71 χρόνια μνήμης από τη θηριωδία των ΝΑΖΙ σε Αιγάλεω και Αγία Βαρβάρα


Σαν σήμερα, δεκατρείς ημέρες πριν ξεκουμπιστούν από την Ελλάδα, στις 29 Σεπτεμβρίου του 1944, οι Γερμανοί Ναζί κατακτητές, εισβάλλουν στο Αιγάλεω επιχειρώντας μπλόκο.

Μετά από σκληρές μάχες του ΕΛΑΣ σε όλο το μέτωπο του Κηφισού, εισχωρούν στην περιοχή όπου καίνε σπίτια και δολοφονούν. Οι Γερμανοί Ναζί και οι ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους δολοφόνησαν 97 κατοίκους στο Αιγάλεω.

Όμως προχώρησαν και στην Αγία Βαρβάρα που τότε ήταν μια πολίχνη με αραιά σπιτάκια. Στην πόλη μας, οι Γερμανοί Ναζί και οι ταγματασφαλίτες εκτέλεσαν έξι συμπολίτες μας, εντελώς αθώους, που πιάστηκαν μέσα στα σπίτια τους, ως αντίποινα και τρομοκράτηση του λαού.

Οι πέντε εκτελέστηκαν στο ρέμα της σημερινής Δούσμανη και Σαράφη και ο έκτος στον ομώνυμο δρόμο της οδού Πλατή στην κάτω Αγία Βαρβάρα.

Τα ονόματα των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας είναι:

ΜΠΕΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ετών 63

ΜΠΕΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ετών 29

ΜΠΕΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ετών 16

ΚΑΡΥΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ετών 29

ΠΛΑΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ του ΕΜΜΑΝΟΥΉΛ ετών 16

ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ετών 42

το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Αγίας Βαρβάρας

Σημείωση “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ”: Στη φωτογραφία (από το αρχείο της “Π”) το ηρώο πεσόντων που έχει τοποθετήσει ο Δήμος μας στην οδό Στεφανου Σαράφη και Δούσμανη. Παλαιότερα ο Δήμος και οι αντιστασιακές οργανώσεις κατέθεταν στεφάνια στην σημερινή επέτειο. Με την πάροδο των χρόνων ατόνισε αυτή η απόδοση τιμής στη μνήμη των συμπολιτών μας. Να ελπίσουμε πως στο μέλλον όσοι θυμούνται την επέτειο να ακουμπάνε ένα λουλούδι στο μνημείο, για τους αδίκως εκτελεσθέντες συμπολίτες μας;