Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.
Κοινή θέση όλης της επιμελητηριακής οικογένειας αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας είναι ότι το 2021 ήταν μία χρονιά που άφησε «πληγές» και στην επιχειρηματικότητα και στην οικονομία.
Η πανδημία δεν τέθηκε υπό έλεγχο, αντίθετα συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί ακόμα. Κάτι που αυξάνει το βαθμό δυσκολίας για την επιστροφή σε μία κανονικότητα που έχουν ανάγκη και η αγορά και η κοινωνία. Θέλω να πιστεύω ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε καλύτερες εξελίξεις σε αυτό το θέμα και αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης ώστε να μη χρειαστούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα που θα προκαλέσουν και άλλα προβλήματα στις επιχειρήσεις. Ειδικά για την εορταστική περίοδο, είναι απολύτως αναγκαίο να ακολουθήσουμε πιστά την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων και για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία αλλά και για να μη βάλουμε επιπλέον εμπόδια στο επιχειρείν. Τον τζίρο αυτής της περιόδου περιμένουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Είναι σίγουρο όμως ότι ακόμα και αν ελεγχθεί η πανδημία αύριο το πρωί, θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα για να ξαναβρεί η αγορά τους ρυθμούς της. Παράλληλα προκαλεί ανησυχία το κύμα ανατιμήσεων το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είχαμε επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 4,8% τον Νοέμβριο, ενώ ειδικά στην ενέργεια οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Κατά 181% αυξήθηκε το φυσικό αέριο, κατά 37,8% το ηλεκτρικό ρεύμα, κατά 24,9% τα καύσιμα, ενώ διψήφια είναι και η αύξηση σε πάρα πολλά είδη διατροφής. Πρόκειται για μία άνοδο που επηρεάζει σημαντικά το κάθε νοικοκυριό και βέβαια «απογειώνει» το κόστος λειτουργίας κάθε επιχείρησης. Ειδικά για τις μικρομεσαίες, που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα, αναμένεται να αποτελέσει το υπ΄αριθμόν 1 πρόβλημα, στη μάχη που δίνουν για την επιβίωση τους. Και η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη αν συνυπολογίσουμε την αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, κάτι που σημαίνει έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Ήδη το 85% είναι ουσιαστικά αποκλεισμένο. Την ίδια ώρα οι οφειλές απειλούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να πνιγούν στα χρέη, που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι το 2022 μπαίνει με μεγάλες προκλήσεις και το στοίχημα είναι αν θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε με αξιώσεις σε αυτές.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει ξεκάθαρα πει σε όλους τους τόνους ότι απαιτούνται στοχευμένα μέτρα στήριξης. Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί από την Πολιτεία πολλά μέτρα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ως ανάχωμα στις ανατιμήσεις. Αν δεν υπήρχαν αυτά, σήμερα θα μιλούσαμε για ένα τελείως διαφορετικό επιχειρηματικό περιβάλλον, με εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κλειστές και πολλαπλάσιους συνανθρώπους μας στην ανεργία. Επειδή όμως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει –αντίθετα αυξάνεται- θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ενός πλέγματος προστασίας, ειδικά για τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις και για όσο επικρατούν αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες. Για αυτό και ζητάμε τη διαγραφή μέρους των οφειλών ή εναλλακτικά τη χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων των οφειλετών και την αποπληρωμή σε περισσότερες δόσεις. Κάτι πρέπει να γίνει με τον «βραχνά» του ιδιωτικού χρέους γιατί όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι αδύνατο να μπορέσει κάποιος να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις του χωρίς τον απαιτούμενο τζίρο. Είναι καθοριστικής σημασίας να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις επιχειρήσεις για να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Σχετικά με την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, ως ΚΕΕΕ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Αυτές περιλαμβάνουν:
• τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα είδη πρώτης ανάγκης
• τη μη επιβολή Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στην αύξηση της τιμής της ενέργειας
• την κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ
• φοροελαφρύνσεις, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Και βέβαια ως επιμελητηριακή και επιχειρηματική κοινότητα, προσβλέπουμε στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και την κατεύθυνση σημαντικού μέρους τους στην επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία. Χωρίς αποκλεισμούς και με δράσεις για την επέκταση της παραγωγής, σε όλους τους τομείς: από τον πρωτογενή τομέα, τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία μέχρι τις υπηρεσίες. Συμφωνούμε με την κυβέρνηση να ενθαρρυνθεί η ψηφιοποίηση, ειδικά των μικρότερων επιχειρήσεων, με ειδικά κίνητρα και ενισχύσεις, καθώς αυτό επιβάλουν οι κανόνες του σύγχρονου επιχειρείν. Όπως και με την έμφαση στην καινοτομία αλλά και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχηματισμών, για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων. Αρκεί όμως να γίνουν με γνώμονα τη διάσωση τους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί χρόνος για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Για να περάσει η οικονομία μας σε αναπτυξιακή πορεία, απαιτείται η πρόοδος των επιχειρήσεων της χώρας. Αυτές θα παράξουν πλούτο, αυτές θα στηρίξουν την απασχόληση. Με σχέδιο, συνένωση δυνάμεων και σκληρή δουλειά, είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να κάνουμε το 2022 έτος ανάκαμψης.