Πριν ενάμισι χρόνο περίπου συστάθηκε Επιτροπή Κατοίκων ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.
Με αφορμή την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων που θα συζητηθούν την Παρασκευή 29 Απριλίου, ζητήσαμε από το μέλος της Επιτροπής κ. Κούτουλα Γιώργο να μας μιλήσει σχετικά:
Πότε και πώς ξεκίνησε την δράση της η Επιτροπή Κατοίκων ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας;
Πέρυσι λίγο πριν τα Χριστούγεννα διαπιστώσαμε ένα πρωί ότι γινόταν εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην ταράτσα κατοικίας πολύ κοντά στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, το σχολείο που πάνε τα παιδιά μας. Έγινε γνωστό ότι η κεραία ήταν τεχνολογίας (5G), το καινούριο σύστημα που αποτελείται από σύστημα κεραιών και όχι μία.
Όπως ήταν φυσικό, υπήρξε μεγάλη ανησυχία από την πλευρά των γονιών και ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Δημοτικού αποφάσισε να κινηθεί σε μια προσπάθεια αποτροπής της εγκατάστασης αρχίζοντας να μαζεύει υπογραφές από τους γονείς του σχολείου ζητώντας να μην πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση.
Μαζεύτηκαν εκατοντάδες υπογραφές οι οποίες κοινοποιήθηκαν σε μία σειρά φορείς και οργανισμούς (δήμος, ΔΕΗ, Πολεοδομία και Συνήγορο του Πολίτη).
Στην συνέχεια κάτοικοι της περιοχής έκαναν γνωστό ότι η γειτονιά είναι ήδη επιβαρυμένη από την λειτουργία εδώ και κάποια χρόνια άλλων 4 κεραιών κινητής τηλεφωνίας και υπήρξε η γνώμη ότι θα έπρεπε να κινηθούμε συνολικά ενάντια στην λειτουργία όλων των αυτών κεραιών. Είναι γνωστό σε όλους τους κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας ότι όλη η περιοχή είναι ήδη εδώ και δεκαετίες επιβαρυμένη από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία επειδή κυριολεκτικά συμβιώνουμε με τους πυλώνες μεσαίας και υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρίσκονται ακόμα και μέσα στις αυλές των σπιτιών μας ακόμα και μέσα στις πλατείες που παίζουν τα παιδιά μας.
Λίγοι κάτοικοι στην αρχή συζητήσαμε ότι το θέμα είναι γενικότερο και αφορά όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από το αν είναι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο 5ο Δημοτικό, ή απλά κάτοικοι με προβλήματα υγείας και γενικότερα κάτοικοι που ανησυχούν, γιατί πρέπει να σημειωθεί ότι έχει προκαλέσει εντύπωση και ανησυχία η αύξηση κρουσμάτων καρκίνου ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη περιοχή. Κάπου εκεί, ψάχνοντας το πόσες κεραίες υπάρχουν και που, διαπιστώσαμε ότι η τοποθέτηση των κεραιών στην περιοχή είναι τέτοια που δυστυχώς «πιάνει» μια μεγαλύτερη εμβέλεια και επηρεάζει ένα μεγαλύτερο κομμάτι της περιοχής, από τον προφήτη Ηλία έως τα Ριμινίτικα τουλάχιστον ενώ περιλαμβάνει 2 δημοτικά σχολεία και 3 νηπιαγωγεία για να μην αναφέρουμε το γήπεδο όπου καθημερινά αθλούνται δεκάδες παιδιά… Το ίδιο διάστημα αναζητώντας στοιχεία, για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας διαπιστώσαμε ότι οι μέχρι στιγμής έρευνες, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ, ώστε να δικαιολογούν την όλο και μεγαλύτερη επέκταση και εγκατάσταση κεραιών. Ενώ τα ερωτήματά και η αγωνία για τις επιπτώσεις στην υγεία, απαντώνται (κυρίως από την πλευρά των εταιρειών) με διλλήματα του τύπου «είστε υπέρ ή ενάντια στην τεχνολογία;», «οι έρευνες δεν έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν συνέπειες στην υγεία», «είναι χαμηλά τα όρια της ακτινοβολίας μέσα στις κατοικημένες περιοχές». ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΟΡΙΑ όμως ΧΑΜΗΛΩΣΑΝ, από αυτούς που μέχρι χτες υπεράσπιζαν τα υψηλοτέρα, ενώ υπάρχουν επίσης χώρες που έχουν αποφασίσει να θεσπίσουν όρια πολύ χαμηλότερα των ελληνικών.
Παράλληλα λοιπόν με αυτή την έρευνα αποφασίσαμε να φτιάξουμε την Επιτροπή Κατοίκων Ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και να προσπαθήσουμε πρώτα από όλα να γίνει γνωστό το πρόβλημα σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και να δραστηριοποιηθούμε για να φύγουν όλες οι κεραίες πλέον, από την γειτονιά μας.
Με αυτό το σκεπτικό θέσαμε την πρόταση στον Σύλλογο Γονέων του 5ου να κινηθούμε από κοινού και να απευθυνθούμε στους γείτονες και όχι μόνο στους γονείς που είχαν υπογράψει την αρχική καταγγελία του Συλλόγου. Έτσι κι αλλιώς αν κινούμασταν μόνο για την μια κεραία υπήρχε το θέμα να αντιμετωπίσουμε τυχόν κατηγορίες από την πλευρά της μιας εταιρείας ότι υποκινούμαστε από τις υπόλοιπες (εταιρείες). Παρόλα αυτά δεν έγινε κατορθωτό να πείσουμε τον σύλλογο γονέων του 5ου που επέμεινε να κινηθεί για μια κεραία, οπότε εμείς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην δημιουργία της Επιτροπής Κατοίκων και να απευθυνθούμε σε δικηγόρο επιδιώκοντας την δικαίωσή μας και μέσω της νομικής οδού. Έτσι ξεκινήσαμε.
Πως κινήθηκε στη συνέχεια η Επιτροπή Κατοίκων;
Λίγο μετά την απόφασή μας να αναθέσουμε στον δικηγόρο κ. Διάκο την υπόθεση πληροφορηθήκαμε ότι ο δήμος Αγ. Βαρβάρας προσέλαβε δικηγόρο για να κινηθεί νομικά απέναντι στην εγκατάσταση της μιας καινούριας κεραίας. Απευθυνθήκαμε αμέσως στον Δήμο και επιδιώξαμε να κινηθούμε από κοινού (και με παρέμβαση του δικηγόρου μας) για την απεγκατάσταση όλων των κεραιών, πράγμα που επίσης για άγνωστους λόγους σε μας δεν έγινε εφικτό τότε ούτε μας απαντήθηκε ποτέ.
Να αναφέρουμε και κάτι σημαντικό σε σχέση με την οικονομική επιβάρυνση που έχει ένα δικαστήριο για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Θεωρούμε ότι σε ό,τι αφορά περιβαλλοντολογικά θέματα που πλήττουν την υγεία των κατοίκων μιας πόλης (ειδικά σαν την δική μας με την συγκεκριμένη κοινωνική σύνθεση) θα έπρεπε να υπάρχει οικονομική κάλυψη σε ότι αφορά την προσπάθειά τους να κινηθούν νομικά. Δεν αντιμετωπίσαμε τον δήμο σαν υπάλληλό μας ώστε να του επιβάλλουμε το πώς θα κινηθεί νομικά αλλά θεωρούμε δικαίωμα των κατοίκων να απαιτούν την απεγκατάσταση όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα στα σπίτια τους. Η απόφασή μας λοιπόν να αναλάβουμε την οικονομική υποχρέωση της κάλυψης των εξόδων μιας τέτοιας νομικής κίνησης, ούτε εύκολη ήταν, ούτε αυτονόητη. Τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο περιμέναμε τουλάχιστον την ανταπόκριση και συνεργασία του δήμου στην κίνησή μας. Πολύ περισσότερο δεν θέλαμε να αντιπαραβάλλεται από διάφορες πλευρές (γιατί αφήνονται με αυτό τον τρόπο υπονοούμενα που στην καλύτερη περίπτωση μας κάνουν να αγανακτούμε) η «δωρεάν» από την πλευρά του δήμου ανάληψη της υπόθεσης απέναντι στην μεγάλη, και κυρίως αναγκαστική, δική μας οικονομική επιβάρυνση, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας.
Προχωρήσαμε διοργανώνοντας μια επιτυχημένη ανοιχτή συζήτηση-εκδήλωση ενημέρωσης για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην πλ. του Προφήτη Ηλία στα τέλη Μαΐου. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι και στην εκδήλωση, αλλά και σε ό,τι αφορά την προσέγγισή μας στον Δήμο, ενημερώσαμε και καλούσαμε να πάρουν θέση όλες οι δημοτικές παρατάξεις παρότι δεν μας τίμησαν με την παρουσία τους όλες και ιδιαίτερα η πλειοψηφούσα.
Τον Ιούλιο προχωρήσαμε και σε διαμαρτυρία στους δρόμους της γειτονιάς, καλώντας τους γείτονες να αντιδράσουν στην εγκατάσταση και λειτουργία των κεραιών.
Μια κινητοποίηση που έγινε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες καύσωνα που παρόλα αυτά έκανε γνωστή την αντίδραση του κόσμου της γειτονιάς.
Στο νομικό επίπεδο που βρίσκεται τώρα η κατάσταση, τελικά έχει επιτευχθεί κάποιου είδους συνεργασία με τον Δήμο;
Μαθαίνοντας ότι έχει δοθεί ημερομηνία εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων από την πλευρά του δήμου για την μία κεραία, επιδιώξαμε να ζητήσουμε την κοινή εκδίκαση των υποθέσεων πράγμα που τελικά αποδέχθηκε ο δήμος. Έτσι, στις 29 Απριλίου στα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 9 πμ θα γίνει η πρώτη κοινή κίνηση δήμου και κατοίκων και αφορά την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων. Τυχόν θετική έκβαση ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ τις κεραίες προσωρινά και απαιτείται στη συνέχεια νέο δικαστήριο για την οριστική απομάκρυνση. Θα θέλαμε να απευθυνθούμε στους κατοίκους και γείτονες να παρευρεθούμε όλοι εκείνη την μέρα, απλά δηλώνοντας με την παρουσία μας εκεί την αντίθεσή μας, στην ανεξέλεγκτη δράση των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, ζητώντας την προστασία της υγείας των παιδιών μας και όλων των κατοίκων.