Το me too δεν έχει θέση στην πόλη μας;
Περιμένοντας, άσκοπα πια, την καταδίκη μιας πράξης που δεν θα ‘ρθει ποτέ. Μιας πράξης που μας φανέρωσε την αλήθεια, το πραγματικό πρόσωπο όσων την διέπραξαν. Οι αξίες και οι αρχές κάθε ανθρώπου αντικατοπτρίζονται στις πράξεις του. Η πράξη αυτή, αν και απαράδεκτη και χυδαία στην πλειοψηφία της κοινωνίας, θεωρήθηκε ανεκτή, καλοδεχούμενη, επιτρεπτή στον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο σεξισμός έχει φωλιάσει κι αναπαράγεται εντός του θεσμού αυτού. Διαπιστώνεται πως οι γυναίκες ΔΕΝ έχουν θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Βαρβάρας! Δέχονται προσβολές και χυδαία, απρεπή και σεξιστικά σκίτσα φανερά.
Το μεγάλο κίνημα της χώρας μας, που στιγμάτισε το 2021, το me too, δεν πέρασε ποτέ από την Αγία Βαρβάρα. Οι δε επιτροπές που συγκροτήθηκαν, με μεγάλη υπερηφάνεια, για την εξασφάλιση και προώθηση της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων, αυτοακυρώνονται αυτομάτως. Καμία γυναίκα της πλειοψηφίας δεν προσπάθησε να υπερασπιστεί το φύλο της και τη θέση της, αλλά αποδέχτηκε το γεγονός ως έχει.
Μάλλον, οι αρχές ορισμένων περιλαμβάνουν και την κληρονομιά του πατριαρχικού καθεστώτος. Φαίνεται πως η θέση της γυναίκας στην πολιτική πρέπει να εκλείπει και πως σίγουρα είναι υποδεέστερη, αφού οφείλει να δέχεται κάθε επίθεση χωρίς αντίδραση. Η αντίδρασή της δεν είναι επιθυμητή, ενώ η δημοσιοποίηση του γεγονότος απαγορεύεται.
Τον τελευταίο καιρό ζητούμε από τους εκλεγμένους μας το αυτονόητο, την εφαρμογή, και μόνο, των επιταγών του πολιτεύματός μας. Δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα, αξιοκρατία. Όμως, όσοι έπρεπε να καταδικάζουν τις αντιδημοκρατικές πρακτικές, είναι εκείνοι που τις αναπαράγουν. Η Αγία Βαρβάρα ζει στο παρελθόν.
Με την ελπίδα οι γυναίκες της αντιπολίτευσης να είναι οι τελευταίες που βιώνουν τις πρακτικές φίμωσής τους και της υπεροχής των ανδρών εις βάρος τους. Οι τελευταίες που δεν θα βρουν υποστήριξη από τη… γυναικεία αλληλεγγύη. Οι τελευταίες που θα πιεστούν για να μην μιλήσουν.
Χριστιάνα Κρεββατά