“ΠΑΡΟΔΟΣ” Από τη Δραματική Σχολή του δήμου μας

Δραματική Σχολή Αγίας Βαρβάρας

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο επιστρέφει από 21 έως 27 Σεπτεμβρίου 2022, διασχίζοντας σύνορα με νέα θεατρικά έργα και τον Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Αφιέρωμα: Αρχαιόθεμη Δραματουργία – ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ

Για πρώτη φορά παρουσίαση όλων των αρχαιόθεμων έργων του δημιουργού -δεκαέξι συνολικά-, με θέματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία και γραμματεία. Πρώτη παγκόσμια παρουσίαση 2 έργων του που δεν έχουν παρουσιαστεί και δημοσιευτεί έως σήμερα.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Πεδίον του Άρεως (Είσοδος: άγαλμα Κωνσταντίνου | Έξοδος: άγαλμα θεάς Αθηνάς ή Κωνσταντίνου)

20:15 ΠΑΡΟΔΟΣ ΘΗΒΩΝ

Ανώτερη Δραματική Σχολή Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης»

Σκηνοθεσία: Μάξιμος Μουμούρης

Ερμηνεία: Εύα Καρακαξά, Άρτεμις Κυβέλου, Χρυσάνθη Μαρκέτου, Γαρυφαλιά Μαρίνη, Βάσω Παγιοπούλου, Αφροδίτη Σαραντέα.

(Σκηνοθετικό σημείωμα)

Η Θήβα καίγεται, εμφύλιος, ακόμα μια φορά. Οι διεκδικητές του θρόνου, Ετεοκλής και Πολυνείκης, είναι νεκροί. Το ίδιο η Αντιγόνη και η Ιοκάστη. Ο Οιδίποδας τυφλός και αυτοεξορισμένος. Ο Κρέοντας είναι ξανά στην εξουσία αποκρούοντας τους αντιφρονούντες.

Ένα βασίλειο σε αποσύνθεση.

Κάπου στον Κιθαιρώνα, μια οικογένεια φτωχή βλέπει από το σπίτι τους καπνούς από τη Θήβα να μην τελειώνουν. Ένας Περαστικός, θα πυροδοτήσει το παρελθόν που κρύβει η οικογένεια.

Έτσι ξετυλίγεται το κουβάρι που ξεκινάει από τον Λάιο και την Ιοκάστη, και ένα μωρό με «δεμένα πόδια».

Ο Καμπανέλλης, μας ξαναθυμίζει τον Θηβαϊκό κύκλο μέσα από την οπτική των «δευτεραγωνιστών», των απλών ανθρώπων/ ηρώων που είναι καταλύτες στα έργα «Οιδίποδας Τύραννος», «Αντιγόνη» και «Επτά επί Θήβας».

Όπως οι επιλογές των μελών της βασιλικής οικογένειας, ή της Μοίρας, έχουν αντίκτυπο στους ίδιους και στον λαό, με τον ίδιο τρόπο ο συγγραφέας του «Πάροδος Θηβών» μας μεταφέρει «παρά τον δρόμο για τη Θήβα», εκεί που μόνο οι φτωχοί και άσημοι ζουν και αγωνιούν, δίχως όνομα (όπως στις τραγωδίες οι άγνωστοι έχουν μόνο ιδιότητα). Αντιστοίχως όμως κάποια μέλη της φτωχής οικογένειας στον Κιθαιρώνα, με τις δικές τους πράξεις κατέλυσαν γρίφους και βασιλικά ερωτήματα. Έχουν κι εκείνοι μερίδιο ευθύνης για την πόλη που καίγεται και πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.

Για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, πάροδος είναι ο δρόμος που μας οδηγεί σε έναν ακόμα κεντρικό δρόμο. Μας σβήνει το φως από τους γνωστούς τραγικούς ήρωες και το ανάβει ξανά σε εκείνους που κρύβονταν στην αθέατη πλευρά του μύθου.

Μάξιμος Μουμούρης