Πρεντάκης Παντελής: “Ζητήματα «άνευ ουσίας»;”

Διάβασα πολλά τις τελευταίες ημέρες, για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις Δημαιρεσίες Εκλογής Προεδρείου & Επιτροπών του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022, τα οποία φέρουν ιδιαιτέρως μεγάλη σημασία και νιώθω την υποχρέωση να εκφράσω την άποψή μου, μιας και κάθε άλλο παρά «άνευ σημασίας» τα θεωρώ! Πολύ περισσότερο στις μέρες μας!

Συγκεκριμένα, αναφέρομαι: 

  1. Στην εξαίρεση ή την απαγόρευση της εφημερίδας ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, από την είσοδο στο χώρο διεξαγωγής των Δημαιρεσιών, προκειμένου να καλύψει δημοσιογραφικά την διαδικασία.
  2. Στην άθλια προσπάθεια σεξιστικής επίθεσης εναντίον μιας δημοτικής συμβούλου, με «ζωγραφιές» άσεμνου περιεχομένου, που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια της γυναικείας υπόστασης.

Ως προς το πρώτο, απορώ, πως δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ότι, η ελευθερία του τύπου αποτελεί πλέον κεκτημένο, που έχει αποφασιστεί από την ιστορία, τους νόμους, αλλά και την ίδια την κοινωνία αυτής της χώρας, αδιαπραγμάτευτα! Δεν έχει συνεπώς κάνεις το δικαίωμα να υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων του, καθώς και της νομιμότητας αυτών.

Ως προς το δεύτερο, ποιες λέξεις άραγε μπορούν να αποδώσουν το βάρος της απαιτούμενης αντίδρασης;

Δυστυχώς φαίνεται ότι, ενώ ζούμε στον 21ο αιώνα του δυτικού κόσμου, υπάρχουν ακόμα «υπάνθρωποι» που επιλέγουν να ζουν, στο Αφγανιστάν! Κι «υπερήφανα κρυπτόμενοι» μάλιστα, επαίρονται ότι «υπηρετούν τον σκοπό»! Μα ποιος είναι εκείνος ο σκοπός, που «αγιάζει» όλα τα μέσα; Δεν υπάρχει και πρέπει να το καταλάβουν πια!

Κι όσοι επιλέγουν να στηρίξουν ή έστω να δικαιολογήσουν τις εν λόγω πράξεις και συμπεριφορές, αυτοαπαξιώνουν την ηθική τους υπόσταση και τον ρόλο τους στο κοινωνικό σύνολο και τίθενται αργά ή γρήγορα στο περιθώριο!

Όποιος δεν καταδικάζει τέτοιες απαράδεκτες και άθλιες συμπεριφορές, με σαφή και απόλυτο τρόπο, καθίσταται αυτοδικαίως, ηθικός αυτουργός και συνένοχος!

Κάθε υγιής πνευματικά, ψυχικά και σωματικά άνθρωπος, οφείλει να θέσει στο περιθώριο και να απομονώσει τους εμπνευστές και εκφραστές τέτοιων πράξεων, διαχωρίζοντας τη θέση του! Έτσι, λειτουργούν στον καρκίνο οι γιατροί, έτσι πρέπει να λειτουργούν οι άνθρωποι στα καρκίνωματα της κοινωνίας.

Συντάσσομαι με τον πατέρα, τον σύζυγο μα κυρίως με τον γιο κάθε γυναίκας, συζύγου και μάνας, που του προσβάλλουν με τέτοιους χυδαίους τρόπους, τον ένα, μοναδικό και πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής του!

Συντάσσομαι με τη γυναίκα, τη μάνα, τη σύζυγο, την επιστήμονα, την ενεργό πολίτη, που επιλέγει, παράλληλα με τις υποχρεώσεις της, να προσφέρει στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Κι αυτό πρέπει να τιμάται!

Παντελής Πρεντάκης

Εκπαιδευτικός