόντισαν να έχουν, ένα Ταχυδρομείο στα μέτρα τους και για τις  δουλειές τους ,με απλήρωτη, η σχεδόν απλήρωτη αλληλογραφία, για τις υποχρεώσεις που τους παρείχαν, παρά το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις τους (χρηματικές), για τα ελλείμματα του Οργανισμού (από τον ΟΤΕ ), από ένα σημείο και μετά, έμειναν στα χαρτιά, γιατί ο ΟΤΕ ξεφορτώθηκε χιλιάδες υπαλλήλους του, σε βάρος όχι μόνο του Οργανισμού,  αλλά και του ασφαλιστικού φορέα, του ΤΑΠΟΤΕ.

 

4.  Σήριαλ MEGA το  ΝΗΣΙ

(Σπιναλόγκα- Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων)

4.1.Την δεκαετία του 1970, κατασκευάστηκε μία νέα πτέρυγα μέσα στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων στην Αγία Βαρβάρα Αιγάλεω, όπου μεταφέρθηκαν όλοι οι ασθενείς, που ήταν διασκορπισμένοι σε διάφορα σπιτάκια σε έναν ενιαίο χώρο. Λίγα χρόνια νωρίτερα, είχαν μεταφερθεί ασθενείς βιαίως από την Σπιναλόγκα και ζούσαν πλέον στα νέα τους σπίτια, μαζί με άλλους ασθενείς από άλλα μέρη της Ελλάδας, κυρίως από Νησιά. Από τους Συνανθρώπους μας αυτούς, μέχρι το 2012, ζούσαν η ζουν ακόμη, 35 άτομα.

4.2.Εκείνο που δεν γνωρίζει ο κόσμος, αλλά ούτε και οι εκάστοτε Ηγεσίες των ΕΛΤΑ, είναι το ρόλο που έπαιξε το εκεί Ταχυδρομείο της Αγίας Βαρβάρας, αφού λόγω της απομόνωσης των Ανθρώπων αυτών, η μόνη επικοινωνία τους, με τους συγγενείς ανά την χώρα, ήταν η αλληλογραφία.

4.3.Ένα ευαίσθητο θέμα , που  έγινε και Σήριαλ από το MEGA  (το ΝΗΣΙ) ,για τους Χανσενικούς, από την Σπιναλόγκα και τη μεταφορά τους στο Νοσοκομείο και που  η ένταξή τους στην Κοινωνία άργησε να γίνει, λόγω άγνοιας της νόσου και φόβου παράλληλα, ο μόνος φορέας που έρχονταν σε καθημερινή επαφή  με τους Ανθρώπους αυτούς ήταν τα ΕΛΤΑ, είτε μέσω των Ταχυδρόμων, είτε μέσω της μετάβασης τους στα γκισέ του Ταχυδρομείου, όπου σιγά σιγά ο φόβος των υπαλλήλων έφυγε, όπως επίσης και του Κόσμου και με την πάροδο των χρόνων εντάχτηκαν μέσα στην κοινωνία, όσοι από αυτούς μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους. Η αγάπη όλων των υπαλλήλων του Ταχυδρομείου και η αλληλεγγύη που έδειξαν στους Συνανθρώπους μας αυτούς  ήταν μεγάλη ,κυρίως οι  πολίτες είχαν το πρόβλημα αρχικά λόγω άγνοιας της νόσου ,αλλά με την στήριξη των υπαλλήλων το πρόβλημα ξεπεράστηκε οριστικά. Μεγάλη συνεισφορά στην επίλυση των προβλημάτων τους, ανά τον κόσμο είχε η Ομογένεια, στο δε Ταχυδρομείο της Αγίας Βαρβάρας, έφθαναν επιστολές των φιλανθρωπικών Σωματείων από όλα τα μέρη του κόσμου, με εμβάσματα, για να βελτιώσουν όλοι αυτοί οι Άνθρωποι τη ζωή τους και μιλάμε για χιλιάδες τέτοιες επιστολές κυρίως Χριστούγεννα και Πάσχα.

 

4.4.Οι ασθενείς, επειδή δεν μπορούσαν να εκκλησιάζονται εκτός Νοσοκομείου για τους γνωστούς λόγους, με την έγκριση της Διοίκησης και από το υστέρημά τους, έκτισαν αρχικά έναν μικρό Ναό και αργότερα άλλον μεγαλύτερο, τους Αγίους Αναργύρους, με ιερείς από τους ίδιους τους ασθενείς έως το1999 που απεβίωσε και ο τελευταίος τους ιερέας, ενώ ο Ναός ήταν Ιδιωτικός.

 

5.Μουσικές και Τραγούδια σε Καταστήματα ΕΛΤΑ

5.1. Συγχαρητήρια στους υπεύθυνους των Δημοσίων Σχέσεων των ΕΛΤΑ, που σκέφτηκαν, υλοποίησαν και έδωσαν βήμα σε νέους Καλλιτέχνες, να εμφανίζονται ζωντανά και να παρουσιάζουν τις δουλειές τους, κατά τις ώρες Συναλλαγής, με το κοινό ,να ακούει απαλές μουσικές και τραγούδια, πρωτότυπο και έξυπνο, αλλά και δεκτό από τους ευρισκόμενους πελάτες στις αίθουσες Συναλλαγής, δίνοντας τους μια άλλη ευχάριστη εικόνα του Οργανισμού, ξαφνιάζοντάς τους αρχικά , αλλά ταυτόχρονα η ευχάριστη αυτή τροπή, έκανε και ορισμένους να ψιλοτραγουδούν, ιδιαίτερα οι τουρίστες συμμετείχαν και αυτοί στα ξένα τραγούδια.

5.2.Βρέθηκα και εγώ στα ΕΛΤΑ Συντάγματος για κάποιο θέμα μου, όπου η απαλή μουσική και τα τραγούδια της Νεαρής Τραγουδίστριας, με την βελούδινη φωνή που συνοδεύοντας τον εαυτό της πότε με τα πλήκτρα της και πότε με την κιθάρα της, με χαμηλή  ένταση, έκανε τους πελάτες φεύγοντας ,να πουν την καλή τους την κουβέντα, για την πρωτοβουλία των ΕΛΤΑ, στα δύσκολα που περνάει ο Τόπος.

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά για όλους

Κείμενα:   Νίκος  Γκουβίτσας