Εκατοντάδες πιστοί το διήμερο που μας πέρασε, με αποκορύφωμα τη χθεσινή ημέρα, επισκέφτηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού

Εκατοντάδες πιστοί το διήμερο που μας πέρασε, με αποκορύφωμα τη χθεσινή ημέρα, επισκέφτηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού που βρίσκεται στο χώρο του Νομαρχιακού Νοσοκομείου της πόλης μας, με ευκαιρία την εορτή του.

Ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός, κατά κόσμον Νικόλαος Τζανακάκης, είναι άγιος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Γεννήθηκε στο χωριό Σηρικάρι του Νομού Χανίων στα τέλη του 19ου ή αρχές 20ού αιώνα και σε μικρή ηλικία προσβλήθηκε από τη λέπρα.

Κατέφυγε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Από εκεί, με την προτροπή ιερέων της ελληνικής κοινότητας πήγε στη Χίο όπου έζησε ως μοναχός στο λεπροκομείο του νησιού.

Όταν αυτό έκλεισε το 1959, μεταφέρθηκε στο Λοιμωδών στην πόλη μας, όπου έζησε την υπόλοιπη ζωή του.

Απεβίωσε στις 4 Ιανουαρίου 1964.

Έκανε πολλά θαύματα εν ζωή και μετά θάνατον. Ιδιαιτέρως δε σε ασθενείς που πάσχουν από διαφόρων ειδών λοιμώξεις καθώς ο ίδιος έπασχε από λοιμώδη νόσο.(πληροφορίες από βικιπαιδεια)

Αγιοκατατάχθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2012 και η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 4 Ιανουαρίου.

Οι πιστοί το διήμερο που βρέθηκαν στον χώρο, υπομονετικά και τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα επισκέφτηκαν με σεβασμό το κελί που ζούσε ο ΕΥΜΕΝΙΟΣ.

Εκτός του ναού που υπάρχει στη μνήμη του και είναι αφιερωμένος σε αυτόν, πλησίον εκείνου των Αγίων Αναργύρων, ένα άλλο μικρό εκκλησάκι έχει κατασκευαστεί πρόσφατα.

Μάλιστα βρίσκεται αυτήν την περίοδο στη διαμόρφωση του γύρω χώρου, το οποίο όπως πληροφορηθήκαμε θα είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικηφόρο τον Λεπρό και στον ΕΥΜΕΝΙΟ, του οποίου η αγιοσύνη πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΜΕΝΙΟ ΣΑΡΕΙΔΑΚΗ

Ο π. Ευμένιος γεννήθηκε την πρωτοχρονιά του 1931 στην Εθιά Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου. Τον ΕΥΜΕΝΙΟ η λέπρα τον έφερε στο Νοσοκομείο Λοιμωδών στην πόλη μας. Εδώ θεραπεύτηκε αλλά αποφάσισε να παραμείνει στο Νοσοκομείο ως ιερέας, για να βοηθήσει ανακουφίζοντας τους συνανθρώπους του, λειτουργώντας παράλληλα στο νοσοκομειακό ναό των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Εδώ άρχισε το υποδειγματικό ποιμαντικό του έργο. Στις 23 Μαΐου 1999 παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο και τάφηκε, σύμφωνα με την επιθυμία του, στον τόπο που γεννήθηκε, στην Εθιά της Κρήτης.

Υποστηρίζεται, πως το παρεκκλήσιο της φωτογραφίας μας, στο παρελθόν ήταν το κελί του Αγίου Νικηφόρου και μετατράπηκε τώρα σε εκκλησάκι στη μνήμη του…