Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο ieidiseis.gr (10/8/2022).
Τα νέα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθωρισμό στη χώρα μας τον Ιούλιο, που παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 11,6%, επιβεβαιώνουν ότι η ακρίβεια συνεχίζει να χτυπάει «κόκκινο».
Για έναν ακόμη μήνα καταγράφονται ανατιμήσεις-«φωτιά» στην ενέργεια, τα τρόφιμα αλλά και τις μεταφορές και τον τουρισμό.
Σε διάστημα ενός έτους, από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 178,9%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 55,8%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65% και των καυσίμων κατά 33%.
Μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις και στο «καλάθι της νοικοκυράς», με τα έλαια να έχουν ακριβύνει πάνω από 27% και τις αυξήσεις σε κρέατα, γαλακτομικά και αυγά, ψωμί και δημητριακά να ξεπερνούν το 16%.
Πολύ ακριβότερα είναι και τα μεταφορικά. Το κόστος της μεταφοράς με αεροπλάνο είναι αυξημένο κατά 62% και της μεταφοράς με πλοίο κατά 25,4%. Παράλληλα, το κόστος της διαμονής σε ξενοδοχεία είναι ακριβότερο κατά 20%, ενώ συνολικά το κόστος του πακέτου διακοπών είναι αυξημένο κατά 11%.
Προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή πραγματικότητα, οι πολίτες, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη έρευνα της Opinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, «κόβουν» από παντού. Πάνω από το 80% έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε περικοπές στην κατανάλωση ενέργειας, αλλά και αγαθών, το 66% θα κάνει φέτος λιγότερες ή και καθόλου διακοπές, ενώ το 66,5% δηλώνει απαισιοδοξία για το μέλλον.
Η μείωση της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με την αρνητική ψυχολογία καταφέρουν ένα ακόμη πλήγμα στις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, που βλέπουν τους τζίρους τους να κατρακυλούν και το λειτουργικό τους κόστος να εκτοξεύεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση τζίρου σε ορισμένους κλάδους, όπως η ένδυση και η υπόδηση, ξεπερνά το 30%.
Με όλες τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα δύσκολο χειμώνα, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη λήψης, εδώ και τώρα, στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας στη ρίζα του.
Τα επιδόματα μπορεί να προσφέρουν μια πρόσκαιρη και μερική ανακούφιση, στους ευάλωτους κυρίως συμπολίτες μας, είναι φανερό όμως ότι δεν επαρκούν. Είναι, πλέον, μονόδρομος η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα αλλά και η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμής της ενέργειας.
Μέριμνα, ωστόσο, πρέπει να ληφθεί και για τις συσσωρευμένες οφειλές, πριν αυτές «στραγγαλίσουν» επιχειρήσεις και πολίτες, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Είναι, λοιπόν, αναγκαία η ένταξη όλων των οφειλών σε μία ενιαία ρύθμιση 120 δόσεων, προκειμένου να δοθεί μία ουσιαστική «ανάσα» επιβίωσης.