Αυτά είναι τα νέα μικρά λεωφορεία για το κέντρο της Αθήνας


Πρόκειται για μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία σύγχρονων προδιαγραφών τα οποία θα μπορούν να ελίσσονται άκοπα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που διενεργήθηκε από τις 15.04.2022 – 13.05.2022 και αφορά τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την «Ανανέωση Στόλου Αστικών Λεωφορείων, για τη μείζονα περιοχή της Αθήνας» δημοσίευσε ο ΟΑΣΑ.

Πρόκειται για τον διαγωνισμό που σχετίζεται με την προμήθεια 25 νέων ηλεκτρικών mini bus με μήκος αμαξώματος 6 μέτρων, και με αυτονομία κίνησης που θα φτάνει τα 90 χιλιόμετρα.

H κίνηση αυτή του ΟΑΣΑ θα συνοδεύεται από τοποθέτηση φορτιστών για τα λεωφορεία στους χώρους στάθμευσης του Οργανισμού και φυσικά από την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση του προσωπικού ώστε η συντήρηση των οχημάτων και η αντιμετώπιση τεχνικών βλαβών να γίνεται με τον προβλεπόμενο τρόπο.

Ειδικότερα, θα τοποθετηθεί ένας φορτιστής ανά δύο οχήματα, ανάλογα με τις δυνατότητες φόρτισης των φορτιστών, δηλαδή σύνολο 13.

Ο διαγωνισμός είναι συνολικού προϋπολογισμού 11.160.000 ευρώ και o μέγιστος χρόνος παράδοσης των λεωφορείων και των φορτιστών τους θα είναι έως 520 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ των μερών.

Όσον αφορά το μήκος των 6 μέτρων, στη διαβούλευση αναφέρεται ότι αυτό έχει υπολογισθεί έτσι ώστε να διατηρείται και να παρέχεται η μέγιστη δυνατότητα ελιγμών στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, όπου οι κυκλοφοριακές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Πιθανή αύξηση του μήκους περιορίζει την ευελιξία. Συνεπώς, η ζητούμενη μέγιστη ακτίνα στροφής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 8 μέτρα.

Έρχονται τα νέα, μεγαλύτερα ηλεκτρικά λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για μεγαλύτερα σε μήκος λεωφορεία (όχι mini buses) διεξάγεται παράλληλα διαγωνισμός από το Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος θα καλύπτει ένα διευρυμένο φάσμα αναγκών.

Πρόκειται για τα – αρχικά – 770 νέα λεωφορεία για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία… έγιναν 650, μετά τη μη κατάθεση προσφοράς για το πρώτο τμήμα του διαγωνισμού που αφορούσε την προμήθεια 100 απλών υβριδικών αστικών οχημάτων 12 μέτρων, κατηγορίας EURO VI, με δικαίωμα προαίρεσης για αύξηση κατά 20 οχήματα. Προσφορές έχουν κατατεθεί για τα εξής οχήματα:

– 100 απλά ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων με ελάχιστη αυτονομία 135 χλμ.

– 250 ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων με ελάχιστη αυτονομία 180 χλμ.

– 200 απλά 12μετρα λεωφορεία νέας γενιάς (EURO VI) με φυσικό αέριο

Οι πρώτες παραλαβές εκτιμάται θα γίνουν στις αρχές του 2023 και θα αφορούν ηλεκτρικά λεωφορεία.

πηγή: CAR & MOTOR