Οι εκλογές τελικά εξελίχθηκαν σε μια μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα. Διέψευσε όλες τις δημοσκοπήσεις, κατάφερε και βγήκε πιο δυνατός από την αποχώρηση της ομάδας Λαφαζάνη και πλέον καλείται να κυβερνήσει. Διότι, δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες η χώρα ήταν ακυβέρνητη. Ο κ. Τσίπρας κατόρθωσε να οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, έκανε ένα διχαστικό και ανώφελο δημοψήφισμα και όταν είδε ότι η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου θα διαλύσει τελείως τον ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε εκλογές.
Πολλοί θα αναρωτηθούν πως κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει με όλα όσα (δεν) έκανε τους τελευταίους μήνες.
Ούτε καλύτερη διαπραγμάτευση πέτυχε, ούτε τα μνημόνια έσκισε, ούτε οι αγορές χόρεψαν στο ρυθμό του Αλέξη. Απεναντίας, οι τράπεζες έκλεισαν, ο ΦΠΑ αυξήθηκε κ.ο.κ. Και όμως, μέσα σ’ αυτό το τοπίο οι πολίτες του έδωσαν και δεύτερη ευκαιρία. Για τον απλούστατο λόγο ότι κουράστηκαν τόσα χρόνια να βλέπουν στην εξουσία τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και το κυριότερο, πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ηθικός και πως δεν έχει διαφθαρεί ακόμα από την εξουσία.
Επίσης, ο Τσίπρας κατάφερε με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους να γίνει συμπαθής σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Όσο τον ‘χτυπούσαν’ η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και οι λοιποί αξιωματούχοι, όσο τον μάχονταν πολλά ΜΜΕ, τόσο γινόταν πιο συμπαθής στα μάτια των ψηφοφόρων.
Μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι αναμφίβολα το ‘Ποτάμι’, το οποίο πλήρωσε την απουσία ιδεολογίας. Προεκλογικά ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνιζε ότι μπορούσε να κυβερνήσει τόσο με τη ΝΔ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η λογική ενόχλησε τους ψηφοφόρους και το ‘Ποτάμι’ έχασε 2 %. Κερδισμένος των εκλογών ήταν η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ πραγματοποίησαν έναν αθόρυβο αγώνα, μακριά από τον λαϊκισμό και την παροχολογία και είδαν στην κάλπη να αυξάνεται το ποσοστό και οι έδρες τους.
Υπό προϋποθέσεις, οι συνεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς μπορούν να αβγατίσουν, όμως χρειάζεται ακόμα δρόμος, στιβαρή ιδεολογία, ανανέωση προσώπων και πλουραλιστική διάθεση.
Νικητής αν μη τι άλλο είναι και ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος μετά από προσπάθειες δεκαετιών κατόρθωσε να μπει στη Βουλή. Πολλοί τον θεωρούν μια γραφική φιγούρα, μια ψήφο του χαβαλέ. Θα δούμε αν μπορεί να προσφέρει κάτι ή απλά και μόνο θα είναι ένα πυροτέχνημα. Η Ένωση Κεντρώων κατόρθωσε να μπει στη Βουλή, σε αντίθεση με τη ‘ΛΑΕ’ , η οποία δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους για την αναγκαιότητα της επιστροφής στη δραχμή. Αν μη τι άλλο, η μη εκλογή της κ. Κωνσταντοπούλου και της κ. Μακρή είναι ένα παρήγορο γεγονός.
Στα υπόλοιπα αποτελέσματα, το ποσοστό της ΧΑ παραμένει αναλλοίωτο. Δυστυχώς, δεν προβλέπεται στο κοντινό μέλλον να περιοριστεί το ποσοστό της. Η μόνη λύση είναι τα ΜΜΕ να ανοίξουν τις πόρτες στους εκπροσώπους της ώστε να αντιληφθεί ο κόσμος την παντελή έλλειψη των επιχειρημάτων τους και να αρχίσει η αποκαθήλωσή τους.
Συμπερασματικά, οι εκλογές αυτές δεν μας έκαναν σοφότερους, ούτε αλλάζουν τη ζωή μας. Ξέραμε από πριν ότι όποιος και να σχημάτιζε κυβέρνηση, θα είχε μια και μόνο υποχρέωση: Να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κατά πόσο θα μπορέσει να το τρέξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ των 155 βουλευτών θα το δούμε.
Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την κυβέρνηση, η οποία δεν πρέπει να επαναπαυτεί και να περιμένει από την αντιπολίτευση να ψηφίζει τα δύσκολα νομοσχέδια όταν η ίδια θα αναλώνεται σε εσωκομματικά ζητήματα. Ήρθε η ώρα να πάψουν οι εκβιασμοί, τα πυροτεχνήματα, ο άκρατος λαϊκισμός, ο τακτικισμός και να επικρατήσει η σκληρή και μεθοδική δουλειά για να δούμε λίγο φως μετά την μαυρίλα τόσων ετών. Ήρθε η ώρα ο κ. Τσίπρας να αντιληφθεί ότι δεν είναι πια αντιπολίτευση και πρέπει να κυβερνήσει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΙΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ