Ασφαλιστικές εισφορές: Οι αυξήσεις και τα δύο ευνοϊκά σενάρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το τσουνάμι αντιδράσεων δεν αποκλείεται να φρενάρει τελικά τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, που προβλέπονται από 1η Ιανουαρίου 2023. Διάταξη του νόμου Βρούτση συνδέει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με τη διακύμανση του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, κάτι που σημαίνει ότι από το νέο έτος 1,2 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώνουν περισσότερα κάθε μήνα.

Πώς θα διαμορφωθούν οι εισφορές, αν η αύξηση είναι της τάξεως του 8%:

 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής «Ανοιχτή επικοινωνία», στο Open TV, που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, η κυβέρνηση είναι πιθανόν είτε να «παγώσει» τις επικείμενες αυξήσεις στις εισφορές είτε να τις μειώσει στο ήμισυ.

«Ο νόμος προβλέπει τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για 9%. Οταν έχεις πληθωρισμό 11,5%, όταν παραδέχεσαι ότι υπάρχει μείωση του τζίρου, το να προσθέτεις κι αυτό το βάρος… Αναγνωρίζει όμως η κυβέρνηση το δικαίωμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στους εργαζόμενους. Και ο αυτοαπασχολούμενος εργαζόμενος του εαυτού του είναι. Αρα αυτό είναι ένα τεράστιο βάρος. Δεν αντέχονται αυτές οι αυξήσεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα 30% δεν μπορεί καν να πληρώσει τις σημερινές υποχρεώσεις του», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι τελικά η κυβέρνηση θα κάνει πίσω: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, θα δοθεί παράταση ή θα πάμε στο ήμισυ της αύξησης», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «επειδή διανύουμε προεκλογική χρονιά, η κυβέρνηση θα αποφύγει να ανοίξει ένα τόσο μεγάλο μέτωπο».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑΌμηρος Τσάπαλος, επισήμανε ότι τα επιπλέον 17 ευρώ που θα κληθεί να δώσει η πελιοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν είναι υπερβολικό ποσό.

«Ο προηγούμενος νόμος έλεγε ότι οι αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, θα συνδέονται με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Δηλαδή, αν εφαρμόζαμε σήμερα τον νόμο Κατρούγκαλου, ήδη οι εισφορές των επαγγελματιών πρέπει να είχαν αυξηθεί 11% το προηγούμενο έτος. Τώρα, διορθώνεται αυτή η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, με τον νόμο Βρούτση, ο οποίος τι λέει; Συνδέουμε την αύξηση των εισφορών με τον τιμάριθμο. Αν δεν πληρώνουν εισφορές οι ασφαλισμένοι σήμερα, δεν μπορούν να πληρωθούν οι συντάξεις, σε μεγάλο βαθμό», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Ενδεικτικές αυξήσεις με ένα 8%: Η συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, πάνω από το 75%. Πληρώνουν δηλαδή εισφορά 210 ευρώ, η οποία θα πάει στα 227 ευρώ. Θεωρούμε, δηλαδή, υπερβολικό ποσό τον μήνα τα 17 ευρώ επιπλέον; Δεν νομίζω. Αυτήν τη στιγμή ο ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει 20% λιγότερες εισφορές από τους μισθωτούς. Το θεωρούμε λογικό, δίκαιο αυτό;».

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Did you like this? Share it:
error: Η Παρούσα ιστοσελίδα δεν επιτρέπει την αντιγραφή του περιεχομένου της κάθε απόπειρα αντιγραφής είναι ποινικό αδίκημα!