Έως 31/8 η προσαρμογή των επιχειρήσεων στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας


Η πρώτη φάση της εφαρμογής ξεκινά την 1η Ιουλίου και αφορά σούπερ μάρκετ και τράπεζες.

Χρονικό περιθώριο έως την 31η Αυγούστου 2022 έδωσε το υπουργείο Εργασίας στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην Α’ φάση της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για να πραγματοποιήσουν την απογραφή των υπαλλήλων τους. Από την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Ιουλίου, υποχρέωση χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας έχουν όλες οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Το ερχόμενο δίμηνο, δηλαδή μέχρι τις 31/8 δόθηκε ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συντονιστούν καλύτερα με το νέο μοντέλο καταχώρησης των ωρών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Άλλωστε η εν λόγω διαδικασία ξεκινάει μεσούσης του καλοκαιριού, κατά την οποία οι εργαζόμενοι παίρνουν άδειες. Έτσι, θα υπάρξουν συνεχώς εργαζόμενοι που θα λείπουν όταν θα εκκινήσει το μοντέλο της Ψηφιακής Κάρτας και θα πρέπει να το εφαρμόσουν όταν επιστρέψουν στο πόστο τους ή το αντίστροφο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το δίμηνο που θα ακολουθήσει την έναρξη εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας, θα είναι μια περίοδος χάριτος, όπου δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα στις επιχειρήσεις στην περίπτωση που υπάρξει παράβαση και υπέρβαση ωραρίου. Θα είναι μια περίοδος που θα αξιοποιηθεί για να διορθωθούν τυχόν αστοχίες και λάθη.

Ο στόχος είναι από τον Σεπτέμβριο η λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας να είναι ομαλή, τουλάχιστον σε αυτές τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στην Α’ φάση.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων που θα ενταχθούν στο νέο θεσμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας υπολογίζονται σε 121.000. Η Β’ φάση αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει την διαδικασία της απογραφής για το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.

πηγή: Bussinesnews.gr