Γεωργία Μπάρλα, Έφυγε η αγωνίστρια συμπολίτισσά μας

Έφυγε χθες από τη Ζωή η σ. Γεωργία Μπάρλα, εργάτρια κομμουνίστρια κλωστουφαντουργίνα μέλος του ΚΚΕ μέχρι το θάνατο της. Η Γεωργία ήταν ένας από τους κομμουνιστές και κομμουνίστριες στην Αγ Βαρβάρα που ενέπνευσε διαπαιδαγώγησε γενιές κομουνιστών στα ιδανικά της ανυποχώρητης ταξικής πάλης και της κομουνιστικής απελευθέρωσης. Ήταν η εργάτρια κομουνίστρια που αφιέρωσε την ζωή της στην υπόθεση της απελευθερώσης της εργατικής τάξης.

Η Γεωργία Μπάρλα γεννήθηκε το 1925 στην Κοκκινιά σε οικογένεια προσφύγων. Ο πατέρας της ήταν προπολεμικός κομμουνιστής. Στην Κατοχή έφυγε με την οικογένειά της στην περιοχή της Κοζάνης, όπου και έλαβε μέρος στην Αντίσταση.

Εκεί η Γιωργία έγινε μέλος του ΚΚΕ, το 1943. Μετά την Απελευθέρωση επέστρεψε στην Κοκκινιά και έλαβε μέρος στους συνδικαλιστικούς αγώνες των κλωστοϋφαντουργών.

Για τη δράση της αυτή συνελήφθη, κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου, και καταδικάστηκε σε θάνατο. Έμεινε τέσσερα χρόνια μελλοθάνατη στις Φυλακές Αβέρωφ. Μετά την απόλυσή της αγωνίστηκε μέσα από τις οργανώσεις της ΕΔΑ στην Κοκκινιά και την Αγία Βαρβάρα.

Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας συμμετείχε στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ. Με την Μεταπολίτευση και μέχρι το θάνατό της δούλεψε στην ΚΟ Αγίας Βαρβάρας.

Τιμή και Δόξα στην συντρόφισα Γεωργία.

Νίκος Γουρλάς