Κρίτων Αρσένης: “Η κυβέρνηση στέλνει 9.000 οικογένειες τσιγγάνων από τα σπίτια, πίσω στους καταυλισμούς”

Αθήνα, 12 Απριλίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κρίτων Αρσένης: Η κυβέρνηση στέλνει 9.000 οικογένειες τσιγγάνων από τα σπίτια πίσω στους καταυλισμούς

Πρώτα τους απομάκρυναν από τους καταυλισμούς για τη “βιτρίνα” των Ολυμπιακών Αγώνων, τώρα τους αφήνουν αντιμέτωπους με τις τράπεζες. Τη δεινή κατάσταση 9.000 τσιγγάνων που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια έφερε στη βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, ζητώντας ειδική ρύθμιση για να μη χάσουν τα σπίτια τους, ως ευάλωτη κοινωνική ομάδα.

Τα στεγαστικά δάνεια -με κρατική εγγύηση- δόθηκαν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων σε αυτούς τους ανθρώπους. “Η ευαλωτότητά τους ήταν γνωστή από τότε”, είπε ο Κρίτων Αρσένης, όμως, “δεν υπήρξαν προγράμματα ουσιαστικά από την Πολιτεία αυτά τα είκοσι χρόνια για την ενίσχυση της εργασίας, για την εκπαίδευση, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την οικονομική κατάσταση αυτών των ανθρώπων για να μπορέσουν -μέσα σε όλα τα άλλα- να αποπληρώνουν και αυτά τα δάνεια”. Και τώρα, βρίσκονται αντιμέτωποι με επιθετικές διαταγές πληρωμών από τις τράπεζες. Αντί όμως η κυβέρνηση να τους αντιμετωπίσει ως ευάλωτη κοινωνική ομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης απαντά στη βουλή λες και διαβάζει από λεξικό για τα δάνεια, “ο σκοπός που δίνονται είναι να επιστραφούν”.

“Μη βλέπετε αυτή την υπόθεση ψυχρά ότι ‘δώσαμε δάνεια και περιμένουμε να πληρωθούμε’. Προφανώς η Πολιτεία δεν περίμενε ποτέ ότι θα καταφέρει να πάρει 2.500 ευρώ τον χρόνο από ανθρώπους που είχαν δηλωμένο εισόδημα τη στιγμή που πήραν το δάνειο 3.000 ευρώ τον χρόνο”, είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, ζητώντας τη διαγραφή αυτών των δανείων.

Η γενική διαγραφή, απάντησε ο κ. Σκυλακάκης, θα ωφελήσει κάποιους που είναι “κλασικοί στρατηγικοί κακοπληρωτές”. Να τους αναζητήσει αλλού τους στρατηγικούς κακοπληρωτές η κυβέρνηση, ξέρει πού θα τους βρει. Είπε ακόμα ο αν. υπουργός πως υπάρχουν εργαλεία -ο νόμος που καλύπτει το ιδιωτικό χρέος και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις- που μπορούν να καλύψουν τους “καλής προθέσεως δανειολήπτες”. Κακή πρόθεση έχουν κατά την κυβέρνηση αυτοί οι άνθρωποι, ή πενιχρά εισοδήματα;

Μιλάει το υπουργείο για εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και “κούρεμα” δανείων μέσω του πτωχευτικού κώδικα, αλλά αποκρύπτει ότι τα αρπακτικά ταμεία που έχουν αναλάβει τα “κόκκινα” δάνεια δεν υποχρεώνονται καν να απαντήσουν στις προτάσεις των δανειοληπτών, δεν υποχρεώνονται ούτε να κάνουν αντιπρόταση, αλλά τους έχει δοθεί και η δυνατότητα την ώρα που ο δανειολήπτης περιμένει απάντηση στο αίτημά του για ρύθμιση, να προχωρούν σε πτώχευσή του και να κάνουν κατάσχεση οποιουδήποτε περιουσιακού του στοιχείου ή εισοδήματος. Να του αρπάξουν δηλαδή ό,τι βρουν.

Σχολίασε ο αν. υπουργός Οικονομικών ότι “μέσα στα είκοσι χρόνια, στα δεκαπέντε, στα δεκαεφτά, αναμένει κάποιος να υπάρξει μια προσπάθεια για να έχει καλύτερο εισόδημα από τα 3.000 ευρώ τον χρόνο”. Φταίνε οι τσιγγάνοι κατά τον υπουργό, φταίνε όλοι οι φτωχοί και ευάλωτοι αυτής της κοινωνίας που “δεν τα καταφέρνουν”. Αυτό είναι το ιδεολόγημα αυτής της κυβέρνησης, που εξυπηρετεί τους στόχους της να μαζέψει τα σπίτια, τα καταστήματα και την οικονομική δραστηριότητα στα χέρια λίγων.

“Αν εσείς θέλετε να γυρίσουν σε καταυλισμούς αυτοί οι άνθρωποι, δε σας ενδιαφέρει καθόλου το κομμάτι της κοινωνικής στήριξης” προς τους τσιγγάνους και Ρομά “τότε πείτε το ευθαρσώς”, είπε στον υπουργό ο Κρίτων Αρσένης. “Μη μας λέτε όμως ότι αυτό είναι ένα δάνειο και πρέπει να αποπληρωθεί όπως κάθε δάνειο. Ήταν ένα δάνειο για μια ειδική κατηγορία από τη στιγμή που εκδόθηκε. Πρέπει να προχωρήσετε σε ουσιαστική αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος.”