Χαμηλό το “σκάμα” που ανοίχτηκε, για να φυτευτούν τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα στο πεζοδρόμιο;;;

Γράφαμε εχθές σχετικά με τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που πρόκειται να φυτευτούν στο πεζοδρόμιο της Ελ. Βενιζέλου, απέναντι από το σχολικό συγκρότημα.

Τα δένδρα είναι δώρο από την Ergose S.A., τα οποία οι σιδηροδρομικοί βγάζουν από τη γη, όταν περνάει από εκεί κάποια γραμμή ή γίνονται διάφορα έργα.

Αυτά τα δένδρα η Εταιρεία Σιδηροδρόμων τα στέλνει σε όλους τους δήμους της χώρας που επιθυμούν να τα φυτέψουν στους δήμους τους.

Σε εμάς έστειλε πέντε δένδρα και ο δήμος έσκαψε στο πεζοδρόμιο για να τα φυτέψει και να είναι ορατά από τους περαστικούς και τους επισκέπτες της πόλης μας.

Το σημείο δε είναι άσκημο, έχουμε μόνο λίγα ερωτηματικά όσον αφορά αυτό, που πηγάζουν από συνομιλίες που είχαμε με αναγνώστες που διάβασαν το σχετικό χθεσινό μας άρθρο.

Τα ερωτήματα έχουν να κάνουν με το βάθος του σκάμματος που ανοίχτηκε και εάν είναι αρκετά βαθύ για τα συγκεκριμένα δένδρα;

Το βάθος του σκάμματος δεν ξεπερνά το μισό μέτρο, ενώ οι μπάλες με τις ρίζες των ελαιόδεντρων που βρίσκονται στο χώρο της π. ΒΙΟΧΡΩΜ, απ΄ όπου και οι φωτογραφίες μας, ξεπερνούν κατά πολύ αυτό το ύψος.

Μήπως πρέπει να επιστρέψει στο σκαπτικό και να βαθύνει το σκάμμα;

Υπάρχει όμως μια άλλη λεπτομέρεια προς εξέταση, μήπως κάτω από το σημείο αυτό περνάνε καλώδια, σωληνώσεις ή άλλες παροχές και συμβεί κάποια ζημιά σε αυτές;

Ας το δει ο δήμος και ας πράξει όπως νομίζει.

Πάντως το βάθος του σκάμματος για τα συγκεκριμένα δένδρα δεν είναι αρκετό.

Σαν λύση θα προτείναμε την κατασκευή υπερυψωμένων ζαρντινιερών, με επικοινωνία με το φυσικό έδαφος, για να κερδίσουμε ύψος από εκεί και τα δένδρα θα είναι περισσότερο ορατά.

Εάν φωτίζονταν μάλιστα τις νυχτερινές ώρες με τον κατάλληλο τεχνητό φωτισμό, θα ήταν ακόμα καλλίτερο το τελικό αποτέλεσμα…

Αν ο δήμος ακολουθήσει αυτήν την πρόταση, δεν θα χρειάζονταν φυσικά να είχε ξηλωθεί όλο το πεζοδρόμιο…