Ραντάρ ήχου: Πρόστιμα μέχρι 770 ευρώ, που ξεκίνησαν, ποιες οι προϋποθέσεις για να έρθουν στην Ελλάδα


Τα ραντάρ ήχου ξεκίνησαν να λειτουργούν σε Νέα Υόρκη και Παρίσι και ήδη τα πρώτα “θύματα” γίνονται γνωστά στο διαδίκτυο, ενώ τους επιβάλλεται τσουχτερό πρόστιμο.

Τα ραντάρ ήχου είναι νέες συσκευές, που έχουν τοποθετηθεί, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στους δρόμους της Νέας Υόρκης και από τις 14 Φεβρουαρίου και στην πόλη του Παρισιού, μετρούν τα ντεσιμπέλ του ήχου από τα διερχόμενα οχήματα και εάν αυτά βρεθούν ότι είναι πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, τότε μια κάμερα φωτογραφίζει το αυτοκίνητο του παραβάτη και του επιβάλλεται σχετικό πρόστιμο.

Το πρώτο θύμα είναι ένας ιδιοκτήτης BMW M3 στη νέα Υόρκη, ο οποίος έλαβε μήνυμα από τις τοπικές αρχές ότι το όχημά του εκπέμπει υψηλότερο ήχο από τα όρια και εάν δεν προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, τότε θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 875 δολαρίων (770 ευρώ).

Όπως αναφέρει το μήνυμα που έλαβε ο εν λόγω οδηγός, το αυτοκίνητο πέρασε από το ραντάρ, το οποίο μέτρησε τον ήχο, τον κατέγραψε ως πάνω από τα όρια και στη συνέχεια η κάμερα έβγαλε φωτογραφίες τον αριθμό της πινακίδας, προκειμένου να βεβαιώσει την παράβαση. Η όλη διαδικασία έγινε απολύτως αυτόματα.

Πλέον, ο οδηγός καλείται να μεταβεί με το αυτοκίνητο σε ειδικό χώρο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, όπου θα μετρηθούν ξανά τα επίπεδα θορύβου και μόνο εάν διορθώσει το πρόβλημα θα μπορέσει να γλιτώσει το πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται ότι στη Νέα Υόρκη, το σύστημα των ραντάρ ήχου βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή και θα μείνει σε λειτουργία μέχρι τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Μετά από αυτή την ημερομηνία, θα αποφασιστεί εάν θα συνεχιστεί η χρήση του ή θα εγκαταλειφθεί.

Στη Γαλλία, αντίστοιχα ραντάρ ήχου θα λειτουργούν μέχρι την Άνοιξη του 2023. Το πρόστιμο εκεί είναι μικρότερο, καθώς αγγίζει τα 135 ευρώ.

Θα έρθουν στην Ελλάδα τα ραντάρ ήχου;
Σχετικά με την Ελλάδα, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συζήτηση για την εφαρμογή του μέτρου στις μεγάλες πόλεις, όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όμως είναι σίγουρο ότι εάν και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας, τότε θα δούμε τα ραντάρ ήχου τα επόμενα χρόνια σε δρόμους της Ελλάδας.

Πηγή : enimerotiko.gr