Ανακοίνωση των εργαζομένων στη ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β

Ημερομηνία 9/10/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αγίας Βαρβάρας, συμμετείχαν στη σημερινή στάση εργασίας 9/10 και στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στις 10:00 το πρωί, έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Στη συγκέντρωση ακόμα παρευρέθηκαν:

ο Δήμαρχος  Αγίας Βαρβάρας, ο Αντιπρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, ο Οργανωτικός Γραμματέας , ο Αναπληρωτής Γραμματέας και ένα μέλος από την εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ, μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ,  μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μέλος του Σωματείου του Βοήθεια στο Σπίτι, εκπρόσωποι των Σωματείων Δήμου Ζωγράφου, Δήμου Ν. Ιωνίας και Δήμου Νίκαιας Ρέντη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάγκας Μιχάλης.

Να ευχαριστήσουμε και όλους τους συναδέλφους μόνιμους, αορίστου αλλά ιδίως τους συναδέλφους από τα πεντάμηνα  του Δήμου μας που στάθηκαν στο πλευρό μας στη σημερινή στάση και έδειξαν την συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματά μας.

Σκοπός της κινητοποίησης ήταν η συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς, για να συζητήσουμε και να καταθέσουμε τα αιτήματά μας, ώστε να βρεθεί οριστική λύση.

Παρόλο που η στάση εργασίας είχε προκηρυχτεί από τις 27/9, ο Υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος απουσίαζε, το ίδιο και η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου, που μάλλον αυτό σημαίνει ότι το Σωματείο δεν είχε μεριμνήσει να καθοριστεί κάποιο ραντεβού.

Ο Αναπληρωτής Γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ κ. Τσούνης απέκλεισε από τη συνάντηση τους αντιπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων, δεχόμενος μόνο την συμμετοχή της εκπροσώπου τους στο Δ.Σ της ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β, ενώ μέλη του Δ.Σ του Σωματείου συναίνεσαν σε αυτή τη σύνθεση, υποβαθμίζοντας την παρουσία μας. Το αποτέλεσμα ήταν να απέχουν από τη συνάντηση όλα τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ, εκτιμώντας ότι δεν μπορείς να αποκλείεις από την συνάντηση, τους άμεσα ενδιαφερόμενους εργαζόμενους.

Τελικά η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Νεφελούδη Ανδρέα παρουσία του Δημάρχου, μελών του Σωματείου, του Αν. Γραμματέα της ΠΟΕ ΟΤΑ και της εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β.

Εξ αρχής ο κ. Νεφελούδης μας διευκρίνισε, ότι αρμόδια για τα θέματα αυτά είναι η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου στην οποία και θα μεταβιβάσει τα αιτήματά μας.

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων κατάθεσε τα αιτήματα μας, όπως αναφέρονται και στην ανακοίνωσή που κατατέθηκε στο Υπουργείο:

Διεκδικούμε:

  1. 1. την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας και την σταθερή μισθοδοσία μας, όπως και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στους Δήμους
  2. 2. την έγκαιρη και τακτική χρηματοδότηση των δομών από τα αρμόδια Υπουργεία
  3. 3. τη μεταφορά των Κοινωνικών Δομών όπως «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», «ΚΗΦΗ – ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ», «ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΜΘΟΙ», «ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ», με το προσωπικό τους στους Δήμους.
  4. 4. Την έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας αυτών ως μόνιμες υπηρεσίες, εντάσσοντας τες στις Κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και όχι ως ευρωπαϊκά προγράμματα, με κρατική χρηματοδότηση και μονιμοποίηση του προσωπικού τους, συμπληρώνοντας ότι ο Δήμος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της κάλυψης των κενών των χρηματοδοτήσεων δηλώνοντας αδυναμία.

Σε όλα αυτά συμφώνησαν όλοι οι παραβρισκόμενοι με τον Δήμαρχο να αναφέρεται εκτός των ανωτέρω, στα πρόστιμα που επιβάλλονται για την μη έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και την αδυναμία χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας, χωρίς να υπάρχει υπαιτιότητα του Δήμου ή της Επιχείρησης, που είναι αποτέλεσμα των καθυστερήσεων των χρηματοδοτήσεων.

Επίσης ο Δήμαρχος ανέφερε ότι είναι ένας φτωχός οικονομικά Δήμος, με δάνειο που είναι αβάσταχτο για τον προϋπολογισμό του, αποφεύγοντας για μια φορά ακόμα την ευθύνη του για την μη έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, σε ότι τον αφορά.

Τέθηκε και το ζήτημα της συνέχισης όλων αυτών των προγραμμάτων όπως ΒΣΣ και ΚΗΦΗ, τα οποία λήγουν την 31/12/2015.

Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, συμφώνησε ότι πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των κοινωνικών δομών, ότι οι Κοινωφελής Επιχειρήσεις δεν έχουν στην ουσία λόγο ύπαρξης και ότι υπήρχε η σκέψη σε προηγούμενο Νομοσχέδιο να προβλεφθούν όλα αυτά, όμως για κάποιους λόγους σταμάτησαν.

Το θέμα των καθυστερήσεων των χρηματοδοτήσεων θα πρέπει να λυθεί και ότι είναι προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ για τη συνέχιση των προγραμμάτων μας ενημέρωσε ότι είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης η συνέχισή τους.

Μας διαβεβαίωσε ότι όλα τα αιτήματά μας θα μεταφερθούν στην αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου και ζητήθηκε από το Δήμαρχο και προσωπική αλλά και με το σύνολο των παρευρισκόμενων  συνάντηση μαζί της, ώστε να υπάρξουν απαντήσεις σε  όλα αυτά τα καίρια ζητήματά.

Μετά από όλη αυτή την εμπειρία και την χρονική περίοδο κινητοποιήσεων μπορούμε να βγάλουμε και τα δικά μας συμπεράσματα:

Ο μόνος δρόμος διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας είναι η μαζικότητα, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη αλλά και η αποφασιστικότητα απέναντι και ενάντια σε κάθε μορφή πίεσης από τη Διοίκηση αλλά και πέρα και μακριά από κάθε έκφραση συμβιβασμένου συνδικαλισμού με όποια μορφή και σε όποιο επίπεδο και αν εμφανίζεται.

Εμείς οι εργαζόμενοι μακριά από τους διαχωρισμούς που προσπαθούν να μας διχάσουν (δίμηνα-πεντάμηνα-συμβασιούχοι-μόνιμοι-αορίστου) να απαιτήσουμε το μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα των κοινωνικών δομών. Τη σταθερή και μόνιμη εργασία, έναν αξιοπρεπή μισθό, αιτήματα δίκαια που πρέπει να απαιτήσουμε από οποιαδήποτε κυβέρνηση με οποιοδήποτε πολιτικό πρόσημο και αν εμφανίζεται αυτή.

Έτσι και αλλιώς σύντομα θα καλεστούμε να αντιδράσουμε είτε απέναντι στην μη πληρωμή των επόμενων μισθών μας καθώς κανένας δεν δεσμεύτηκε για τίποτα είτε στην επίθεση απέναντι σε όποια εργασιακά δικαιώματα μας έχουν απομείνει, είτε και για τα δύο μαζί.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β