8 Μαϊου – Φιλειρηνική αντιπολεμική διαδήλωση γυναικείων οργανώσεων

Στις 8 Μαΐου, 77 χρόνια από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, 16 γυναικείες οργανώσεις – ανάμεσά τους η Ομάδα Γυναικείων Δικαιωμάτων της Κοινωνικής Παρέμβασης Δυτικά – καλούμε σε αντιπολεμική / φιλειρηνική διαδήλωση, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό και κάθε λαό που πλήττεται από πολεμικές συγκρούσεις και να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε κάθε είδους επεκτατική πολιτική.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΟΧΙ στον πόλεμο στην Ουκρανία

Έξω ο πόλεμος από την ιστορία

Ο βιασμός στον πόλεμο είναι έγκλημα πολέμου

Η 8η του Μάη έχει κηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως ημέρα μνήμης για τους πεσόντες κατά την διάρκεια του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου και η 9η Μάη είναι η μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών της Ευρώπης το 1945.

Σήμερα, στην 77η επέτειο από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας με τον τερματισμό του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου, εμείς οι γυναίκες σκεφτόμαστε ότι οι ευθύνες για την πρόκλησή του δεν αποδόθηκαν σε πολλές περιπτώσεις όπως θα έπρεπε, ότι όλα τα θύματά του δεν δικαιώθηκαν, ότι πολλά από όσα συνέβησαν έχουν αποσιωπηθεί και αθέατες πλευρές του έρχονται αργά στο φως από την επιστημονική μελέτη και τις μαρτυρίες των ανθρώπων που τον έζησαν.

Σκεφτόμαστε επίσης ότι οι ιδέες που τροφοδότησαν τον ναζισμό είναι ζωντανές, βρίσκουν πολιτική και κοινωνική έκφραση και ενίοτε αξιοποιούνται από τις εξουσίες ή γίνονται ακόμα και καθεστώς.

Εμείς οι γυναίκες γνωρίζουμε ακόμα ότι από τότε μέχρι σήμερα προκλήθηκαν δεκάδες πόλεμοι σε όλη την υφήλιο, ψυχροί και θερμοί, ότι επιβλήθηκαν πολλά δικτατορικά και φασιστικά καθεστώτα και ότι τα οργανωμένα ισχυρά κράτη δεσμεύουν συνεχώς ένα τεράστιο μέρος του προϋπολογισμού τους σε πολεμικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας στις συρράξεις σε όλη την υφήλιο, εκτός από συμβατικά όπλα, χημικά, βιολογικά ακόμα και απεμπλουτισμένου ουρανίου, με την απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου πάντα να καραδοκεί.

Σήμερα ένας νέος πόλεμος είναι εν εξελίξει στο έδαφος της Ευρώπης, και το μέτωπο των συγκρούσεων τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Τα γυναικεία κινήματα ήταν, σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο, πρωτοπόρα στις αντιπολεμικές, φιλειρηνικές δραστηριότητες και ενάντια στον εκτροχιασμό των εξοπλιστικών δαπανών, γιατί απορροφούν κονδύλια από την κοινωνική πρόνοια, την παιδεία, την υγεία, την ευημερία των πολιτών.

Τα γυναικεία κινήματα ήταν πρωτοπόρα, αφού ο πόλεμος πλήττει με τον ιδιαίτερο πατριαρχικό τρόπο του τις γυναίκες, τις οδηγεί στην προσφυγιά και στον θάνατο, ενώ χρησιμοποιεί μαζικούς βιασμούς ως όπλο πολέμου, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία που μετρά ήδη δυόμιση μήνες, με εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους πολίτες, πρωτίστως γυναίκες και παιδιά και με φοβερές καταγγελίες για βιασμούς, τράφικινγκ και εμπορία ανθρώπων.

Μετά από πολύχρονη παρέμβαση του γυναικείου κινήματος, ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τους βιασμούς στον πόλεμο ως εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή και ακόμη ως γενοκτονία και ως τέτοια αντιμετωπίζονται πλέον.

Σήμερα, λοιπόν, αγωνιζόμαστε εναντίον της πολεμικής εισβολής στην Ουκρανία, απαιτούμε την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, παλεύουμε για τη φροντίδα και το καλωσόρισμα των προσφυγισσών και των παιδιών τους, σε συνεργασία με τις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρώπης, και με την ευαισθησία που κινητοποιεί μέσα μας η εγγύτητα αυτού του πολέμου, διατρανώνουμε την αντίθεσή μας σε όλες τις πολεμικές συρράξεις που διεξάγονται σήμερα σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, με τη μνήμη ζωντανή στην αντιφασιστική νίκη της Ευρώπης,

ΚΑΛΟΥΜΕ

σε φιλειρηνική κινητοποίηση την 8η Μάη 2022 και ώρα 12.00 το μεσημέρι
στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο ύψος του Ηρωδείου.
για να διαδηλώσουμε ενάντια στον πόλεμο και να απαιτήσουμε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία

ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην Ειρήνη
ΟΧΙ στους βιασμούς-εγκλήματα πολέμου,

Ναι στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων.
Συμμετοχή των γυναικών στις διαπραγματεύσεις

————–

Καλούν οι οργανώσεις/συλλογικότητες

Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας
Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων Κατά Της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «η φωνή της»
Διοτίμα – Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα
Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης
Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ)
KEDE Women’s Network – Δίκτυο Γυναικών ΚΕΔΕ
ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων
NIMERTIS ACTIONART ΝΠΙΔ
Οι μαμάδες Mother’s Wings Greece
Ομάδα Γυναικείων Δικαιωμάτων Κοινωνικής Παρέμβασης Δυτικά
Ομάδα Γυναικών του Συλλόγου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης Θρυαλλίδα
Πρωτοβουλία Γυναικών Πειραιά
Πρωτοβουλία “Επιχείρηση Λυσιστράτη”
Σύλλογος Εργαζομένων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων «Δώρα
Κατσιβαρδάκου»
Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»
Φεμινιστική Συλλογικότητα ΘΕΟΔΩΡΑ

Did you like this? Share it:
error: Η Παρούσα ιστοσελίδα δεν επιτρέπει την αντιγραφή του περιεχομένου της κάθε απόπειρα αντιγραφής είναι ποινικό αδίκημα!