Άνοδος στις τιμές πώλησης – ενοικίασης κατοικιών – Στον “πάτο” η Αγία Βαρβάρα

 

Με φθηνότερη περιοχή, εκτός των Άνω Λιοσίων, η Αγία Βαρβάρα κατέχει ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η πόλη μας είναι η φθηνότερη για αγορά κατοικίας, από τις υπόλοιπες.

Και πως να μην είναι αφού σαν δήμος είναι γυμνός από δημόσιες υπηρεσίες όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, ΔΟΥ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΟΜΥ και με τα τόσα άλλα προβλήματα που κουβαλάει.

Με δρόμους ναρκοπέδια, με τρίγωνα ξερά και πλατείες χωρίς πράσινο, με ανασφάλεια, ναρκωτικά, εγκληματικότητα…

ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI).

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια της Αθήνας με 3.067 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, και χαμηλότερη στη Φλώρινα με 542 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Όσο για τις ενοικιάσεις η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε  στη Χαλκιδική με 32,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, και η χαμηλότερη τιμή στο Κιλκίς με 3,57 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη χώρα

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας σημειώθηκαν στον Πειραιά (11,9%), στον Δήμο Θεσσαλονίκης (11,7%), στον Νομό Λάρισας (11,3%), στα νότια προάστια της Αθήνας (10,9%) και στη Χαλκιδική (10,8%). Από την άλλη, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στο Νομό Δράμας (-13,30%).

Όσον αφορά την Αττική, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε επίπεδο πώλησης κατοικιών αφορούν περιοχές των νοτίων προαστίων της Αθήνας όπως η Καλλιθέα (19,0%), το Μοσχάτο (16,3%), το Παλαιό Φάληρο (14,7%) και ο Άλιμος (15,8%).

Ανοδική πορεία παρουσιάζεται και σε περιοχές του κέντρου όπως το Παγκράτι (15,9%) και τα Σεπόλια (15,4%), στα δυτικά (Αιγάλεω: 20,3%) και στα βόρεια προάστια (Αγία Παρασκευή: 14,9%), καθώς και στο υπόλοιπο Αττικής (Ραφήνα: 17,2%).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας παρατηρήθηκαν μεταξύ άλλων στο υπόλοιπο Αττικής (16,2%), στα ανατολικά (14,3%), βόρεια (9,1%) και νότια προάστια της Αθήνας (5,9%), στον Πειραιά (11,1%) και στα προάστιά του (6,9%).

Όσον αφορά την Αττική, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε επίπεδο ενοικίασης παρατηρήθηκαν σε περιοχές των νοτίων προαστίων όπως η Βάρη – Βάρκιζα (15,6%), η Βουλιαγμένη (14,8%) και το κέντρο – λιμάνι του Πειραιά (14,7%). Ακόμη, η Κηφισιά: 17,9% και Νέα Ερυθραία: 12,5% στα βόρεια και το Παγκράτι (14,1%) στο κέντρο έχουν επίσης σημειώσει ιδιαίτερη αύξηση.

Όπως σημειώνεται, όσον αφορά την Αττική, αρκετές περιοχές με τάση αύξησης της μέσης ζητούμενης τιμής εντοπίζονται στον Πειραιά και τα νότια προάστια της Αθήνας, στοιχείο το οποίο πιθανόν σχετίζεται με την αναβάθμιση των συγκεκριμένων περιοχών στο πλαίσιο αφενός της κατασκευής νέων σταθμών μετρό στον Πειραιά και αφετέρου της υλοποίησης έργων στη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Οι ακριβότερες και οικονομικότερες περιοχές στην Αττική

Στις ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας, με βάση τη μέση ζητούμενη τιμή το δεύτερο τρίμηνο του έτους, εντοπίζονται κυρίως δήμοι των νοτίων προαστίων όπως η Βουλιαγμένη (5.600 ευρώ/τ.μ.), η Βούλα (4.125 ευρώ/τ.μ.), ο Αλιμος (3.868 ευρώ/τ.μ.), η Γλυφάδα (3.846 ευρώ/τ.μ.) και το Ελληνικό (3.571 ευρώ/τ.μ.). Υψηλά είναι και το ιστορικό κέντρο (3.582 ευρώ/τ.μ.), η περιοχή Λυκαβηττού- Κολωνάκι (4.000 ευρώ/τ.μ) και η Φιλοθέη  (4.000 ευρώ/τ.μ).

Στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας είναι, μεταξύ άλλων, τα Άνω Λιόσια (1.000 ευρώ/τ.μ)., η Αγία Βαρβάρα (1.083 ευρώ/τ.μ), τα Ταμπούρια-Αγία Σοφία (1.120 ευρώ/τ.μ), καθώς και περιοχές στο υπόλοιπο της Αττικής, όπως ο Ωρωπός (1.042 ευρώ/τ.μ) και η Σκάλα Ωρωπού (1.028 ευρώ/τ.μ).

Όσον αφορά την ενοικίαση κατοικίας, στις ακριβότερες περιοχές συγκαταλέγονται η Βουλιαγμένη με 14,9 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, το Κολωνάκι-Λυκαβηττός με 14,6 ευρώ/τ.μ. , το Παλαιό Ψυχικο με 14 ευρώ/τ.μ.  και Νέο Ψυχικό με 12,5 ευρώ/τ.μ., το ιστορικό κέντρο με 13,3 ευρώ/τ.μ. και το Ελληνικό με 12,4 ευρώ/τ.μ.

Από την άλλη, οι πιο οικονομικές περιοχές το δεύτερο τρίμηνο του 2022 είναι το Κερατσίνι με 6,1 ευρώ/τ.μ. , το Ίλιον με 6,3 ευρώ/τ.μ., η Νίκαια με 6,4 ευρώ/τ.μ. και τα Πατήσια με 6,7 ευρώ/τ.μ.

Πηγή: naftemporiki.gr – Ε.Ε.Α.