Στην οδό Σιπύλου το κέντρο περισυλλογής και διαλογής απορριμμάτων.

Κυρίαρχο θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, ήταν αυτό που αφορουσε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρησης Απορριμμάτων.

Ο Δήμος μας όπως και οι υπόλοιποι δήμοι πρέπει έως τις 15 Σεπτεμβρίου να έχουν ψηφίσει αυτά τα σχέδια.

Στόχος του σχεδίου είναι η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων να γίνεται σε επίπεδο Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόσο η Συμπολίτευση όσο και η Αντιπολίτευση συμφώνησαν στην αναγκαιότητα εφαρμογής ενός σχεδίου και ειδικά στον τομέα της ανακύκλωσης.

Οι σημαντικότερες διαφορές είχαν να κάνουν κυρίως ως προς το χώρο που θα εγκατασταθεί το σημείο περισυλλογής των τοπικών ανακυκλούμενων απορριμμάτων.

Η Δημοτική Αρχή πρότεινε τον χώρο που σήμερα υπάρχει το γκαράζ των απορριμματοφόρων του Δήμου, στην οδό Σιπύλου.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης που ήταν παρόντες, για το θέμα του σημείου υποστήριξαν τα παρακάτω:

Βασιλάκος: Να μη εγκατασταθεί το σημείο συγκέντρωσης ΄και διαλογής των απορριμμάτων στην οδό Σιπύλου, αλλά στο χώρο της π. ΒΙΟΧΡΩΜ, γιατί θα “πέσουν” κορμιά από τις αντιδράσεις του κόσμου.

Γιάγκας: Ζήτησε αναβολή του θέματος διότι ήρθε προς συζήτηση αιφνιδιαστικά και δεν υπήρξε χρόνος μελέτης της πρότασης. Χαρακτήρισε το Σχέδιο ελειπές, μη κοστολογημένο και πρόχειρο. Πρότεινε δε τη σύσταση Επιτροπής από Δημοτικούς Συμβούλους και εκπροσώπους Κοινωνικών Φορέων, οι οποίοι θα μελετήσουν το σχέδιο και θα καταθέσουν προτάσεις.

Γεωργιαννάκης: Σε γενικές γραμμές συμφώνησε με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Για το θέμα του σημείου δεν έφερε αντίρηση αυτό να είναι στο γκαράζ του Δήμου στην οδό Σιπύλου. Πάντως ήταν αντίθετος στην πρόταση Βασιλάκου για την ΒΙΟΧΡΩΜ.

Φέγγη: Δήλωσε πως θα καταψηφίσει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής υποστηρίζοντας πως η μελέτη που κατατέθηκε για έγκριση δεν έχει τα απαραίτητα οικονομικοτεχνικά στοιχεία που απαιτούνται και πως είναι ασαφής και γενικόλογη. Όσον αφορά το σημείο διαλογής και συγκεντρωσης των απορριμμάτων δεν συμφώνησε αυτό να γίνει στο γκαράζ του Δήμου στην οδό Σιπύλου.

Ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Καπλάνης στην ομιλία του δήλωσε σχετικά με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης μεταξύ άλλων και τα εξής:

Είναι πιεστικός ο χρόνος και πως πρέπει για να σταματήσουμε να δεχόμαστε συνεχώς πρόστιμα από την Ε.Ε. επειδή σαν χώρα δεν έχουμε αποφασίσει για την διαχείρηση των απορριμμάτων. Έως τις 15 Σεπτεμβρίου όλοι οι Δήμοι της Αττικής, οφείλουν να έχουν ψηφίσει το σχέδιο της ΕΔΣΝΑ ώστε να μην είμαστε συνεχώς κατηγορούμενοι στην Ευρώπη. Η ψήφιση του σχεδίου είναι ένα πρώτο βήμα και δεν μας στερεί στο μέλλον το δικαίωμα να το καλυτερεύσουμε. Σχετικά με τον χώρο δήλωσε πως δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος.

Κατά τη ψηφοφορία, εκτός των Δημοτικών Συμβούλων της συμπολίτευσης, ο κ. Γεωργιαννάκης ψήφισε υπέρ της πρότασης της Δημοτικής Αρχής.

Η κ. Φέγγη την καταψήφισε, ενώ ο συνδυασμός του κ. Γιάγκα απείχε της ψηφοφορίας.