«ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ»: “Το κουδούνι της νέας σχολικής  χρονιάς  χτύπησε…”

                             

Το κουδούνι της νέας σχολικής  χρονιάς  χτύπησε…

Χτύπησε κι έφερε μαζί του κι όλα τα προβλήματα που πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.

 –Παραμένει η έλλειψη σε επαρκές και μόνιμο διδακτικό προσωπικό

Οι διορισμοί και οι προσλήψεις δεν αγγίζουν τις πραγματικές ανάγκες. Εκατοντάδες κενά και στην παράλληλη στήριξη με ότι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά που τη χρειάζονται.

-25αρια  τμήματα και συγχωνεύσεις τμημάτων

Με το πάγιο αίτημα για 15αρια τμήματα για τη σωστή και ανθρώπινη λειτουργία τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

-Επέκταση του ωραρίου των νηπιαγωγείων και των δημοτικών ακόμη και μέχρι τις 18:00

Αυτοί που μιλάνε και αποφασίζουν για τα παιδιά μας, δεν μπήκαν καν στον κόπο να συζητήσουν με την εκπαιδευτική κοινότητα. Με πρόσχημα την κάλυψη των αναγκών των γονιών αποφασίζουν ουσιαστικά την ιδρυματοποίηση των παιδιών μας.

Πίσω από το υποκριτικό ενδιαφέρον για τους γονείς, κρύβεται η σαφής παραδοχή ότι στον εργασιακό τομέα επικρατεί ζούγκλα και ότι το οκτάωρο είναι ιστορία του παρελθόντος. Ότι οι γονείς τρέχουμε αλαφιασμένοι από το πρωί έως το βράδυ προκειμένου να τα φέρουμε βόλτα. Η   επέκτασης του ωραρίου, αυτό ακριβώς εξυπηρετεί. Απεριόριστες ώρες εργασίας για εμάς και ελάχιστη επαφή με τα παιδιά μας.

-Τράπεζα Θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής 

Χιλιάδες μαθητές δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις εξετάσεις με την Τράπεζα Θεμάτων γιατί υπήρχαν θέματα που ποτέ δε διδάχτηκαν λόγω της αδιοριστίας εκπαιδευτικών. Χιλιάδες μαθητές ενώ έγραψαν καλά στις Πανελλήνιες, δε μπόρεσαν να περάσουν σε σχολές της επιλογής τους, λόγω του «κόφτη» της ΕΒΕ.

-Ανεπαρκή μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών για το covid-19.

Η Κυβέρνηση για άλλη μια χρονιά μετατοπίζει την πρόληψη και την ευθύνη στους μαθητές και τις οικογένειες τους, πλέον δε χορηγεί δωρεάν τεστ στη σχολική κοινότητα.

-Οι αυξήσεις στο ρεύμα και στο πετρέλαιο θα επηρεάσουν και τη λειτουργία των σχολείων.

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών μπορεί να οδηγήσει σε σχολεία χωρίς επαρκής θέρμανση.

Όμως τα προβλήματα στα δημόσια σχολεία, πρέπει να λύνονται από την πολιτεία. Είμαστε φορολογούμενοι πολίτες και απαιτούμε τα παιδιά μας να έχουν όσα τους αναλογούν. Όσα τους ανήκουν. Κανείς δεν πρέπει να κάνει χιλιοστό πίσω από αυτό. Οι γονείς να είναι στην πρώτη τη γραμμή και να διεκδικούν. Η ζωή είναι αγώνας καθημερινός και οι νίκες υπάρχουν μόνο αν παλεύεις.

Τρανταχτό παράδειγμα οι νίκες στο γειτονικό μας δήμο Αιγάλεω όπου γονείς και δάσκαλοι πλάι-πλάι κατάφεραν να αποτρέψουν τη συγχώνευση τμημάτων στο 5ο δημοτικό σχολείο. Επίσης «έσπασαν» τα λουκέτα έξωσης στο 9ο δημοτικό και το λειτούργησαν κανονικά.

Στη δική μας πόλη ένα περιστατικό άγγιξε ευαίσθητες χορδές και «άνοιξε» την κουβέντα.

Στο 2ο δημοτικό μαθητής ΑΜΕΑ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ασανσέρ γιατί αυτό δεν…λειτουργεί εδώ και χρόνια. Ούτε αυτή, ούτε η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν μερίμνησε.

Όπως για πολλά ακόμα που τα γνωρίζουμε καλά όσοι εμπλεκόμαστε με τους συλλόγους και το γονεϊκό κίνημα.

Απ ΄ότι φαίνεται αυτό θα το κερδίσουμε κι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.

Διορισμούς εκπαιδευτικών και κάλυψη όλων των κενών άμεσα. Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και βοηθητικού προσωπικού, ώστε να μην είναι ο δάσκαλος/η δασκάλα ταυτόχρονα τραπεζοκόμος και φύλακας. Γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία για να υπάρξουν και οι απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές που απαιτούνται και να μην τρώνε τα παιδιά μας στο ίδιο θρανίο που κάνουν μάθημα. Να μην κρυώνουν τον χειμώνα, να αθλούνται σε αίθουσες κατάλληλες και να έχουν όλες τις απαραίτητες ειδικότητες από την αρχή της χρονιάς.

Τα σχολεία πρέπει να είναι εκεί για τα παιδιά μας, ανοιχτά πρωί – απόγευμα και με όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις – γήπεδα για το ελεύθερο παιχνίδι του απογεύματος και του Σαββατοκύριακου, με τη χαλαρή παρέα των φίλων και των γονιών.

Για την παράταξη «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ»

Ειρήνη Αγαπητού

Γιώργος Κούτουλας