Τι πρέπει να προσέξετε εάν κάνετε δωρεές χρημάτων στα παιδιά σας

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει αν δείξουν όσοι σχεδιάζουν να δωρίσουν χρήματα στα παιδιά τους και ειδικά… μετρητά!

Οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές -έως το ποσό των 800.000 ευρώ- μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας είναι αφορολόγητες ακόμη και στην περίπτωση που πραγματοποιούνται με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου. Όμως για να δικαιούνται οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ η κατάθεση των μετρητών στο λογαριασμό του δωρεοδόχου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή.

Οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν τους μπελάδες με την Εφορία κατά τη γονική παροχή χρηματικών ποσών θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1.Από την 1η Οκτωβρίου 2021 καταργήθηκε η υποχρέωση καταβολής φόρου 10% για οποιαδήποτε γονική παροχή ή για οποιαδήποτε δωρεά χρηματικού ποσού μεταξύ συζύγων ή από παππού – γιαγιά σε εγγόνι, εφόσον σε κάθε περίπτωση το δωριζόμενο ποσό δεν υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ.

Αν το δωριζόμενο ποσό υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ, τότε φορολογείται με 10% μόνο το τμήμα του πάνω από τις 800.000 ευρώ (π.χ. σε γονική παροχή 900.000 ευρώ θα οφείλεται φόρος 10.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% του υπερβάλλοντος ποσού των 100.000 ευρώ).

2. Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Δηλαδή τα χρήματα θα πρέπει να είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό.

3. Δεν υπάρχει απαλλαγή και φορολογούνται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ οι γονικές παροχές μετρητών (χρήματα που βρίσκονται… σε στρώμα, σεντούκι κ.λπ.).

4. Οι γονείς μπορούν πλέον χωρίς καμία επιβάρυνση να δίνουν στα παιδιά τους χρηματικά ποσά μεγάλου ύψους προκειμένου εκείνα να αγοράσουν σπίτια, οικόπεδα, αυτοκίνητα με πλήρη κάλυψη του «πόθεν έσχες» και των τεκμηρίων διαβίωσης της Εφορίας.

Τα παιδιά δηλαδή θα μπορούν να επικαλούνται τις αφορολόγητες δωρεές των χρηματικών ποσών από τους γονείς τους και να καλύπτουν νόμιμα τα τεκμήρια απόκτησης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης. Κι αν έχουν και πολύ χαμηλά δικά τους εισοδήματα δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος.

5. Οι φορολογούμενοι που δίνουν τα χρήματα (οι γονείς, οι παππούδες ή οι γιαγιάδες κ.λπ.) θα πρέπει να προσέξουν ώστε να καλύπτουν τα δωριζόμενα ποσά με βάση τα αποκτηθέντα εισοδήματα και έσοδά τους, διότι οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται γι’ αυτούς τεκμήρια και κινδυνεύουν να φορολογηθούν για τα χρήματα που δωρίζουν.

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ δρομολογεί την ηλεκτρονική υποβολή των άτυπων δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών μέσω της πλατφόρμας myProperty. Οι φορολογούμενοι που δωρίζουν χρήματα σε συγγενείς ή φίλους σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στη Εφορία από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους ή το τάμπλετ με λίγα κλικ. Σήμερα οι άτυπες δηλώσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών υποβάλλονται υποχρεωτικά στις Δ.Ο.Υ. ενώ μόνο στην περίπτωση που μεταβιβάζονται χρήματα σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με συμβολαιογραφικό έγγραφο οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

πηγή: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ