“Πρώτο ένσημο”: 3.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας “αναζητούν” εργοδότες Για εμβολιασμένους και με rapid τα κέντρα διασκέδασης

Δύο στις τρεις διαθέσιμες θέσεις έχουν καλυφθεί από το πρόγραμμα “πρώτο ένσημο” εννέα μήνες από την εφαρμογή του. Ο λόγος για το πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτών και εργαζομένων για 6 μήνες, για κάθε πρόσληψη νέου χωρίς προϋπηρεσία, το οποίο ισχύει από τον Ιανουάριο, ενώ από τον Ιούνιο έχει τριπλασιαστεί η σχετική επιδότηση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, από τα μέσα Ιουνίου 2022 έως τον τρέχοντα μήνα, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή ο τριπλασιασμός της επιδότησης, έχουν εγκριθεί 2.800 αιτήσεις, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 είχαν εγκριθεί γύρω στις 2.700. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, πως η αύξηση της επιδότησης έχει βοηθήσει την απορροφητικότητα της εν λόγω παρέμβασης, καθώς τους τελευταίους 3-4 μήνες έχει εγκριθεί ίδιο πλήθος αιτήσεων σε σχέση με εκείνες που εγκρίθηκαν κατά τους πρώτους 6 μήνες της εφαρμογής του.

Μάλιστα κατά τους πρώτους 6 μήνες, το “πρώτο ένσημο” μπορούσε να συνδυασθεί με το πρόγραμμα επιδότησης εισφορών και έτσι οι εργοδότες είχαν ένα ακόμα κίνητρο για να ενταχθούν σε αυτό. Πράγματι από τις 2.700 αιτήσεις για το “πρώτο ένσημο”, οι 2.000 έτρεχαν παράλληλα με την επιδότηση, ενώ γύρω στις 700 αφορούσαν μόνο το “πρώτο ένσημο”.

Αντίθετα, μετά τον Ιούνιο, καθώς το πρόγραμμα επιδότησης εισφορών έχει εξαντληθεί και κλείσει, οι αιτήσεις αφορούν μόνο το “πρώτο ένσημο” δηλαδή χωρίς να είναι σε συνδυασμό με επιδότηση εισφορών.

Έτσι, στο συνολικό διάστημα εφαρμογής του εν λόγω μέτρου (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2022) έχουν εγκριθεί κοντά στις 5.500 αιτήσεις. Αυτό σημαίνει πως μένουν κενές περίπου 3.000 θέσεις. Υπενθυμίζεται πως αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν στο Υπουργείο Εργασίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Αρχικά το πρόγραμμα προέβλεπε 35.000 θέσεις ,αλλά η αύξηση (δηλ. ο 3πλασιασμός) της επιδότησης οδήγησε στη μείωση του πλήθους των ωφελουμενων σε περίπου 8.500 θέσεις (αντί για 35.000), σύμφωνα με όσα διευκρίνισαν στο Capital.gr κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.

Όσον αφορά τους όρους του εν λόγω προγράμματος, υπενθυμίζεται πως αφορά νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία και προβλέπει για τους πρώτους 6 μήνες από την πρόσληψή τους επιδότηση 3.600 ευρώ για χρονικό διάστημα 6 μηνών για κάθε θέση εργασίας και θα καταβάλλεται ως εξής:

– ποσό 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο,

-ποσό 1.800 ευρώ θα καταβάλλεται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου, για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

Αν η νέα πρόσληψη αφορά σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μερικής απασχόλησης, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ.

Αν η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας είναι ορισμένου χρόνου διάρκειας μικρότερης των 6 μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής).

Η επιδότηση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

πηγή: Capital.gr – Tου Δημήτρη Κατσαγάνη