Στέλιος Πρεντάκης: “Ζώα με εμάς κι όχι ζώα για εμάς!”

Από τις λιγοστές όμορφες εικόνες που ζήσαμε κατά την περίοδο της καραντίνας, ήταν να βλέπεις ανθρώπους με ζώα να κάνουν βόλτες και να παίρνουν από κοινού τις ανάσες τους, κάνοντας σαφές, πόσο φιλόζωος είναι ο Έλληνας!

Η αλήθεια βέβαια και πάλι δεν είναι τόσο απλή. Δεν είναι όλοι φιλόζωοι. Υπάρχουν κι αυτοί, που είναι απλώς, ιδιοκτήτες ζώων.

Ο φιλόζωος, είναι συνειδητοποιημένος γι΄ αυτό που κάνει, το ζει, σέβεται την φύση και τα στοιχεία της, το περιβάλλον, τις ελευθερίες του ζώου του όπως και του συνανθρώπου του, ακολουθεί τους κανόνες που έχουν ορίσει οι φιλοζωικές οργανώσεις και η πολιτεία και εν κατακλείδι, έχει παιδεία!

Ο ιδιοκτήτης ζώου, απλά έχει ένα άτυχο «κτήμα» στα χέρια του και πολλούς άτυχους ανθρώπους στο αδιάφορο διάβα του και εν κατακλείδι, δεν έχει παιδεία!

Τα κατοικίδια χρειάζονται διαρκώς προσοχή και φροντίδα, που δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να παράσχουν, όσο κι αν το επιθυμούν. Οι απαιτήσεις μιας σωστής διατροφής, υγιεινής και όλων των αναγκαίων στοιχείων που έχει ανάγκη ένα ζώο, θέτουν το κόστος σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδιαιτέρως δε, τα τελευταία χρόνια που η ανέχεια και η ακρίβεια έχει εξαντλήσει τα νοικοκυριά.

Εκτός, πάντως, από τους πρακτικούς περιορισμούς, η «ιδιοκτησία» ενός κατοικίδιου, ενέχει και μια ηθική αμφισβήτηση. Κι αυτό διότι, ανέκαθεν, η σχέση ανθρώπου-ζώου δεν ήταν αμφιμονοσήμαντη, αλλά μάλλον υπερβολικά στραμμένη προς τον άνθρωπο. Από πολύ παλιά, που τα ζώα υπήρχαν ως «κτήματα», κυρίως για να συμβάλλουν (με την δύναμη, το κρέας ή τις ικανότητες τους) στην ευμάρεια των ιδιοκτητών τους, μέχρι και σήμερα που «παρέχουν» ακόμη και ψυχολογική υποστήριξη σε αυτούς.

Πόσο, όμως, υπολογίζεται η «κατά φύση» ανάγκη του ζώου να βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον; Η στείρωση, η εκπαίδευση, η ορισμένη βόλτα και πολλά άλλα, είναι επιλογή του ζώου ή του ανθρώπου; Και πόσο τελικά επιδρά στην σωματική και την ψυχική του υγεία;

Κάθε άνθρωπος, είναι υποχρεωμένος να καταλάβει πρωτίστως πολύ καλά τι σημαίνει «ζώο με εμένα» κι όχι «ζώο για μένα». Είναι υποχρεωμένος, να αποφεύγει την υιοθεσία κατοικίδιου, μέχρι να μπορέσει να εγγυηθεί για τον σεβασμό που θα έχει η σχέση τους!

Στέλιος Πρεντάκης