Το καθεστώς του πυργοδεσπότη (γράφει η Χριστιάνα Κρεββατά)

Η νέα αρχή εγκαθιδρύθηκε ως άριστη, φέρνοντας μαζί της το παρελθόν και σέρνοντας πίσω της παλαιωμένες, παρωχημένες τακτικές. Ήταν εξαρχής παλιά με ξεπερασμένες κι αποκρουστικές αντιλήψεις και υποτυπώδεις, υποτιθέμενους εκσυγχρονισμούς. Με πυργοδεσπότες και σωτήρες, με στέμματα, κυρίαρχες τάξεις κι εκμετάλλευση.

Φορώντας τον αέρα της αλλαγής και της προόδου, αμφισβήτησε κι αρνήθηκε διεκδικήσεις και κατορθώματα.

Έφερε και παγίωσε τη νέα τάξη πραγμάτων, παρεμβαίνοντας στην πραγματικότητα κι ανατρέποντας ό,τι και όσα γνωρίζαμε ως τώρα. Ανατράπηκαν τα δεδομένα μας. Το ψέμα μετουσιώνεται σε αλήθεια. Η ελευθερία δεν αξίζει. Τα δικαιώματα δεν υπάρχουν. Ο αγώνας είναι αθέμιτος. Η είδηση έγινε κιτρινισμός. Η επιβολή φαίνεται επιθυμητή. Η φωνή σου ονομάζεται ύβρις. Ο διάλογος αντικαθίσταται από τον μονόλογο. Ο εκφοβισμός θεωρείται αποδεκτός. Η σιωπή ταιριάζει στον ενδεδειγμένο τρόπο ζωής.

Μια νέα τάξη πραγμάτων που επιβλήθηκε μετά από επιλογή και πρέπει να γίνει αποδεκτή. Αποδεκτό ένα καθεστώς ανελευθερίας χωρίς περιθώρια ανατροπής. Αυτή ήταν η επιλογή μας! Ο ερχομός ενός σωτήρα για την αλλαγή, που μας στέρησε τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασής μας. Μας στέρησε τη δυνατότητα να ζούμε σε έναν κόσμο που ό,τι φαίνεται δεν είναι ψέμα.

Όποιος θέλει να ζήσει στην αληθινή πραγματικότητα, δεν χωράει εδώ. Όποιος θέλει να την αναζητήσει, δυσκολεύεται να φτάσει ως το τέλος. Όποιος αρνήθηκε να προσκυνήσει τον σωτήρα και να γίνει μέλος της αυλής του, απομακρύνθηκε.

Τελικώς, ο υπέρμαχος της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας έφυγε στα ανοιχτά για να σωθεί από… τον ερχομό ενός σωτήρα.

Χριστιάνα Κρεββατά