Η Χαρά Καφαντάρη και αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δυτικής Αθήνας, στο Δασαρχείο Αιγάλεω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2.8.2022
Η Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΔΥΤ. ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ 

Η Χαρά Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής Αθήνας και αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας αποτελούμενη από το Γραμματέα Κ. Κάβουρα και τους Ι. Πετράκη και Κ. Στρατή, επισκέφτηκαν το Δασαρχείο Αιγάλεω, στο πλαίσιο δράσης που αφορά την αντιπυρική περίοδο και την δασοπροστασία του Ποικίλου Όρους. Σημειώνουμε ότι το Δασαρχείο Αιγάλεω έχει στην αρμοδιότητά του 650.000 στρεμμ., και αφορά 11 Δήμους.

Κατά την επίσκεψη στο Δασαρχείο Αιγάλεω συναντήθηκαν με την κα Δασάρχη, στελέχη και εργαζόμενους στο Δασαρχείο.

Σημαντικά είναι τα προβλήματα των δασικών υπηρεσιών και του εν λόγω Δασαρχείου, με κύριο πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού (πάνω από 10 χρόνια πέρασαν χωρίς προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες), η δε καθετοποίηση των δασικών υπηρεσιών και η υπαγωγή τους στο ΥΠΕΝ, δεν έχει ολοκληρωθεί κανονιστικά και διοικητικά, με συνέπεια μια σειρά δυσλειτουργίες στην εκτέλεση της σημαντικής αποστολής των δασικών υπηρεσιών, δηλαδή στην διαφύλαξη του δασικού μας πλούτου και ιδιαίτερα στις πολιτικές πρόληψης και αποκατάστασης, που είναι και η κύρια αρμοδιότητα τους.

Οι εργαζόμενοι στα δασαρχεία αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο και πολλές φορές αμισθί (χωρίς υπερωριακή αμοιβή) στην δασοπυρόσβεση, με μέσα ατομικής προστασίας που πληρώνουν οι ίδιοι, ενώ η ανάγκη σαφούς νομοθετικού πλαισίου με αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων του Δημοσίου δυσκολεύει τη διαχείριση δασικών συμβάντων.

Μέχρι πότε η διαχείριση δασικών πυρκαγιών θα «αφήνεται» στο φιλότιμο των δασικών υπαλλήλων ή και των πυροσβεστών;

Η Πολιτεία οφείλει να εκπονήσει άμεσα σχέδιο για ένα σύγχρονο σύστημα Πολιτικής Προστασίας, με αναβαθμισμένο και διακριτούς ρόλους τόσο της επιστημονικής Κοινότητας όσο και ενός επιχειρησιακού τομέα πλήρως εξοπλισμένου. Η ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα είναι άμεσα αναγκαία για τις δασικές υπηρεσίες.

Η αντιπροσωπεία ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενημερώθηκε και για τη δασοπροστασία του Ποικίλου Όρους και του Πάρκου Τρίτση και έκφρασε τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους του Δασαρχείου Αιγάλεω δεσμευόμενη για προώθηση των αιτημάτων τους και κοινοβουλευτικά.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με εκτίμηση

Το Γραφείο Τύπου

Χαρά Καφαντάρη
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας
Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος
Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
https://www.facebook.com/charakafantari/
https://www.facebook.com/harakafantari​
http://kafantari.com
E-mail: kafantari@parliament.gr
Twitter: @Hkafantari