Εξωραΐστηκε ο χώρος για την εκδήλωση στη μνήμη των εκτελεσθέντων συμπολιτών μας από τους ναζί

Γράφαμε προ ημερών πως την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου η πόλη μας τιμά την μνήμη των έξι συμπολιτών μας που το 1944, εκτελέστηκαν από τους ναζί, τις ημέρες αποχώρησης τους από την χώρα.

Στην οδό Στέφανου Σαράφη και Δούσμανη υπάρχει μνημείο με τα ονόματά τους χαραγμένα σε αυτό και συνήθως ο δήμος πραγματοποιεί κάποια εκδήλωση στο χώρο.

Πέρσι συνεργεία του δήμου έφθασαν στο χώρο της εκδήλωσης λίγη ώρα πριν την έναρξή της και άρχισαν να τον καθαρίζουν, να κλαδεύουν δένδρα και αγριόχορτα και να ασπρίζουν.

Γράφαμε λοιπόν πως ο δήμος εφέτος ας φροντίσει αυτές οι εργασίες να γίνουν νωρίτερα.

Με ικανοποίηση είδαμε εχθές, ο δήμος να στέλνει συνεργείο γι αυτές τις εργασίες, πριν την ημέρα της εκδήλωσης.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

Το φθινόπωρο του 44 ήταν διαφαινόμενο πλέον σε Έλληνες πατριώτες και Γερμανούς κατακτητές ότι οι ναζί θα εγκατέλειπαν σε λίγο την Ελλάδα.

Κεντρικός τους στόχος ήταν η ασφαλέστερη αποχώρηση τους με τις μικρότερες  δυνατές απώλειες από τις ενδεχόμενες επιθέσεις του ΕΛΑΣ.  Με αφορμή ένα ασήμαντο περιστατικό στη γέφυρα της παλαιάς οδού Καβάλας και των επιβαινόντων μιας γερμανικής μοτοσυκλέτας οι Ούννοι  εξαπέλυσαν μια βίαια επίθεση σε αθώους κατοίκους του Αιγάλεω καίγοντας τους μέσα στα σπίτια τους και εκτελώντας άλλους.

Ούτε οι ικεσίες του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, που έφτασε στον Άγιο Σπυρίδωνα, δεν ανέκοψαν την εγκληματική τους μανία.

Μετά το Αιγάλεω σειρά είχε η αραιοκατοικημένη τότε Αγία Βαρβάρα. 

Στην πόλη μας τμήμα του Γερμανικού στρατού σε συνεργασία με δωσίλογους ταγματασφαλίτες συλλαμβάνουν πέντε συμπατριώτες μας μέσα  στα σπίτια τους και τους εκτελούν στο ρέμα Δουσμάνη.

Ήταν οι Γεώργιος Μπέσης, Μιχαήλ Μπέσης, Σωτήριος Μπέσης, Νικόλαος Καρύδης και Αντώνιος Μητσάκος.  Συλλαμβάνουν και έναν έκτο πίσω από τη σημερινή εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας και τον εκτελούν στον δρόμο που έχει σήμερα το όνομα του. Ήταν ο Παντελής Πλατής.

Η απόδοση τιμής στο παραπάνω γεγονός αποτελεί ετήσια υποχρέωση όλων των πολιτών που κατοικούν στην Αγία Βαρβάρα και δεν ξεχνούν τη φρίκη του ναζισμού.

Did you like this? Share it:
error: Η Παρούσα ιστοσελίδα δεν επιτρέπει την αντιγραφή του περιεχομένου της κάθε απόπειρα αντιγραφής είναι ποινικό αδίκημα!