Πιστεύαμε πως την τιμούμε, αλλά στην πραγματικότητα, μας τίμησε η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ

Όσοι εχθές το απόγευμα, Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022, πήγαμε στην εκδήλωση για την ονοματοδοσία του ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΟΓΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ σε ΕΛΕΝΗΣ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ, πιστεύοντας πως θα την τιμήσουμε, κάναμε μεγάλο λάθος, διότι η κ. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ήταν εκείνη που στην ουσία μας τίμησε.

Ο λόγος της, η διαύγειά της, η οξύτητα του πνεύματός της, η ετοιμολογία της, η ευγένεια και η απλότητά της, αγκάλιασαν τους πάντες και μας καθήλωσαν.

Μεγάλη η τιμή για την πόλη μας, η δεύτερη τέτοιου βεληνεκούς, μετά την ονοματοδοσία του δημοτικού κινηματογράφου σε ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, στις 23 Μαΐου του 1988.

Η εκδήλωση προσεγμένη, με πολύ κόσμο και εκτός Αγίας Βαρβάρας, ικανοποίησε τους πάντες.

Παρόντες οι Βουλευτές κ.κ. Γιάννης Λοβέρδος, Δημήτρης Βίτσας, Νάντια Γιαννακοπούλου και Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Λεωτσάκος, Δήμαρχοι από όμορους δήμους, καθηγητές, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης. Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι της πόλης μας και εκπρόσωποι Φορέων.

Η εκδήλωση άνοιξε με τους κιθαρίστες του Αλέξανδρου Παπαρίζου, ενώ η σοπράνο Λύδια Αγγελοπούλου και ο τενόρος Ανδρέας Καραούλης ερμήνευσαν μελοποιημένη ποίηση της κ. Αρβελέρ.

Ο καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Γιώργος Ανδρειωμένος, μίλησε για τη ζωή και το έργο της μεγάλης Ελληνίδας. Έργο τεράστιο, αξιέπαινο, διεθνούς βεληνεκούς, ξεχωριστό και μοναδικό.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος κ. Μίχος παρέδωσε στην κ. Αρβελέρ το χρυσό σήμα της πόλης μας και αναμνηστική πλακέτα, αφού νωρίτερα την καλωσόρισε και μίλησε για εκείνη.

Η κ. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ στη συνέχεια αφού ευχαρίστησε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας για την απόφασή του να δοθεί το όνομά της στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης, απευθύνθηκε στους παραβρισκόμενους.

Εκεί ήταν που όλοι “χάσαμε την μπάλα”.

Λόγος πλούσιος, διανθισμένος με φράσεις και λέξεις που είχαμε χρόνια να ακούσουμε. Με εξιστόρηση γεγονότων και ιστοριών που δεν χόρταινες να ακούς και με μία απίστευτη ροή σκέψης και λόγου σε καθήλωνε και σε μάγευε.

Στη συνέχεια έγινε η αποκάλυψη της τιμητικής επιγραφής στο χώρο του Κέντρου Λόγου & Τέχνης το οποίο από εχθές φέρει το όνομα της επίτιμης πλέον συμπολίτισσάς μας ΕΛΕΝΗΣ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ.