Παρέμβαση του Γ. Χατζηθεοδοσίου στην κυβέρνηση για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, η οποία κοινοποιείται επίσης στους Υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ζητεί από την κυβέρνηση μία πολιτική λύση ώστε να σταματήσει η επιβάρυνση εξαιτίας της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και ταυτόχρονα την αύξηση των ελέγχων στις εταιρείες ενέργειας για πιθανά φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

“Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το τελευταίο διάστημα γίνεται καθημερινά δέκτης έντονων διαμαρτυριών από επιχειρήσεις-μέλη του και από επαγγελματίες που πλήττονται βάναυσα από τις υπερβολικές αυξήσεις της ενέργειας.

Ειδικά σημειώνουν την επιβολή της περιβόητης Ρήτρας Αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα που έχει ως αποτέλεσμα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να βλέπουν υπέρογκους λογαριασμούς τους τελευταίους μήνες.

Με δεδομένες τις συνεχείς ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες- κάτι που επιβεβαιώνεται και από το ύψος του πληθωρισμού που κινείται πλέον κοντά σε διψήφια νούμερα- και το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, για πολλούς από τους καταναλωτές, είτε οικιακούς, είτε επαγγελματικούς, η πληρωμή αυτών των ποσών είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως και σε κάποιες περιπτώσεις αδύνατη.

Και η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο εξαιτίας των συσσωρευμένων οφειλών από την εποχή των Μνημονίων και της πανδημίας αλλά και του μειωμένου τζίρου των επιχειρήσεων λόγω της μείωσης της αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητά από την κυβέρνηση μία πολιτική λύση ώστε να σταματήσει η επιβάρυνση εξαιτίας της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και ταυτόχρονα την αύξηση των ελέγχων στις εταιρείες ενέργειας για πιθανά φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο σε μία χρονική συγκυρία που το εισόδημα των πολιτών δεν επαρκεί για την καταβολή των υποχρεώσεων τους –χωρίς να έχουν ευθύνη οι ίδιοι- να υπάρχουν δυσπρόσιτες ρυθμίσεις στα «ψιλά γράμματα» των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που όμως οδηγούν σε αδιέξοδο την πλειοψηφία των καταναλωτών. Απαιτούνται ειδικές τεχνικές γνώσεις για να κατανοήσει κάποιος τον τύπο υπολογισμού της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, με φορείς και καταναλωτικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και πρέπει να το κάνει άμεσα γιατί δεν υπάρχουν άλλες οικονομικές αντοχές. Η κοινωνία υποφέρει και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι απούσα”.