Δήμος Αγίας Βαρβάρας: “4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ζώων”

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Γραφείο Τύπου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/10/2022
4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Η 4η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και την ευζωία τους. Στόχος της ημέρας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων μας σχετικά με την προστασία των ζώων, τα δικαιώματά τους σε παγκόσμιο επίπεδο, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους και την υπενθύμιση των υποχρεώσεών μας.

Τα ζώα φαίνεται να κατέχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και η σχέση μας μαζί τους είναι υπόθεση ηθικής. Με αφορμή την σημερινή ημέρα, ημέρα ορόσημο για τα ζώα, και δεδομένου ότι η γνωριμία με τα «ζώα» αποτελεί ένα θέμα που υπεραγαπούν τα παιδιά, ο Δήμος προέβη στην παρουσίαση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μας απέναντι στα αδέσποτα ζώα. Μέσα από εικόνες, παραμύθια, έργα ζωγραφικής και κατασκευές, επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών στην συναισθηματικής προσέγγιση του θέματος.

Βασικό μας μέλημα, μία τόσο σημαντική ημέρα ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά αφενός μεν ότι τα ζώα έχουν δικαιώματα και εμείς έχουμε υποχρεώσεις απέναντί σε αυτά και, αφετέρου δε ότι σε καμία περίπτωση δεν τα κακομεταχειριζόμαστε αλλά τα σεβόμαστε, τα φροντίζουμε και τα αγαπάμε.

Εμείς υποσχεθήκαμε να προστατεύουμε, να φροντίζουμε και να αγαπάμε όλα τα ζώα όλου του κόσμου, διότι «η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορεί να κριθεί από τον τρόπο που φέρεσαι στα ζώα».

Στο αυτό πλαίσιο αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων του που πηγάζουν από την κείμενη νομοθεσία, η οποία ορίζει τις προβλεπόμενες ενέργειες τόσο για τα δεσποζόμενα όσο και για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, και λαμβανομένων υπόψη των αιτημάτων των δημοτών, βασικό μέλημα του Δήμου μας για το προσεχές διάστημα αποτελεί:

1. η παροχή ξηράς τροφής στους φροντιστές-εθελοντές ζωόφιλους,

2. η τοποθέτηση σε σημεία σίτισης αδέσποτων ζώων (ύστερα από υπόδειξη των εθελοντών) ταϊστρών και ποτιστρών,

3. η τοποθέτηση σε σημεία που συχνάζουν αδέσποτα ζώα ειδικών σπιτιών για την προστασία τους από τα καιρικά φαινόμενα,

4. η δημιουργία νέων πάρκων σκύλων με σύγχρονες προδιαγραφές

5. η επιδίωξη συνεργασίας με άλλους δήμους για την δημιουργία καταφυγίου.

Η εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα διαχείρισης αδέσποτων Ζώων
Θεοδώρα Μαρία Μαρσώνη

Did you like this? Share it:
error: Η Παρούσα ιστοσελίδα δεν επιτρέπει την αντιγραφή του περιεχομένου της κάθε απόπειρα αντιγραφής είναι ποινικό αδίκημα!