Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τα κόλπα των επιχειρήσεων για να κρύβουν τις ώρες εργασίας των εργαζομένων

Καταγράφονται λιγότερες ώρες εργασίας από αυτές που οι εργαζόμενοι δουλεύουν.

Στις μεθοδεύσεις ορισμένων επιχειρήσεων για να μην καταγράφονται στην ψηφιακή κάρτα οι πραγματικές ώρες εργασίας αναφέρθηκε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος αναφέρει ότι, «το αφήγημα της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν άντεξε ούτε λίγες ώρες στην εργασιακή αρένα των super market».

Έτσι, το περασμένο σαββατοκύριακο, το πρώτο που λειτούργησε η Ψηφιακή Κάρτα, διαπιστώθηκαν τα εξής:

– Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 πμ, έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 πμ. Αυτό γίνεται για να μην φανεί στο σύστημα Εργάνη, η μία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης, που πληρώνεται διαφορετικά.

– Προϊστάμενοι ταμείων ζητούν από τους εργαζόμενους να χτυπήσουν την Ψηφιακή Κάρτα τους, στις 9πμ, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στην θέση τους από νωρίτερα και εξυπηρετούσαν πελάτες.

– Σε ωρομίσθιους εργαζόμενους, επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να ξεχάσουν να χτυπήσουν την κάρτα τους στο 4ωρο, παρά το γεγονός ότι θα δούλευαν 8ωρο.

– Σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών, δόθηκε η εντολή να χτυπάνε την κάρτα τους, ανεξάρτητα εάν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους, ή όχι και να συνεζίουν την εργασία τους κανονικά.

– Οι οδηγοί ζητήθηκε να μην χτυπάνε καθόλου κάρτα, αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.

– Υπήρξαν καλέσματα σε εργασία, για εργαζόμενους που είχαν ρεπό. Δόθηκε η οδηγία όμως, γι’ αυτές τις πολύ «ειδικές» περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι να μην χτυπήσουν κάρτα.

Από το υπουργείο Εργασίας εκφράζεται η προτροπή προς τους εργαζόμενους να προβαίνουν σε καταγγελίες στο ΣΕΠΕ, ακόμα και ανώνυμες, όταν διαπιστώνουν φαινόμενα παραβατικότητας. Άλλωστε, σε αυτή την φάση η Ψηφιακή Κάρτα εφαρμόζεται μόνο σε Τράπεζες και σε σούπερ μάρκετ, άνω των 250 ατόμων, ακριβώς για να διαπιστωθούν τυχόν ατέλειες στο σύστημα, ώστε να διορθωθούν πριν από την καθολική εφαρμογή της.

πηγή: BussinesNews