Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Α Δημοτικού Σχολείου, σχετικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων

                                                                                                 Αγία Βαρβάρα 05/01/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η καλή χρονιά που ευχηθήκαμε όλοι πριν μερικές ημέρες  φαίνεται ότι δεν άγγιξε την Κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας . Με οργή ακούσαμε τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, την ώρα που η μετάλλαξη «Ο» καλπάζει στην χώρα μας . Τα πρωτοφανή νούμερα κρουσμάτων που ακούγονται καθημερινά με το ένα ρεκόρ να σπάει το άλλο αφήνει ασυγκίνητους τους υπεύθυνους. Με 50000 καθημερινές μολύνσεις, με τον ιό να είναι άκρως μεταδοτικός και να χτυπά κυρίως μαθητικές ηλικίες, η Κυβέρνηση επιλέγει αντί για την προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους την λύση της ανοσίας της αγέλης . Διά στόματος Υπουργών ακούμε ότι το κόστος για δωρεάν τεστ θα πτωχεύσει  την χώρα και παράλληλα ρέουν τα χρήματα σε απευθείας αναθέσεις, σε φιέστες και σε κάθε λογής δράσεις που ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές μας ανάγκες.

Ανησυχούμε και εξοργιζόμαστε γιατί ακούσαμε :

Την αισχρή δικαιολογία ότι ο ιός στις μαθητικές ηλικίες είναι ανώδυνος, αδιαφορώντας για την μεταδοτικότητα που προκαλούν τα σχολεία στην κοινότητα.

Την επαίσχυντη επιχειρηματολογία του success story ότι τα σχολεία το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου λειτούργησαν υποδειγματικά αφού έκλεισαν ελάχιστα τμήματα, άσχετα αν  ένα τμήμα για να κλείσει έπρεπε να κολλήσει το μισό .

Την ομολογία μέλους της επιτροπής λοιμωξιολόγων ότι η πρόταση του 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος δεν αποτελεί πρόταση της επιτροπής αλλά πολιτική απόφαση . Αναρωτιόμαστε τι άλλο θα μάθουμε όταν περάσει η εποχή του Κορωνοϊού.

Την ξαφνική αλλαγή των ημερών καραντίνας σε 5 ημέρες. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ το μέτρο αυτό αποτελεί συμβιβασμό της επιστήμης με την οικονομία καθώς θα υπάρξει αριθμός περιπτώσεων που θα είναι μεταδοτικές μετά το πέρας των 5 ημερών .

Την αναφορά της Υπουργού στην σημασία της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας στην ψυχοκοινωνική ανέλιξη των μαθητών . Ακόμα περιμένουμε τις δράσεις της Υπουργού στις προτάσεις γονέων και εκπαιδευτικών για τον αντίκτυπο που άφησε  ο μακρύς εγκλεισμός των μαθητών .

Εντύπωση μας κάνει ότι καμία αναφορά δεν έγινε  στην τηλεκπαίδευση που με σθένος προωθούσε η Κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της σε εποχές με πολύ λιγότερα κρούσματα .Τι έγινε άραγε με τις συστάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που τον Νοέμβριο του 2021 αποφάσισε ότι η λειτουργία της πλατφόρμας της Cisco δεν είναι σύννομη και έδωσε 2 μήνες διορία στο Υπουργείο Παιδείας για να συμμορφωθεί ; Προχώρησε η κα Κεραμέως, ως όφειλε, σε εκτίμηση αντικτύπου και σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς ; Τι θα γίνει σε περιπτώσεις που θα χρειαστεί η λειτουργία της πλατφόρμας μετά τις 16/01 που λήγει η προθεσμία συμμόρφωσης και τα πρόστιμα θα πέφτουν βροχή; Μήπως τελικά αυτός είναι ο λόγος της σιωπής ;

Τα σχολεία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμείνουν κλειστά και σαν γονείς από την έναρξη της πανδημίας φωνάζουμε και απαιτούμε ανοιχτά ασφαλή σχολεία. Αντιδρούμε στην υποβάθμιση της αξίας της ανθρώπινης ζωής, δεν θέλουμε να θρηνήσουμε δικούς μας ανθρώπους, δεν θέλουμε άλλο άγχος, είδη βιώνουμε την ακρίβεια, την αβεβαιότητα στην εργασία μας, τους χαμηλούς μισθούς.

Απαιτούμε για εμάς, για τα παιδιά μας, για τους εκπαιδευτικούς μας και για την προστασία της κοινωνίας όλης :

  • Αραίωση τμημάτων
  • Προσλήψεις εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού για να μην χαθεί καμιά εκπαιδευτική ώρα
  • Συνεχή και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ
  • Δωρεάν μοριακά τεστ σε όσους τα χρειάζονται εντός και εκτός σχολικής κοινότητας
  • Ενίσχυση του συστήματος υγείας με προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού
  • Επιστημονική ενημέρωση και ενίσχυση της καμπάνιας του εμβολιασμού.

                                                Για το διοικητικό συμβούλιο

     Ο Πρόεδρος                                                                              Ο Γενικός Γραμματέας

Γέργης Αναστάσιος                                                                            Περιστέρης Παναγιώτης