Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο Φάρος”: “Αναμμένα καντήλια οι μνήμες”

 

“Αναμμένα καντήλια οι μνήμες”, σ’ αυτό το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ωρωπού, Μαραθώνος και Κηφισιάς υπο την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, άναψε και Ο ΦΑΡΟΣ το δικό του καντηλάκι, φέρνοντας στο νου όλων εκείνες τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι Έλληνες του Πόντου. Γενοκτονία.

Την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2022, στην Σκάλα Ωρωπού, ζιπκαλίδες και ζουπουνοφόρες, με αφήγηση, δρώμενο και Μουσικοχορευτική παράσταση, σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης. Τα καράβια κίνησαν, η ιστορία έχασε την ντροπή της και τα μάτια γέμισαν δάκρυα.

Το παρατεταμένο χειροκρότημα έδειξε ότι ο πόνος και ο θρήνος φωλιάζουν ακόμα και σήμερα στις καρδιές όλων, για αυτούς που κάηκαν, που εξοντώθηκαν, που εξορίστηκαν…. για τους Έλληνες την Ανατολής.

Μουσικά συνόδευσαν Σταύρος Σαββίδης (λύρα – τραγούδι), Σάββας Ηλιάδης (νταούλι).

Το ταξίδι αυτό πλαισίωσαν και πολλοί Σύλλογοι με τραγούδια και χορούς από την Σμύρνη, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, από τα παλάτια του Μαρμαρά, την Αρτάκη και την Ερυθραία της Μικράς Ασίας.


Θερμές Ευχαριστίες στην κ. Ράπτη Μαρία, υπεύθυνη της Εκδήλωσης για την άψογη συνεργασία και την φιλοξενία, καθώς και στον κ. Χρόνη Λεμονίδη Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Ωρωπού.
Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος