Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις δωρεάν κάρτες μετακίνησης ΑμεΑ

Από τις 18 Δεκεμβρίου 2015, έως και τις 31 Ιανουαρίου 2016, μπορούν οι δικαιούχοι, να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να λάβουν ή να ανανεώσουν, την κάρτα δωρεάν μετακίνησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, τονίζεται ότι οι δικαιούχοι είναι οι εξής κατηγορίες πολιτών, με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.

Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης είναι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 ευρώ, ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000 ευρώ.

Το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα προσαυξάνεται με 5.600 ευρώ, για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και το αυτοτελώς φορολογούμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.

Άτομα με Αναπηρίες:–    Ελληνικής υπηκοότητας.–    Υπήκοοι των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., καθώς και υπήκοοι Κρατών-Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.).–    Υπήκοοι των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/59 τ.Α”).–

Υπήκοοι Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος.–

Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ 201 Α”), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ 125 Α”), δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Στις παραπάνω περιπτώσεις, παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης εφόσον διαμένουν μόνιμα:α) Στην Περιφέρεια Αττικής, με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας στην περιοχή αρμοδιότητας του Ο.Α.Σ.Α. (ΟΣΥ Α.Ε. και ΣΤΑΣΥ Α.Ε.).
Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

http://www.dikaiologitika.gr