Έρχεται νέα επιδότηση μέχρι 888 ευρώ για γρήγορο Internet


Την ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων μέσω της αύξησης της ζήτησης αλλά και την υστέρηση που παρουσιάζει η χώρα σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στην διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων φιλοδοξεί να καλύψει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με έναν νέο πρόγραμμα επιδότησης που είναι στα σκαριά.

Ο λόγος για το Gigabit Voucher Scheme, ένα νέο κουπόνι που θα μειώνει το αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία τέλη για μια περίοδο 24 μηνών διασφαλίζοντας ταχύτητες 250 GB.

Η δράση για το Gigabit Voucher Scheme, βγήκε προχθες (και θα παραμείνει μέχρι και τις 31 Αυγούστου) σε δημόσια διαβούλευση από το αρμόδιο υπουργείο και θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την εφαρμογή των κανόνων στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων όσον αφορά την ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων.

Στόχος της είναι δε, η υποστήριξη των νοικοκυριών και των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να αποκτήσουν ευρυζωνική σύνδεση Gigabit ώστε η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων στη χώρα να υπερβεί το 10% εντός του χρονικού ορίζοντα της δράσης, δημιουργώντας πλέον μία κρίσιμη μάζα συνδρομητών που μπορεί να στηρίξει την περαιτέρω διείσδυση των υπηρεσιών αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη των δικτύων.

Τι θα προσφέρει το κουπόνι

Όπως προκύπτει από την δημόσια διαβούλευση το νέο κουπόνι που θα δημιουργηθεί θα έχει ως ελάχιστες απαιτήσεις

ταχύτητα download 250 Mbps
παροχή του απαραίτητου για τη λειτουργία της τερματικός εξοπλισμός του τελικού χρήστη (modem / router)
υπηρεσία με δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης σε ταχύτητα έως και 1 Gbps

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει, επιπλέον, να υποστηρίζονται συμμετρικές ταχύτητες download / upload, ήτοι και η ταχύτητα upload 250 Mbps

Όπως επισημαίνεται ωστόσο στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, εάν η υπηρεσία παρέχεται από καθετοποιημένο πάροχο του οποίου το μερίδιο αγοράς στην λιανική αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων είναι μεγαλύτερο από 20% τότε αυτός θα πρέπει να παρέχει τουλάχιστον μία υπηρεσία χονδρικής που θα επιτρέπει σε άλλους παρόχους να παρέχουν αντίστοιχη υπηρεσία λιανικής.

Η παροχή της υπηρεσίας χονδρικής θα πρέπει να γίνεται υπό όρους διαφάνειας και μη διακριτικής μεταχείρισης και σε τιμή ίση με την αντίστοιχη ρυθμιζόμενη τιμή όπως αυτή καθορίζεται από την ΕΕΤΤ στο πλαίσιο της ρύθμισης της χονδρικής αγοράς τοπικής πρόσβασης. Καθετοποιημένοι πάροχοι με ποσοστό μικρότερο από 25% μπορούν επίσης να προσφέρουν σε εθελοντική βάση υπηρεσίες χονδρικής σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Ποσό ενίσχυσης
Για όλα τα παραπάνω οι συνδρομητές, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της δράσης, θα λαμβάνουν επιδότηση του αρχικού εφάπαξ τέλους σύνδεσης καθώς και μέρους του μηνιαίου τέλους για περίοδο 24 μηνών. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης προβλέπεται στα 432€ ανά ωφελούμενο νοικοκυριό και στα 888€ ανά ωφελούμενη μικρο-μεσαία επιχείρηση.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσό ενίσχυσης είναι:

48 € εφάπαξ ποσό που αντιστοιχεί στο τέλος σύνδεσης
16 € μηνιαίως ανά ωφελούμενο νοικοκυριό για διάστημα 24 μηνών
35 € μηνιαίως ανά ωφελούμενη μικρο-μεσαία επιχείρηση για διάστημα 24 μηνών
Κάθε ενισχυόμενο νοικοκυριό ή μικρο-μεσαία επιχείρηση θα μπορεί να λάβει μόνο μία φορά ενίσχυση στο πλαίσιο της δράσης ενώ θα είναι δυνατή η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Σε περίπτωση ωστόσο διακοπής της σύνδεσης πριν την πάροδο της περιόδου των 24 μηνών τότε η επιδότησή για το υπολειπόμενο διάστημα διακόπτεται και ο ωφελούμενος δεν δικαιούται να συμμετάσχει εκ νέου στη δράση.

Οι ωφελούμενοι και η διάρκεια της δράσης
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης εκτιμάται σε 100 εκ. ευρώ και η διάρκεια της έως 24 μήνες ή μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Όσο για τους ωφελούμενους, θα είναι όλοι οι πολίτες (φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων των επιτηδευματιών) και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών παρέμβασης και δεν διαθέτουν ήδη ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps. Επιπλέον φυσικά πρόσωπα και οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν λάβει επιδότηση στο πλαίσιο της δράσης SFBB, η οποία έχει πάρει μια μικρή παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο ή μέχρι εξάντλησης του συμπληρωματικού ποσού που διατίθεται για τα νέα κουπόνια.

Όσον αφορά στους επιτηδευματίες και τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να είναι ωφελούμενοι της δράσης θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στους τομείς του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) 1407/2013 τηρουμένων, επίσης, των ορίων για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση είναι τεχνολογικά ουδέτερη και η ενίσχυση θα διατίθεται σε συνδέσεις οποιασδήποτε τεχνολογίας που καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Ο ακριβής καθορισμός των κτιρίων / διευθύνσεων που είναι επιλέξιμα για ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικασίας χαρτογράφησης που θα περιλαμβάνει την υφιστάμενη κάλυψη δικτύων που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας. Η χαρτογράφηση θα πραγματοποιηθεί με βάση τη μορφή των στοιχείων που περιλαμβάνεται στο παράρτημα «3β. Σημείο κάλυψης (CoverPoint)» που αφορά στο Χάρτη Ευρυζωνικότητας και Μητρώου Δικτύων, έτσι όπως θα οριστικοποιηθεί στη σχετική Υπουργική Απόφαση που πρόκειται σύντομα να εκδοθεί…

Πηγή: Aftodioikisi.gr