Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο Φάρος”:  “Λαμπαδηφορία & Εκδήλωση Μνήμης”

Ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», ξετύλιξε με ένα ξεχωριστό δικό του τρόπο την Ιστορία του Πόντου, στην Εκδήλωση Μνήμης που διοργάνωσε την Κυριακή 8 Μαΐου 2022, στην πλατεία «19 Μάη», πλατεία αφιερωμένη στην ημέρα – σύμβολο της Γενοκτονίας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με λαμπαδηφορία από το κτίριο του Συλλόγου. Ζιπκαλίδες και ζουπουνοφόρες κρατώντας περήφανα τα τιμημένα λάβαρα, με αναμμένες δάδες και κεριά, με τα νταούλια να χτυπούν ρυθμικά και πλήθος κόσμου να τους ακολουθεί, αφού διέσχισαν τους δρόμους της πόλης έφτασαν στη πλατεία “19η Μαη” όπου και εκεί τους περίμεναν πλήθος κόσμου. Σε συγκινησιακή φορτισμένη ατμόσφαιρα τους υποδέχτηκαν όρθιοι και με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Είναι κάθε χρόνο εδώ και τιμούν με την παρουσία τους τη μνήμη των 353.238 Ελλήνων του
Πόντου, που εξοντώθηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο από τους Τούρκους, κατα τα έτη 1916-1923.
Μπροστά στο μνημείο “Αγώνων και Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού” γίνεται επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των χιλιάδων προγόνων μας θυμάτων της Γενοκτονίας και ακολουθούν χαιρετισμοί από το Δήμαρχο της πόλης κ.Λ.Μίχο και τον Βουλευτή κ. Γ. Λοβέρδο.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σοφία Σαββίδου, που είχε και την επιμέλεια της Εκδήλωσης, έκανε Ιστορική Αφήγηση με αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και μαζί με τα πολυάριθμα τμήματα του Συλλόγου, τις απαγγελίες του κ. Κυριάκου Σαχανίδη (Συγγραφέα της ποντιακής διαλέκτου), τις μελωδικές φωνές της σοπράνου κ. Σαββίνας Ξανθοπούλου και του Σταύρου Σαββίδη, μετέφεραν τους παρευρισκόμενους στις Αλησμόνητες Πατρίδες μέσα από μια Μουσική Αφηγηματική Παράσταση, με τραγούδια μνήμης, ποιήματα, θεατρικά δρώμενα στην ποντιακή διάλεκτο.
Καθήλωσαν τους καλεσμένους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους, άγγιξαν τις ψυχές όλων και έφεραν στο νου μας τις σελίδες εκείνες που βάφτηκαν με αίμα και άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας. Εκεί που η ένδοξη πορεία του Πόντου, η ζωή, η δημιουργία και η χαρά έδωσαν τη θέση τους στο θάνατο, την καταστροφή, τη θλίψη, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.
Παιδάκια 5ης γενιάς Ποντίων κρατώντας κλαδιά ελιάς έστειλαν μηνύματα ειρήνης και αισιοδοξίας Και λίγο πριν το Χορό Σέρρα… ακούστηκαν τα κύματα της Μαύρης Θάλασσας και τα βαπόρια κίνησαν.
Οι πατρίδες χάνονται μόνο όταν τις λησμονούμε και εμείς οι Πόντιοι δε γίνεται, δεν μπορεί να λησμονήσουμε. Η τρισχιλιόχρονη μάνα Γη του Πόντου μένει πάντα εκεί, μια μνήμη μια πληγή.
Μουσικά συνόδευσαν οι Δημ. Κοσμίδης, Α. Φερεσίδης, Αλ. Μπράζνικ (λύρα), Κ. Αθανασίου, Γ. Μουρατίδης (νταούλι), Π. Σιδηρόπουλος (ούτι).
Στην Εκδήλωση παρευρέθηκαν και ο Δήμαρχος κ. Λ. Μίχος, ο Βουλευτής κ. Γ. Λοβέρδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας κ. Α. Λεωτσάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Β. Βόσσος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γ. Πουλάκης, κ. Δ. Σωτηρόπουλος, οι Επικεφαλείς Παρατάξεων κ. Γ. Καπλάνης, κ. Μ. Γιάγκας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Δ. Κλειτσής, κ. Θ. Μαρσώνη, κ. Σ. Σαββίδης, οι Πολιτευτές κ. Μ. Καρχιμάκης, κ. Ν. Σπανάκος, ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κ. Μπατσάρας, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου, Αιγάλεω, καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Κρητών Αγ. Βαρβάρας.
Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο Φάρος”