Ευφάνταστες λύσεις εφευρίσκει η Κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει τη δραματική υποστελέχωση στους Δήμους, που διαρκώς εντείνεται, αφού οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις αγνοούνται.
Μία από αυτές, όταν οι Δήμαρχοι παραπονιούνται ότι δεν έχουν προσωπικό στις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου για τα εντάλματα και τις συμβάσεις, είναι η απάντηση «τι τους θες τους Δημοτικούς Υπαλλήλους, βάλε τους Συμβούλους σου να τα γράψουν!».
Δεν αστειευόμαστε.
Με το Άρθρο 60 του Νομοσχεδίου που ψηφίζεται μεθαύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, θεσπίζεται δυνατότητα των Ειδικών Συμβούλων, Ειδικών Συνεργατών και Επιστημονικών Συνεργατών των Δημάρχων «να συντάσσουν σχέδια αποφάσεων αναθέσεων, συμβάσεων και ενταλμάτων για τις Οικονομικές Υπηρεσίες».
Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η 1η φορά που αλλοιώνεται ο θεσμικός ρόλος των μετακλητών στους Δήμους.
Η Ν.Δ. έχει ήδη νομοθετήσει το αρ.39 του ν.4735/2020, με το οποίο όρισε πως οι Σύμβουλοι των Δημάρχων μπορούν να συντάσσουν «μελέτες και τεύχη διαγωνισμών για έργα, υπηρεσίες και προμήθειες του Δήμου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, που δεν καταργείται, ο ρόλος των οποίων, ως γνωστόν, είναι η «επικουρία» του Δημάρχου, στην «ιεραρχική εξάρτηση του οποίου απευθείας υπόκεινται».
Με τις εν λόγω παρεμβάσεις, ανατρέπονται ιστορικά δεδομένα στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, όπως ότι η φορά των εγγράφων είναι από κάτω προς τα πάνω (συντάσσονται από τον Υπάλληλο και ανεβαίνουν σταδιακά για υπογραφές, φθάνοντας ως τελευταίο στάδιο στην πολιτική ηγεσία, εάν απαιτείται) και όχι από πάνω προς τα κάτω.
Φανταστείτε τη θέση ενός εργαζομένου στην Οικονομική Υπηρεσία, που θα του πάει ο μετακλητός ένα χρηματικό ένταλμα ή μία απευθείας ανάθεση, και θα του πει να την υπογράψει. Μπορεί να αρνηθεί; Βεβαίως μπορεί. Το θέμα είναι πως αρνείσαι στο Συνεργάτη του Δημάρχου και, εάν αρνηθείς, ποιος σου διασφαλίζει εάν την επομένη βρεθείς με δυσμενή μετακίνηση σε άλλη Διεύθυνση.
Ο ρόλος του νομοθέτη είναι να ΣΕΒΕΤΑΙ και να οριοθετεί ξεκάθαρα τους θεσμικούς ρόλους, με όλα τα αναγκαία εχέγγυα ανεξαρτησίας, διαφάνειας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Ειδικά όταν το αντικείμενο είναι οικονομικό.
Γιατί σήμερα μπορεί στο Δήμο να υπηρετεί ένας “Άγιος” άνθρωπος και όλα να λειτουργούν “ρολόι”, αλλά την επομένη των εκλογών, κανείς δεν ξέρει ποιος θα τον διαδεχθεί. Και ο Νόμος θα συνεχίσει να ισχύει όπως θα ψηφιστεί την Πέμπτη, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους εργαζομένους.
πηγή: Airetos.gr