Χάρης Πασβαντίδης: “Κυριακάτικες αγορές χωρίς, δήθεν, μεσάζοντες”

“Κυριακάτικες αγορές χωρίς, δήθεν, μεσάζοντες.

Όταν η παρανομία ανθεί με την στήριξη τοπικών αρχών, Βουλευτών και την απουσία του κράτους.

Πριν αρκετά χρόνια, σε όλη την Ελλάδα απλώθηκε ένα κίνημα αλληλεγγύης προς τους απελπισμένους παραγωγούς πατάτας του Νευροκοπίου.

Στήθηκαν τις Κυριακές αγορές σε όλη την Ελλάδα, και οι πατατοπαραγωγοί πούλησαν τα αποθέματα τους και διασώθηκαν.

Ορισμένοι επιτήδειοι, διέβλεψαν σε αυτή την διαδικασία κέρδη. Συνέχισαν την οργάνωση Κυριακάτικων αγορών με τον ελκυστικό τίτλο χωρίς μεσάζοντες. Λες και οι χιλιάδες παραγωγοί που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές το κάνουν διά μεσαζόντων.

Το οργάνωναν βέβαια με μια επικάλυψη νομιμότητας αφού έπαιρναν άδεια από τις δημοτικές αρχές.

Ο νόμος άλλαξε. Ο Νομοθέτης έκρινε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος τέτοιων αγορών.

Και τις κατήργησε. Απολύτως σωστά. Ήμουν από εκείνους που υπερασπίστηκαν την επιλογή αυτή.

Φαίνεται όμως ότι τα συμφέροντα είναι μεγάλα και το κίνητρο της παρανομίας, χάριν αυτών των συμφερόντων, ιδιαίτερα έντονο και ελκυστικό.

Έτσι, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών αρχών, έχει εφαρμόσει τον Νόμο, ορισμένες, αποκαλούμενες συλλογικότητες, με την στήριξη Βουλευτών Πειραιά της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και τοπικών αρχών επιχειρούν μανιωδώς να καταστρατηγήσουν την Νομοθεσία, αλλάζοντας ονομασία στις αγορές αυτές. Φεστιβάλ γης ονομάζουν την μηνιαία πώληση καρπουζιών, αυγών, πεπονιών, ντοματών, λεμονιών και λοιπών ειδών, όπως βλέπετε από τις σημερινές φωτογραφίες στον Άλιμο, προϊόντα που τα βρίσκει ο καταναλωτής σε τόνους στις λαϊκές αγορές σε κάθε Δήμο και σε πολύ χαμηλές τιμές. Εκείνο που εκμεταλλεύονται οι πραγματικοί μεσάζοντες είναι η αργία της Κυριακής και η ευχέρεια χρόνου των καταναλωτών να ψωνίσουν. Ασκούν όμως έτσι έναν παράνομο, αθέμιτο και ανήθικο ανταγωνισμό σε βάρος όλων εκείνων που σεβόμενοι την Κυριακάτικη αργία δεν στήνουν αγορές.

Υπάρχουν όμως όργανα του κράτους που πρέπει να επιβάλλουν την εφαρμογή των νόμων.

Υπάρχει και ο δρόμος της Δικαιοσύνης.

Εκείνο που δεν υπάρχει είναι οι απειλές , οι προπηλακισμοι και οι εκφοφισμοί εναντίον όσων αντιστεκόμαστε στην παρανομία. Και τους προειδοποιύμε .

Ο,τι και να κάνουν ο Νόμος θα εφαρμοστεί. Οι ελάχιστοι θύλακες της παρανομίας θα εξαλειφθούν.

Χάρης Πασβαντίδης