Μαζική εξαθλίωση φέρνει η ακρίβεια, του Νίκου Γουρλά

Ενώ ακόμα και ο Κ. Μητσοτάκης ομολογεί ότι οι κυρώσεις στην Ρωσία μπορούν να πλήξουν το ίδιο η και περισσότερο τις οικονομίες της Ευρώπης, την στιγμή που ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι επέρχεται μεγάλη επισιτιστική κρίση, όλα αυτά σε τίποτα δεν φαίνεται να εμποδίζουν τις λεγόμενες «δυνάμεις τις αγοράς» να στέκονται σαν ύαινες πάνω τα κουφάρι μιας οικονομίας που οδεύει όλο και περισσότερο σε μια μεγάλη έκρηξη φτώχιας και μαζικής εξαθλίωσης.

Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία 2021 για το κατά κεφαλήν εισόδημα στις χώρες της ΕΕ Η Ελλάδα είναι στη προτελευταία θέση κάτω από χώρες όπως Η Σλοβακία, η Ρουμανία κ.α.

Όλα αυτά καταγράφονται και σαν τάσεις στην έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, όπου εκτιμάται ότι η απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων λόγω του κύματος της ακρίβειας για τους χαμηλόμισθους έφτασε στο 10,4%. Για δε τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης στο 13,7%. Ενώ σύμφωνα με μία έρευνα της «Καθημερινής» στα τέλη του Δεκέμβρη του 2021, από την ακρίβεια χάθηκε ενάμισης μισθός για μια τετραμελή οικογένεια μισθωτών. Βέβαια όλα αυτά είναι ήδη ξεπερασμένα καθώς οι μεγάλες αυξήσεις που υπήρξαν στις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα δεν καταγράφονται στην έρευνα.

Οι αυξήσεις τιμών υπήρξαν σε όλα τα είδη που απαρτίζουν το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς και καταγράφηκαν είναι οι εξής: Αρνί-κατσίκι 19,7% , βρώσιμα έλαια 17,1%, ελαιόλαδο 17% ,πατάτες 14,2% ,ζυμαρικά 7,6% ,νωπά ψάρια 6,7% ,πουλερικά 6,6% ,τυριά 5,5%) νωπά φρούτα 5,5% ,νωπά λαχανικά 5,5% ,ψωμί 4,9% ,μοσχάρι 4,2% και καφές 3,4% .

Δυσβάσταχτο είναι και το κόστος στέγης με τα ενοίκια να έχουν σημειώσει μέση αύξηση 23,8% από το 2007, ενώ και οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι αποτελούν θηλιά για την ελληνική οικογένεια.

Η κυβέρνηση κατά την προσφιλή της τακτική ισχυρίζεται ότι η έναρξη του πολέμου είναι η αιτία που απογειώθηκαν οι τιμές στην ενέργεια. Όμως αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα. Από τον Μάρτιο του 2021 έχει ξεκινήσει ένα φρενήρες ράλι ανατιμήσεων με τρελά κέρδη των εταιριών ενέργειας που ακόμα και ο ίδιος ο Μητσοτάκης το αναγνώρισε δηλώνοντας ότι θα τα φορολογήσει. Τώρα βέβαια το τι θα φορολογήσει ας το αφήσουμε προς το παρόν…

Στην Ελλάδα, από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι τον φετινό Μάρτιο οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σύμφωνα με στοιχεία της Ημερησίας κατά 1.200%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 500% και του πετρελαίου κατά 80%! Η τιμή του φυσικού αερίου (όπως μετριέται σε μεγαβατώρες) από 16,6 ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του 2021 έφτασε στα 203, ένα χρόνο μετά!

 

Όλα τα παραπάνω έφεραν αυξήσεις στο κόστος μεταφορών και αυξήσεις στα τρόφιμα που ξεπερνάμε το 30% . Μπορεί ο πόλεμος να όξυνε περισσότερο την κατάσταση, όμως οι μεγάλες αυξητικές τάσεις άρχισαν να διαμορφώνονται από το προηγούμενο καλοκαίρι, μήνα με τον μήνα ανεβάζοντας τον πληθωρισμό από το 4,8% το Νοέμβρη, σε 5,1% τον Δεκέμβρη, 6,2% τον Γενάρη και 7,2% τον Φλεβάρη. Η Ελλάδα έχει το πιο ακριβό ρεύμα της Ευρώπης με 227,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στην μέση τιμή Ιανουαρίου, στη λίστα ακολουθούν η Ιταλία με 224,5 ευρώ/ΜWh, η Ελβετία με 219,36 ευρώ/MWh και η Γαλλία με 211,42 ευρώ/MWh. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της βίαιης μετάβασης στην «πράσινη ενέργεια» και του κλεισίματος των λιγνιτικών εργοστασίων.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει Ο Σ. Πράσσος στο άρθρο του «Τα «έξι σημεία….. και τα τέρατα» του Μητσοτάκη για τις αυξήσεις των τιμών στην Ενέργεια, του Στέφανου Πράσσου» «Ο Κ. Μητσοτάκης μέσα από την επιστολή αυτή επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών του και να ρίξει όλο το βάρος των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια στη Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία αποσιωπώντας το γεγονός ότι η έκρηξη στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου έγιναν πολύ νωρίτερα, πριν ακόμα καν φανούν τα σύννεφα πολέμου. Αγνοεί ή μάλλον αποκρύπτει το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου είχε τριπλασιαστεί ήδη στο διάστημα Δεκέμβριος 2020 –Δεκέμβριος 2021. Το ίδιο διάστημα είχε τριπλασιαστεί και η τιμή της χονδρικής στην λεκτρική ενέργεια (Η/Ε) της χώρας μας».

Και ενώ η δυστυχία απλώνεται στον κόσμο με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση με ψυχρό αίμα δια του Χρήστου Σταϊκούρα δηλώνει «Ναι και μπορεί να έρθει τον άλλον μήνα ακόμα μεγαλύτερος λογαριασμός. Σε πόλεμο είμαστε».

Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο Σταικούρας έχει δίκιο, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε όταν τέσσερις ολιγάρχες (Λάτσης, Βαρδινογιάννης, Μυτιληναίος, Περιστέρης) μαζί με την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ διαμορφώνουν τις τιμές όπως γουστάρουν. Από την άλλη, η κυβέρνηση παρακολουθεί με βλέμμα …ροφού το λεγόμενο χρηματιστήριο ενέργειας χωρίς να τολμά να θέσει έστω κάποια όρια στα υπερκέρδη τους με την μορφή πλαφόν ή κάποιας παρέμβασης στην διατίμηση του ρεύματος.

Ενώ ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τα κράτη να βάλουν πλαφόν στα τιμολόγια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ότι δεν ακούει περιοριζόμενη στην ανακοίνωση μέτρων τρίμηνης διάρκειας που είναι στην λογική των βοηθημάτων.

Όμως μαζί με τον «βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα». Με αυτές τις πολιτικές, μαζί με τα υπερκέρδη των ολιγαρχών βγαίνουν κατά πολύ κερδισμένα και τα ταμεία του κράτους αφού πλουτίζουν από τις αυξήσεις των τιμών που αυξάνουν με τη σειρά τους και τη φορολογία. Η κυβέρνηση προτιμά να δίνει κάποια βοηθήματα με την μορφή εκπτώσεων και μάλιστα οριζόντια από το να παρέμβει στους «θεϊκούς» νόμους της αγοράς. Ο Μητσοτάκης δεν τολμά καν να θέσει αυτό που πέτυχαν Ισπανία και Πορτογαλία στην ΕΕ, δηλ. η κάθε χώρα να καθορίζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν τολμά να αγγίξει τα κέρδη των Λάτση, Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίου, Περιστέρη, αφού εξαρτά την πολιτική του επιβίωση από τα κανάλια και τις εφημερίδες τους.

 Ο εφιάλτης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχιας στοιχειώνει τους εργαζόμενους

 Κάθε μέρα που περνά οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι, ότι έρχονται μέρες που θα θυμίζουν την φτώχια της μεταπολεμικής περιόδου. Οι μισθοί και τα μεροκάματα για μεγάλο μέρος των εργαζομένων που παίρνουν τον βασικό μισθό φτάνουν μέχρι τις 20 κάθε μήνα, επιλέγοντας ποιον λογαριασμό θα αφήσουν απλήρωτο, σε ποιον θα κάνουν ρύθμιση. Ουρές έξω από τα καταστήματα της ΔΕΗ ανθρώπων με τους λογαριασμούς στο χέρι μην πιστεύοντας ότι είναι δυνατόν να «έκαψαν» 500 και 600 ευρώ ρεύμα κι έχοντας την ψευδαίσθηση ότι κάποιο λάθος θα έγινε.

Ο κόσμος, κυρίως οι άνεργοι και οι οικονομικά ευάλωτες οικογένειες, εξαιτίας των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος και αδυνατώντας να προμηθευτούν πετρέλαιο ή να πληρώσουν τον λογαριασμό του φυσικού αερίου ξεπαγιάζουν κουκουλωμένοι με κουβέρτες και παλτά μέσα στο σπίτι τους. Η θέρμανση στην Ελλάδα για ένα στα πέντε νοικοκυριά είναι είδος πολυτελείας. Ο κόσμος ξεπαγιάζει γιατί δεν μπορεί να βάλει πετρέλαιο, βιώνοντας μια τραγική κατάσταση σε έναν από τους χειρότερους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών. Δεν είναι τυχαία η μεγάλη αύξηση των πυρκαγιών και οι θάνατοι από αναθυμιάσεις, σε σπίτια που ο κόσμος προσπαθούσε να ζεσταθεί με μαγκάλια

Η βενζίνη έχει μετατρέπει σε είδος πολυτελείας, ενώ εβδομάδα με εβδομάδα στα ψώνια από το σούπερ μάρκετ γίνονται περικοπές σε βασικά αγαθά. Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια δεν πλήττει μόνο τα λαϊκά νοικοκυριά έχει άμεσες επιπτώσεις στις λειτουργιές του κράτους στην παιδεία, την υγεία κ.α. αφού οι υπέρογκοι λογαριασμοί ενέργειας θέτουν προτεραιότητες για το τι θα πληρωθεί και τι όχι.

Κι όμως, από όλα τα παραπάνω, κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι. Είναι τα κοράκια των ενεργειακών ομίλων που βλέπουν τα υπερκέρδη να δεκαπλασιάζονται σε λίγους μήνες, ενώ οι τιμές των μετοχών τους στα χρηματιστήρια είναι σε συνεχή άνοδο. (Κρυφτούλι με τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη)Είναι όλοι όσοι επένδυσαν στην λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» που με τις νέες διευκολύνσεις της κυβέρνησης για την απλοποίηση της έκδοσης αδειών δεν θα αφήσουν βουνό για βουνό και βραχονησίδα για βραχονησίδα που δεν θα εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον και καταστρέφοντας ότι υπάρχει γύρω του. Είναι οι Αλαφούζοι και το σινάφι των εφοπλιστών που με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με το προβάδισμα στη μεταφορά του πανάκριβου για τον λαό LNG θα δουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται. (Σύνοδος ΕΕ: Η αποστολή της Ουκρανίας επιτεύχθηκε, το αμερικανικό φυσικό αέριο θα πλημμυρίσει την Ευρώπη!)

Η Απεργία στις 6 Απρίλη να γίνει απαρχή του ξεσηκωμού ενάντια στην ακρίβεια

 Είναι γεγονός ότι η απάντηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι αναντίστοιχη της ολοκληρωτικής επίθεσης που δέχεται το εργατικό λαϊκό εισόδημα. Οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις δεν ήταν αυτές που απαιτούν οι καιροί. Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε μαζί με τις πρωτοβουλίες που θα πάρουν τα σωματεία και το πως θα πρέπει να οργανωθεί και ο αγώνας στις γειτονιές. Εδώ και τώρα λοιπόν να στηθούν επιτροπές κατά τις ακρίβειας στις συνοικίες και στις γειτονιές.

Αυτές πρέπει να προκύψουν μέσα από ανοικτά καλέσματα προς όλους, είτε από τοπικά σωματεία είτε από μαζικούς φορείς γειτονιάς σχολικοί σύλλογοι κ.λπ. Να μην υπάρξουν επιφυλάξεις από την γνωστή αρρώστια του «ποιος καλεί». Να πάμε όλοι σε όποιον μας καλέσει είτε είναι φορείς που πρόσκεινται στο ΚΚΕ είτε σε άλλες δυνάμεις της αριστεράς είτε σε άλλες ανεξάρτητες πρωτοβουλίες. Σημασία έχει να οργανωθεί ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια από όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, και όχι απλά από τις γνωστές πρωτοπορίες.

Με περιοδείες μπροστά στην απεργία στους τόπους δουλειάς, με την οργάνωση συνελεύσεων σε συλλόγους και σωματεία, αλλά και με δράσεις έξω από τα τοπικά υποκαταστήματα της ΔΕΗ και των γραφείων των άλλων παρόχων ενέργειας, με συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες έξω από σουπερ μάρκετ, σε συντονισμό με το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα να οργανώσουμε την αντίσταση του λαού. Πρέπει καταλάβει ο κόσμος ότι η επισιτιστική κρίση και η ενεργειακή φτώχεια δεν αφορά μόνο την Αφρική και τους ανέργους ή χαμηλόμισθους, αλλά όλους.

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει τώρα να πρέπει να προτάξει τις διεκδικήσεις του για:

• Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις που να καλύπτουν όλο τον πληθωρισμό, επαναφορά του ύψους του μισθού στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
• Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, για μισθωτούς άνεργους και συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους.
• Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος για μισθωτούς, συνταξιούχους και νεολαία. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό!
• Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής. Με νόμο να χαρακτηριστούν καταχρηστικές.
• Αξιοποίησης εγχώριων λιγνιτικών μονάδων κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη» ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων.
• Πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη, ένδυσης κ.λπ.
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα, νερό, κ.α.).