Ανακοίνωση από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ της περιοχής μας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ – ΕΦΚΑ

ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ – ΑΙΓΑΛΕΩ – ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Έλλης 37 και Αδριανουπόλεως Αιγάλεω, τηλ.- fax: 210 5989683

email:ssikaegaleo@gmail.com

… εμπιστοσύνη

Αλήθεια, όμως: Αφού τόσο «δίκαιη» και «συμπεριληπτική» θα είναι η ανάπτυξη που επαγγέλλονται, αφού – όπως λένε – κρατάνε το «ελιξίριο» για τη μείωση των ανισοτήτων, που ο ίδιος ο καπιταλισμός δημιουργεί και αναπαράγει, προς τι τόσο άγχος για την «εμπιστοσύνη» του λαού και για το ποιος μπορεί να τη διασφαλίσει καλύτερα; Γιατί τόση συζήτηση για την «κοινωνική συνοχή», αφού η ανάπτυξη που επαγγέλλονται λένε πως είναι «δίκαιη»; Η απάντηση είναι παραπάνω από προφανής: Το κοινό τους πρόγραμμα, το «πράσινο New Deal» του κεφαλαίου, έχει ως προϋπόθεση την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης, οδηγεί σε εκτίναξη της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, μεγαλώνει κι άλλο την «ψαλίδα» ανάμεσα στον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και σ’ αυτά που μπορούν να απολαύσουν. Γι’ αυτό «λυσσάνε» να αποσπάσουν με κάλπικες υποσχέσεις, ψίχουλα και κάθε είδους εκβιασμούς τη συναίνεση του λαού στα σχέδια που έχουν ως προαπαιτούμενο τη σφαγή του. Καμία εμπιστοσύνη να μη δείξει ο λαός σε παλιούς και νέους «σωτήρες». Να εμπιστευτεί τη δική του δύναμη, περνώντας στην αντεπίθεση για τις σύγχρονες ανάγκες του, με ένα πανίσχυρο ταξικό εργατικό – συνταξιοδοτικό κίνημα.

Στη γωνία

Δεν είναι μόνο ότι πληρώνουν μόλις το 5% των φόρων κάθε χρόνο, αλλά ακόμα κι αυτά τα λίγα τους κάθονται βαριά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τεράστιες οφειλές, με την ανοχή του κράτους, που στο τέλος της μέρας φορτώνονται ξανά στο λαό. Ο λόγος για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις οφειλές τους προς την Εφορία, που αποτελούν το 80% των συνολικών ανείσπρακτων οφειλών και αντιστοιχούν στο 0,2% του συνόλου των οφειλετών! Σε απόλυτα νούμερα, 8.622 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν 87,8 δισ. ευρώ, από τα 109,825 δισ. ευρώ, που είναι τα συνολικά ληξιπρόθεσμα στην Εφορία. Τα χρέη μάλιστα αυτής της κατηγορίας (οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ) αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ και ο αριθμός αυτών που τα χρωστάνε κατά 312. Αποκαλυπτικό είναι και ένα ακόμα στοιχείο: Στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ συγκεντρώνεται το 37% των οφειλετών και εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό τους σε σχέση με πέρυσι. Με δεδομένο ότι τέτοιες οφειλές αφορούν κυρίως λαϊκά νοικοκυριά, καταλαβαίνει κανείς την πρέσα που συνεχίζουν να υφίστανται στην καρδιά της πανδημίας, παρά τις κυβερνητικές φανφάρες περί μείωσης – αναστολής των φόρων και διευκολύνσεων στις πληρωμές. Για χιλιάδες τέτοια νοικοκυριά, το κράτος καραδοκεί στη γωνία για να εισπράξει τα ανείσπρακτα, ενώ αυξάνει και κατά 5 δισ. ευρώ τους άμεσους και έμμεσους φόρους, όπως καταγράφεται στον προϋπολογισμό για το 2022.

Βρες τις διαφορές

«Οι προτεραιότητες που θέτουμε είναι σαφείς: Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, όχι απλώς ως μηχανισμού αντιμετώπισης της φτώχειας αλλά ως πυλώνα κοινωνικής δικαιοσύνης. Διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, που θέτει στον πυρήνα του τον κόσμο της εργασίας». «Στην πραγματικότητα, η πανδημία μάς έκανε να “ανακαλύψουμε” ξανά την κοινωνία. Χρειάζεται επανεκτίμηση του ρόλου του κράτους πρόνοιας σε σχέση με την αξιολόγηση και την αναδοχή των οικονομικών και κοινωνικών κινδύνων, αλλά και τη δυνατότητά του να απορροφά κάθε φορά τους κραδασμούς. Χρειάζονται μηχανισμοί αποτελεσματικής προστασίας των πολιτών από οικονομικά και κοινωνικά σοκ». Τα δύο αυτά αποσπάσματα είναι από τον Τύπο του Σαββατοκύριακου 28/12 και με δυσκολία ξεχωρίζει κανείς ποιο ανήκει στην Εφη Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ και ποιο στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του ΠΑΣΟΚ και μετά της ΝΔ. Και οι δύο άλλωστε, ως πρωτοκλασάτοι υπουργοί προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν δείξει και με το παραπάνω τι σημαίνει «κοινωνική προστασία» στο σύστημα που υπηρετούν: Η πρώτη ενεργοποιώντας – μεταξύ άλλων – τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση για τον κατώτατο μισθό, και ο δεύτερος εφαρμόζοντας πολιτική άγριας καταστολής ενάντια σε όποιον διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς, προστασία της Υγείας κ.ο.κ. Με αυτά και άλλα «εφόδια», άλλωστε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, παλιοί και νέοι «σωτήρες», στριμώχνονται σήμερα στα σαλόνια του κεφαλαίου, διαφημίζοντας το ποιος μπορεί καλύτερα να διασφαλίσει την «κοινωνική συνοχή» και να θωρακίσει το σάπιο σύστημα από τριγμούς που θα μεγαλώνουν όσο προχωράει η κοινή στρατηγική τους, αυτή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που βαθαίνει την εκμετάλλευση και γιγαντώνει τη φτώχεια.

Καμιά ελπίδα

«Ανθρακες» αποδεικνύονται ακόμα και τα ψίχουλα που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Θυμίζουμε ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, τον περασμένο Νοέμβρη, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει «έκτακτο επίδομα» 250 ευρώ, το οποίο θα έπαιρναν 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, με συνολική δαπάνη 205 εκατ. ευρώ. Τελικά, προχτές το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τη συγκεκριμένη «οικονομική ενίσχυση» θα πάρουν 634.027 συνταξιούχοι και ότι το συνολικό ποσό «προσεγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ». Προφανώς δεν πρόκειται ούτε για «τσαπατσοδουλειά» του υπουργείου ούτε για «πρόχειρη ανάγνωση» των αριθμών από τον πρωθυπουργό. Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι «κόβονται» ακόμα και απ’ αυτό το γλίσχρο επίδομα, είτε γιατί παίρνουν κάτι παραπάνω από 450 ευρώ (!) που είναι το εισοδηματικό κριτήριο είτε γιατί η ακίνητη περιουσία τους ξεφεύγει από τα όρια της «απόλυτης φτώχειας». Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι καμιά ελπίδα δεν μπορεί να κρεμαστεί σε επιδόματα που τάχα «περισσεύουν» από τη σφαγή του λαού, είτε βαφτίζονται «κοινωνικό μέρισμα» επί ΣΥΡΙΖΑ είτε «έκτακτη οικονομική ενίσχυση» επί ΝΔ. Και κάνει ακόμα πιο επίκαιρη τη διεκδίκηση των συνταξιούχων όχι μόνο για την επιστροφή όλων όσα τους έκλεψαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων αλλά και για αυξήσεις στις συντάξεις, δημόσια και δωρεάν Υγεία – Φάρμακο, στο ύψος των πραγματικών αναγκών.

Αλλα λόγια…

Πολύς κουρνιαχτός σηκώθηκε από την ενεργοποίηση της διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου που μειώνει κι άλλο τις συντάξεις, ειδικά στις πιο ευάλωτες κατηγορίες των συνταξιούχων. Η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης διάταξης είναι απόλυτα συνεπής με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και έρχεται να συμπληρώσει τη λειτουργία από 1/1/2022 της ιδιωτικής επικουρικής ασφάλισης. Ομως, το γεγονός και μόνο ότι πρόκειται για νόμο ψηφισμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει πλήρως ότι η πολιτική αυτή έχει συνέχεια, και ότι στο έδαφος που στρώνουν οι προηγούμενοι έρχονται να «χτίσουν» οι επόμενοι. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υποδέχτηκε με αμηχανία την υπουργική εγκύκλιο που θέτει σε ισχύ τον δικό του νόμο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι περίμενε την Πρωτοχρονιά για να το κάνει και ότι οι προκάτοχοι του σημερινού υπουργού Εργασίας δεν το είχαν αποτολμήσει μέχρι τώρα! Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, δηλαδή. Για να μη θυμίσουμε το προηγούμενο της ενεργοποίησης του νόμου Βρούτση από την Αχτσιόγλου, που κατάργησε τη συλλογική διαπραγμάτευση και εφάρμοσε για πρώτη φορά στην πράξη τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος. Πρόκειται για δύο εμβληματικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από την κυβερνητική εναλλαγή και ότι καμία προσδοκία δεν πρέπει να τρέφει για βελτίωση της κατάστασης από τα πάνω, με λύσεις που θα προέλθουν έξω από τους αγώνες. Στις δικές του δυνάμεις πρέπει να πιστέψει και να βασιστεί, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος, παλεύοντας να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, διεκδικώντας σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στην ασφάλιση, στη ζωή.

Στην εξέδρα

Γράφτηκε σε εφημερίδα 9/1/22 για τη λεγόμενη «silver economy» («ασημένια οικονομία»), έναν νέο τομέα κερδοφόρων επενδύσεων, που αφορά την εγκατάσταση ξένων συνταξιούχων σε άλλες χώρες, για να διανύσουν το τελευταίο διάστημα της ζωής τους με καλύτερη ποιότητα ζωής. Η ανερχόμενη αυτή αγορά, που απευθύνεται βέβαια σε πιο εύπορα στρώματα, υπολογίζεται σε περισσότερα από 4 τρισ. ευρώ παγκόσμια, ενώ το 2025 εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει το 1/3 του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη της DiaNEOsis, το κεφάλαιο στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποκομίσει έως και 5 δισ. ευρώ ετησίως χάρη στη «silver economy»… Σε χτεσινό δημοσίευμα, η γερμανική «Ηandelsblatt» αναφέρει ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει για τους Γερμανούς συνταξιούχους «η Φλόριντα της Ευρώπης», καθώς όσοι απ’ αυτούς μεταφέρουν εδώ τη φορολογική τους κατοικία, θα πληρώνουν μόνο 7% φόρο εισοδήματος! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όποιος αγοράσει νεόδμητο ακίνητο στην Ελλάδα έως το 2024, απαλλάσσεται από ΦΠΑ! Κι ενώ οι εύποροι συνταξιούχοι …εξωτερικού απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια, για να τονωθεί η αγορά ακινήτων, οι μισοί συνταξιούχοι …εσωτερικού καλούνται να ζήσουν με συντάξεις 650 ευρώ τον μήνα και περίπου 1 εκατομμύριο απ’ αυτούς με λιγότερα από 500 ευρώ μεικτά, με την ακρίβεια και τον ΦΠΑ να ροκανίζουν το πενιχρό τους εισόδημα! Κι όχι μόνο αυτό… Την αγορά ακινήτων «τονώνουν» επίσης τα χιλιάδες πλειστηριασμένα σπίτια από φτωχά νοικοκυριά, η μετατροπή λαϊκών κατοικιών σε τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα πανάκριβα ενοικιοστάσια. Με άλλα λόγια, για να κερδίζουν οι όμιλοι το χρυσό ή το ασημένιο στην κούρσα για τα κέρδη τους, θα πρέπει οι λαϊκές ανάγκες να μένουν πάντα στην εξέδρα.