Τρέχουν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Με ταχύτερους ρυθμούς θα εξελιχθεί η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναφέρουν λογιστές και φοροτεχνικοί, σημειώνοντας ότι ο Μάιος θα είναι κρίσιμος μήνας και υπολογίζεται να έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3,5 εκατ. δηλώσεις (σε σύνολο 6,4 εκατ. δηλώσεων). Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά 236.817 φορολογικές δηλώσεις και τις επόμενες μέρες αναμένεται οι λογιστές να ανεβάσουν ταχύτητα καθώς και οι ίδιοι δεν επιθυμούν να συμπληρώνουν δηλώσεις τον Ιούλιο, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι η 30 Ιουνίου και σύμφωνα με μεγάλα λογιστικά γραφεία, αμέσως μετά το Πάσχα το βάρος θα πέσει στην ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων. Δηλαδή για να επιτευχθεί ο στόχος χωρίς παρατάσεις θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά περίπου 95.000 δηλώσεις.

Ωστόσο, κάποιες κατηγορίες φορολογούμενων έχουν κάθε λόγο να υποβάλλουν νωρίς τις δηλώσεις τους καθώς το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι πιστωτικό, δηλαδή θα έχουν επιστροφή φόρου ή σημαντική μείωση του φόρου. Συγκεκριμένα οι νέοι επαγγελματίες, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι, βρίσκονται σε αυτούς που είναι οι κερδισμένοι της εφορίας.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εφορίας

• Το 59,35% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 236.817 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 183.740 είναι μηδενικά.

• Για το 15,20% των φορολογουμένων ή 47.047 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 285 ευρώ.

• Το 25,45% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 78.800 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 39,98 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 507 ευρώ.

• Συνολικά  για το 74,55% των φορολογούμενων που υπέβαλαν δήλωση δεν προκύπτει επιπλέον φόρος ή έχουν επιστροφή φόρου.

Οι τυχεροί της εφορίας:

– Όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα. Στο εισόδημα από ακίνητα δεν περιλαμβάνονται τα ποσά των μισθωμάτων που δεν εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021, λόγω απαλλαγής των ενοικιαστών από την υποχρέωση καταβολής των ποσών αυτών βάσει νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα, το ποσό που έλαβαν ως αποζημίωση από το κράτος είναι αφορολόγητο.

– Νέοι επαγγελματίες: Έκπτωση 50% του φορολογικού συντελεστή από το πρώτο κλιμάκιο της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος έχουν τα φυσικά πρόσωπα για τα τρία  πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά τους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Παράλληλα, τα φυσικά πρόσωπα έχουν για τα πρώτα χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητας επιπλέον απαλλαγές και ελαφρύνσεις που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία της ατομικής τους επιχείρησης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι νέοι επιτηδευματίες ή οι νέες ατομικές επιχειρήσεις έχουν τις ακόλουθες  φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις:

– Ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας φορολογίας μειώνεται κατά 50%, (στο 4,5%) για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητας, εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα σας από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

– Όταν αποκτάτε για πρώτη φορά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το προς βεβαίωση ποσό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος περιορίζεται στο μισό.

– Απαλλάσσεστε από την επιβολή τέλους επιτηδεύματος για τα πέντε πρώτα χρόνια από την έναρξη επιτηδεύματος.

Όλοι οι φορολογούμενοι που υπάγονται σ’ αυτήν τη ρύθμιση, για να κατοχυρώσουν τον μειωμένο αυτό συντελεστή, πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 017-018 του πίνακα 2 της φορολογικής δήλωσης (του εντύπου Ε1).

πηγή: Capital.gr – Του Προκόπη Χατζηνικολάου